CROPIX
SJAJNI STOPER MODRIH

O HRVATSKOJ I DINAMU NIJE ZNAO BAŠ NIŠTA, A DANAS JE JEDAN OD NAJBOLJIH I OSTAJE - DO MIROVINE Hrvatska je među četiri najbolje reprezentacije svijeta

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. studeni 2017. 10:17

U Dinamovoj svlačionici bilo je mnogo stranih igrača, neki od njih su ostavili duboki trag u povijesti plavog kluba. Argentinac Leonardo Sigali (30) svakako je jedan od onih koji se već sad upisao na tu povijesnu listu, a daleko je od toga da je rekao sve što ima u nogometnom smislu.

Ali, osim svoje uspješne nogometne priče u Dinamu, Sigali je jedan od onih stranih igrača koji nam je ušao “pod kožu” od prvog dana kad je stigao u Dinamo, od onoga 1. srpnja 2014. godine. Uvijek nasmiješen, pristojan, spreman za razgovor, službeni ili “onako usput”. S vremenom je postao jedan od krucijalnih igrača Modrih. Danas se bez njega ne može zamisliti udarna postava.

Pitamo ga je li onog prvog dana kad je došao u plavi dom pomišljao da će ostati tako dugo?

- Iskreno, nisam... Ali nadao sam se. Rekao sam sam sebi da moram raditi najbolje što mogu, kako bih ostao što duže. To je bila moja misao vodilja, moj cilj. Kao što vidite, uspio sam...

Maštao sam o tome

Što ste tada kad ste dolazili znali o Dinamu i Hrvatskoj, a što znate danas? Jeste li ispunili svoja očekivanja, svoje želje?

Zagreb, 270817.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Utakmica 7. kola Hrvatski telekom Prve nogometne lige, 
NK Lokomotiva - GNK Dinamo.
Na fotografiji: German Sigali, Luka Ivanusec.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Nisam znao - baš ništa! Točnije, znao sam samo da Dinamo igra Ligu prvaka te da je najbolji klub u Hrvatskoj. Danas znam sve, znam kako ljudi ovdje žive, mogu usporediti život u Hrvatskoj i Argentini. Da, definitivno mogu kazati: “Hrvatska ima najljepše more i - žene!” Jesam, ispunila su se sva moja očekivanja. Zapravo, nije to dobar izraz, mislim na ta “očekivanja”. Bolje bi bilo kazati da sam maštao o tome da imam život kakav imam danas. Ja sam zapravo ovdje ostvario ono o čemu sam maštao, nema bolje priče od toga kad ti se ono što maštaš dogodi u stvarnosti. Nogometno sam ostvario svoj san, igrao sam Ligu prvaka, živim u prekrasnom gradu, imam sve što trebam. Naravno, igram u klubu koji mi je skroz prirastao za srce.

Što vam se najviše sviđa u Dinamu?

- E sad... Ne mogu odgovoriti na to pitanje, jer mi se sviđa baš sve. Klub je fantastično organiziran, imam sjajne suigrače, osvajao sam trofeje, vjerujem da će ih biti još...

Dobro, možete nam kazati koji vam je bio najgori, a koji najbolji trenutak otkada ste došli u Dinamo?

- Ne mogu govoriti o trenutku. Najgore mi je bilo prvih šest mjeseci, dok se nisam priviknuo na novo okruženje. Kad jesam, sve je bilo super. Najljepši trenuci svakako su bili kad sam igrao Ligu prvaka, a vrhunac je bio pobjeda nad Arsenalom.

Razgovor na hrvatskom

Inače, to nikako ne smijemo propustiti napisati, ovaj razgovor je vođen na - hrvatskom jeziku! Kad razgovarate s ostalim Dinamovim strancima, iako se i oni služe hrvatskim, ipak trebate prevoditelja. Oni ga, uostalom, sami traže. Sigali ne, on želi s novinarima razgovarati na hrvatskom, a kako vidite, jako dobro mu ide. Počeo je učiti jezik odmah po dolasku u Zagreb. Čime je ta želja za učenjem bila motivirana?

- Na početku sam krenuo učiti kako bih se što bolje sporazumijevao na terenu. Kad sam to svladao, onda sam htio potpuno usavršiti jezik, kako bih mogao normalno razgovarati s dečkima iz svlačionice, te sa svim ostalim ljudima. Meni je komunikacija s ljudima itekako važna.

Prije kratkog vremena potpisali ste novi, trogodišnji ugovor s Dinamom. S obzirom na to da ste zašli u tridesete, izgleda da bi karijeru mogli završiti u Dinamu? Biste li željeli takav rasplet?

- Rekao sam vam već da sam ovdje ostvario ono o čemu sam maštao. Naravno da bih karijeru želio završiti u Dinamu! Klub me je uvijek respektirao, ispunjavao moje želje, nigdje mi ne može biti bolje. Ali da bih uspio u naumu završiti karijeru u Dinamu, moram se truditi na svakom treningu i utakmici.

Nosili ste i kapetansku vrpcu kao stranac, trener Cvitanović vas je istaknuo kao jednog od kapetana, koliko vam to znači?

- Jako, jako sam sretan zbog toga. Trener vjeruje u mene, suigrači vjeruju u mene. Kakav je to samo divan osjećaj!

Kažete da ste ovdje ostvarili ono o čemu ste maštali... Koji su daljnji nogometni ciljevi u plavom klubu?

- Ovog trenutka nemam neko točno određeni nogometni cilj. Zapravo, mogu kazati da mi je cilj stalno biti sve bolji i bolji, isto tako želim da Dinamo bude sve bolji i bolji. Ova momčad ima golemog prostora za napredak.

Nećete me navući

Ovo prvenstvo ste, izgleda, osvojili, što Dinamo treba da sljedeće sezone napravi veći iskorak u Europi?

- E, nećete me navući ovakvim pitanjem... Osvojili prvenstvo? Ne, nismo ga osvojili. Samo imamo 12 bodova prednosti. Velika prednost, ali nismo ga osvojili. Kad osvojimo prvenstvo, onda ćemo pričati o Europi i sljedećoj sezoni. Ne možemo sad u mjesecu studenom pričati o onome što će se događati sljedećeg ljeta u srpnju...

Igrate u paru s Filipom Benkovićem, mladim dečkom kojem predviđaju sjajnu karijeru. Može li je ostvariti u nekom velikom klubu?

- Siguran sam u to! Benković će imati veliku karijeru u velikom klubu. Vrhunski je stoper, iznimno jak, fantastične konstitucije, moćne kondicije, a osim toga maksimalno je profesionalan. Takvi igrači poput njega osuđeni su na uspjeh.

PORUKA UPRAVI Dovedite u Dinamo Nicolasa Sancheza!

U Dinamu se govori o pojačanjima. Možete li predložiti nekog Argentinca koji bi bio dobar poput vas?

- Kad već pitate, imam! Nicolas Sanchez! S njime sam igrao u klubovima Nueva Chicago i Godoy Cruz, ofenzivni je vezni, odličan, pametan igrač.

Hrvatska je među četiri najboljih selekcija svijeta!

Već dugo ste u hrvatskom nogometu, sve pratite. Što mislite kakav će rezultat Hrvatska polučiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji? Može li, recimo, do četvrtfinala?

- Hrvatska reprezentacija ima ogroman, zaista ogroman potencijal. U momčadi igraju zvijezde koje igraju u ponajboljim europskim klubovima. Četvrtfinale? Skromni ste. Ja bih kazao da Hrvatska može više od četvrtfinala! Hrvatska je, po meni, među četiri najbolje reprezentacije svijeta!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 19:13