FEŠTA ZA OPROŠTAJ

Nitko ne voli Vatrene kao Slavonci: Osijek otpratio Kovača i društvo u Brazil!

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 31. svibanj 2014. 19:52

Osječki, ili možda bolje rečeno slavonsko-baranjski “vatreni” fenomen i dalje živi. Nevjerojatna je pozitivna energija i atmosfera kojom hrvatsku nogometnu reprezentaciju svaki put “okupaju” tribine Gradskog vrta, koje se iz bijelo-plavih osječkih boja vrlo brzo i lako oboje u crveno-bijele kockice. Estonija, Iran, Wales, Mali, sasvim je nevažno. Taman da u Gradski vrt dođe reprezentacija Otočja Turks i Caicos, najlošija s FIFA-ine ljestvice, gotovo smo sigurni da bi osječki stadion bio pun.

Uz dužno poštovanje ostalim hrvatskim gradovima i stadionima, nigdje se ipak ne osjeća takva ljubav i privrženost prema “vatrenima” svih generacija kao što je to na istoku Hrvatske. Ovdje “vatrene” iskreno vole i poštuju. Ovdje je ujedno i najmanje negative koja inače prati utakmice reprezentacije, a koja se doduše ne odnosi na momčad, nego ponajprije na HNS. No, to je neka druga priča...

Patriotski naboj sazdan još za Domovinskog rata jednostavno se prelije na tribine svaki put kad naša reprezentacija kroči na slavonsku travu. Iako je riječ samo o prijateljskoj utakmici, Osijek je od ranih jutarnjih sati bio pod opsadom navijačkih trupa iz cijele regije.

Uz domaće, gradom su jezdile rijeke navijača i automobili urešeni hrvatskim zastavama s registracijskim tablicama iz poplavljenih krajeva županjske Posavine, Vinkovaca, Belog Manastira, Slavonskog Broda, Našica, Požege, Zagreba, Karlovca, Rijeke, Splita, kombiji i automobili iz BiH...

Iz Sikirevaca je stiglo nekoliko stotina tamošnjih “korova” pojačanih prijateljima iz Žepča, čime su u jedno spojili rodna mjesta roditelja Ivana Rakitića. Cijela Hrvatska slila se prema Slavoniji da bi ispratili “vatrene” u zemlju sambe i karnevala. S obzirom na to da je utakmica bila prijateljska, izostao je euforični naboj na tribinama, što se poklapalo i s onim što se događalo na travnjaku. No, ovo je ipak još jedna velika pobjeda. Naime, svih 15.700 sretnika koji su kupili ulaznicu da bi bili na spektakularnom ispraćaju Nike Kovača i njegovih izabranika na put u Južnu Ameriku, ujedno su bili sudionici velikog humanitarnog projekta.

Sav prihod prikupljen od ulaznica s te utakmice bit će uplaćen žrtvama vodene apokalipse koja je prije točno dva tjedna poharala sela županjske Posavine i tisuće ljudi istjerala iz svojih domova. Uoči utakmice uručeni su i čekovi s iznosom pomoći koji će biti uplaćen stradalnicima. “Budemo li se mi u Brazilu borili kao što se narod ovdje bori, bit će sigurno dobro”, poručio je izbornik Kovač tijekom posjeta izbjeglima u Cerni. Mi bismo dodali: budu li se borili na način na koji ih Gradski vrt svaki put pozdravi, tada je još sigurnije da će sve biti dobro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 23:15