CROPIX
ŽIVOTNA PRIČA

NOVI LJUBIMAC POLJUDSKIH TRIBINA SAMO ZA SN 'I ja sam samo čovjek, nisam Superman! Da slušam svaki zvižduk, ne bih danas igrao nogomet'

HUGO ALMEIDA Životna priča Hajdukova centarfora, 33-godišnjeg Portugalca, jednog od najvećih igračkih imena koje je zaigralo HNL
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. rujan 2017. 14:00

Hugo, Hugo”, odjekivalo je Poljudom nakon dva pogotka 33-godišnjeg Portugalca prošle nedjelje. U tjedan dana od tragičara je došao do heroja, ali navikao je Hugo na obje strane medalje. Baš tako i izgleda, kao samouvjereni rutiner kojeg malošto može izbaciti iz tračnica.

- Znam kakav je život nogometaša. U ovih 15 godina karijere sve sam prošao. Puno liga, klubova, nauživao se velikih utakmica. Slušao zvižduke i skandiranja. Ali, najvažnije je da se uvijek mogu okrenut iza sebe i kazati: “Hugo nešto si pozitivno ostavio u karijeri”. Bit će zvižduka, ali vjerujem da će biti više golova. Takav je život, no bitno je da ja i dalje uživam u nogometu - kazao je Almeida na startu našeg razgovora obavljenog na Poljudu.

Jasno, pričali smo na engleski. Iako je to bio portugalski dan u Hajduku, engleski je jezik sporazumijevanja. Hugo Almeida nikada nije igrao u Engleskoj, ali jezik odlično govori. Želja za Premiershipom je ostala...

- Istina, nakon odlaska iz Bešiktaša imao sam želju otići u Premiership. Međutim, nije se ostvarilo. No, nikad se ne zna.

Almeida je centarfor kojeg krasi odlična igra glavom i logičnim se čini da bi u Engleskoj uspio..

- Da, svi su mi to godinama govorili. Vjerojatno bih se dobro snašao u Engleskoj.

Htio je Almeida kazati da možda jednom u njegovoj autobiografiji, na kraju karijere, bude i Engleska u knjizi.

- Možda... Računam da ću igrati dok me tijelo bude slušalo, a to bi moglo biti do 36. godine. Još dvije i pol sezone. Ima vremena da se i taj san ispuni.

Njegovo zlatno doba je pak bilo u Werderu, klubu u kojem je proveo pet sezona počevši 2006. s 22 godine..

- Prvu sezonu sam proveo na posudbi iz Porta za milijun eura, pa je slijedio otkup ugovora za pet milijuna eura. U Werderu mi je bilo najbolje. I ne bih ništa mijenjao da imam drugu priliku. Napravio bih sve isto. Jasno, volio bih da imam današnje iskustvo u ono vrijeme, ali to je nemoguće.

Što možemo očekivati od Huga Almeide u Hajduku? Ili što možemo očekivati od Hajduka s Almeidom u potjeri “na minus devet” od Dinama?

- Dobra strana tih devet poena manjka jest činjenica da imamo još triput igrati s Dinamom. Triput s Rijekom također. Imamo veliki zaostatak, ali i puno utakmica do kraja. Ako se želiš boriti za nešto veliko, trebaš pobjeđivati u velikim utakmicama. Je, lako je reći, znam, ali treba to na terenu potvrditi. Ostali smo nesretno bez dva boda protiv Lokomotive. Ali ide život dalje i mislimo na sljedeće utakmice.

Split, 240917.
Susret desetog kola Prve HNL Hajduk Lokomotiva odigran je na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Hugo Almeida.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Foto: Jakov Prkic / Cropix

Koliko golova od Almeide možemo očekivati u Hajduku ove sezone?

- Ne radim planove niti razmišljam koliko ću postići. Što više golova.

Koji je osobni rekord?

- Postigao sam 11 u Werderu do Nove godine 2001., a onda još sedam u Bešiktašu. To je moj najbolji doseg karijere, 18 u jednoj sezoni.

Zanimljivo, toliko je i Futacs postigao prošle godine. Navijači golove u svakom slučaju očekuju...

- I ja također očekujem golove. Zato sam i došao u Hajduk.

OPŠIRENIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 17:36