Damir Krajač / CROPIX
IZBORNIK PRI KRAJU GODINE

Niko Kovač: 'Naći ću zamjenu za Mandžukića i probiti najbolju obranu svijeta'

Imamo problema sa stoperima i zato mi je jako žao što Šimunić, koji nikoga nije htio uvrijediti, neće ići na Svjetsko prvenstvo
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 22. prosinac 2013. 22:25

Ne treba puno nogometne pameti da bi se zaključilo kako je danas najvažniji čovjek hrvatske reprezentacije Mario Mandžukić. Njegova golgeterska kanonada u Bayernu još traje, a čak i površna analiza njegova učinka u kvalifikacijama za Brazil pokazat će da su svi ključni potezi, asistencije i golovi Mandžukićevo djelo. Tako je glasilo i prvo pitanje u razgovoru s Nikom Kovačem, čovjekom koji je nakon samo dvije utakmice vratio atmosferu i vjeru u nacionalnu momčad. Nažalost, Mario Mandžukić neće igrati na premijeri Svjetskog prvenstva i najteže pitanje za izbornika je - imate li zamjenu za njega?

Svi imaju priliku

- Mario nam je vrlo bitan, to je pokazao u reprezentaciji, to pokazuje i u Bayernu. Međutim, nogomet je momčadski sport, svi su bitni, ne samo Mandžukić, ne samo Modrić, ne samo Srna. Naravno da je Mandžukić naša najveća briga, no tek smo počeli slagati kockice i čim napravimo kvalitetnu analizu, odlučit ćemo tko će biti taj. Danas bi bilo prerano govoriti o čovjeku, koji je u stanju ugroziti Brazil...

Doista, tko može probiti najbolju zadnju liniju na svijetu: Alves, Thiago Silva, David Luiz i Marcelo?

- Brazil je favorit broj jedan, ne samo zato što je domaćin, ali tražit ćemo i njihove mane. Znam da imaju puno više vrlina nego mana, ali ako postoji i najmanja pukotina, pokušat ćemo naći čovjeka koji će znati poentirati i pokraj tako snažne obrane...

Pokraj Ivice Olića, Nikice Jelavića, Eduarda da Silve, nameću se Leon Benko i Andrej Kramarić?

- Svi nogometaši koji imaju hrvatsku putovnicu imaju pola godine vremena da se ponude i daju nam do znanja da ih se ne smije ignorirati. Ne bih volio preko novina davati lažnu nadu bilo kome, samo o njihovim igrama ovisi hoće li biti pozvani ili ne.

Imate li barem okvirni spisak kandidata za SP?

- Jedan dio su momci koji su bili na okupljanju protiv Islanda, a drugi dio su dečki koji će biti pod mikroskopom. U bilježnici je oko 40 igrača i nije važno je li netko mlad ili star, u reprezentaciji moraju igrati najbolji. Nacionalna momčad je najviši domet svakog nogometaša. Igrao sam u Bayernu, ali reprezentacija je bila iznad svega, a tako će se morati odnositi prema nacionalnoj svetinji i današnji nogometaši, dok sam ja tu! Igrat će oni koji su u mojoj viziji najbolji.

Kakav je plan priprema? Hrvatska bi trebala odigrati nekoliko test utakmica s ozbiljnim suparnicima prije nego što ode na noge Brazilu?

- Stožer sam uglavnom posložio, tražimo još dvojicu skauta koji će pratiti naše suparnike. U ožujku ćemo igrati sa Švicarskom...

Oh, ne! I Igor Štimac je testirao svoju momčad protiv Švicaraca, vjerojatno se sjećate kako je to završilo. Bila je to teška blamaža, Švicarska je danas među deset najboljih reprezentacija svijeta.

- Osim Švicarske, na pripremama ćemo odigrati još dvije utakmice, tražimo adekvatne suparnike. Prvi dio priprema odradit ćemo u Europi, jedan dio u Hrvatskoj, ali moramo ‘šarati’, dugo ćemo biti zajedno i poželjno je mijenjati ambijent.

Je li slučaj Šimunić poremetio vašu viziju? Sa stoperima smo zaista ‘tanki’.

- Istina je, mala smo država i nemamo širok izbor igrača kao što imaju Njemačka, Brazil i ostale velike nacije. ‘Tanki’ smo, ali, gospodo stoperi, ponudite se! Za Island smo imali Ćorluku, Schildenfelda, Lovrena i Šimunića, ali sada smo i na tome osakaćeni. Trebam četiri stopera...

Joe Šimunić vas je gurnuo u probleme?

- Ne bih volio previše komentirati Šimunićev čin, jedino što želim reći - Šimunića znam u ‘milimetar’ i siguran sam da nikoga nije htio povrijediti. Joe voli svoju Hrvatsku, ali on voli sve ljude. U krugu njegovih prijatelja ima ljudi raznih nacija. Žao mi je zbog rigorozne kazne, nadam se da će nakon žalbenog postupka stvari biti drukčije. Ali, nažalost, za Svjetsko prvenstvo je izgubljen.

Uobičajeni favoriti

Vrlo dobro poznajete Bayernov mentalitet i čuli ste izjavu Franza Beckenbauera da je ‘Lewandowski bolji od Mandžukića’, iako je Mandžukić lokomotiva ovog Bayerna. Vrlo dobro znate kakva je težina ‘Kaiserove’ riječi. Hoće li nakon svega Mandžukić opstati u Bayernu?

- Svaka utakmica u Bayernu je novo dokazivanje i Mandžukiću to vrlo dobro ide. Ponekad mislim da ga je nemoguće slomiti. Zbog toga sam sretan i molim Boga da bude zdrav za Svjetsko prvenstvo. Točno je da Beckenbauerova riječ ima specifičnu težinu, ali Kaiser više nema baš toliki utjecaj u Bayernu, kao što se u Hrvatskoj misli. Problem je u Guardioli, koji voli igrati bez napadača. Ali, ako Mandžukić nastavi igrati u ovom ritmu, bit će broj jedan, čak i kada dođe Lewandowski.

Mandžukić je veći ‘Nijemac’ od bilo kojeg igrača Bayerna?

- Shvatio sam to još dok je bio u Dinamu, gledao sam ga protiv Red Bulla u Salzburgu, da nije dobio crveni karton, bio bi igrač utakmice. Njegovo znanje je neupitno i Guardiola ne može ignorirati takvog igrača, ali Bayern igra jako puno utakmica, mora imati dugačku klupu i zato traže i Lewandowskog.

Mandžukićev gol Srbima u Beogradu je nogometna perferkcija?

- I ja inzistiram na brzoj transformaciji, poentirati kada je protivnik neorganiziran, a za takve situacije je Mandžukić idealan igrač. Srećom, imamo igrače s puno nogometnog mozga, poput Srne, kao što je protiv Islanda bio i Kovačić, koji znaju progurati okomitu loptu u međuprostor, a onda se teško oduprijeti Mandžukićevoj brzini i silini.

Tko su favoriti Svjetskog prvenstva?

- Uvijek je to ista priča. Argentina, Brazil, Njemačka i Španjolska. Mogli bi iznenaditi i Nizozemci...

Brazil pod pritiskom

Prema križanju grupa, moguće je da Brazil ispadne već u prvoj utakmici drugog kruga. Čeka ih ili Španjolska ili Nizozemska?

- Bio bi to fijasko! Sve momčadi koje idu na Svjetsko prvenstvo pod velikim su pritiskom, ali u slučaju Brazila to je nepodnošljivo, sve oči su uprte u njih. Sve su to veliki igrači, koji igraju u velikim klubovima i pod stalnim su pritiskom, ali ovo što ih čeka, ne znam mogu li se tome othrvati. Nitko u Brazil ne dolazi s podignutim rukama, svi žele nešto...

Hoće li turnir u Brazilu biti nadmetanje četvorice najboljih svjetskih nogometaša Messija, Neymara, Cristiana Ronalda i Suareza?

- Zašto na vašoj listi nema Francka Riberyja? Ne samo zato jer je osvojio sve što se osvojiti može, on je danas jedan od najboljih svjetskih igrača. I zašto su na vašoj listi samo napadači, gdje su defenzivci, i defenziva je danas bitna, iako mislim da će ta petorica igrača dati pečat ovom Svjetskom prvenstvu.

Za koga ste glasovali kao nogometaša godine?

- Za Riberyja! Bayern je igrao prekrasan nogomet, takav nogomet mi se najviše sviđa, brz i okomit, a uzeli su i sve titule. Nogomet nije samo potez, nogomet je kolektivni sport i ako gledate učinak u cijeloj godini, onda samo on može biti igrač godine. Za trenera godine odabrao sam Heynckesa, a osim Riberyja glasovao sam za Zlatana Ibrahimovića i Roberta Lewandowskog. Lewandowski je imao sjajnu godinu, zabio je četiri gola Realu.

Premijera je motiv

Uoči Svjetskog prvenstva 2006. godine, na pitanje što ćete raditi 9. lipnja te godine, rekli ste: ‘Igrat ću u Berlinu finale Svjetskog prvenstva!’ Nije se dogodilo, ali ponovit ću pitanje - što ćete raditi 13. srpnja 2014.?

- Sam Bog zna! Tada sam rekao da bih volio u svom rodnom gradu, u Berlinu, odigrati prvu i zadnju utakmicu. Nije završilo kako sam se nadao, ali morate imati san. Ne mogu vam ništa obećati, želio bih samo da nastavimo putem koji smo zacrtali na drugoj utakmici protiv Islanda. Želio bih da svi uživamo u nogometu, i igrači, i mi u stožeru, i publika. Uvjeren sam da je za dečke strašan motiv igrati na premijeri Svjetskog prvenstva, koju će gledati dvije milijarde ljudi. U toj utakmici mi smo David protiv Golijata. Bolji vjetar u leđa nismo mogli poželjeti. Želja mi je proći skupinu, a dalje - što Bog da...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 13:05