Foto: Vlado Kos / CROPIX
SVI SU NEZADOVOLJNI

POGLEDAJTE ZAŠTO SE POLA DRŽAVE DIGLO PROTIV HRVATSKOG SUCA 'Ovo je lakrdija, i nisu u pitanju samo pogreške na štetu Hajduka!'

ANTE ŠALINOVIĆ Član Nadzornog odbora Bijelih nakon utakmice u Vinkovcima u kojoj su Splićani ostali bez trojice važnih igrača za derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. prosinac 2016. 12:15

Željko Frković imao je priliku, ali ju nije iskoristio. U dvije utakmice potrošio je svoj prvoligaški kredit. Nije rigorozno, ni drastično, nego realno. Kao učenik kada mora na popravni. Vrati se stepenicu niže, prouči gradivo i onda se javi. Nema se što drugo reći za suca vinkovačkog dvoboja koji je napravio toliko pogrešaka da bi previše bilo da je kompletno kolo u pitanju, a kamoli ne samo 90 i “nešto minuta” jedne obične utakmice. Da, bila je obična u najavi, ali postala je neobična rezultatskim tijekom i nadasve sudačkim pogreškama čije će posljedice osjećati obje momčadi već u sljedećem kolu. Hajduk je ostao bez Hamze, Futacsa i Jeffersona, a onaj tko pogleda video analizu sva tri kartona, gotovo će se bez iznimke složiti da nijedan od tri “kartonirana” nije opomenu dobio ispravno! More pogrešaka, ne zna čovjek gdje bi u analizi krenuo.

Lakrdija od suđenja

Na Poljudu su krenuli od pogrešaka na štetu Hajduka, ali član Nadzornog odbora Bijelih, Ante Šalinović, u medije je nakon susreta poslao jasnu poruku globalnog sadržaja:

- Nisu u pitanju pogreške na štetu Hajduka, već i one koje su napravljene kontra Cibalije. Nažalost, ta lakrdija od suđenja nameće jasnu sugestiju da su kartoni mogli biti dodijeljeni s namjerom, da se naše igrače onemogući u igranju subotnjeg derbija - kazao je Šalinović.

S obzirom na to da se “nadzornici” Hajduka rijetko odlučuju na istupe u medijima, da nitko od njih nije izlazio u javnost u danima velikih potresa i afera na Poljudu prošlog tjedna, jasno je na što su fokusirani. Na borbu s nepravilnostima u HNS-u, poglavito na relaciju Hajduka sa sudačkom organizacijom. Jer, i njihovi prethodnici u NO najčešće su se bavili suđenjem, ali tada je na dnevnom redu bio Bruno Marić. Sada je Frković nizom nerazumnih i prije svega pogrešnih odluka, sam sebe stavio u prvi plan. Jer, neke odluke izgledaju toliko nestvarne da se zaista moramo svi zajedno zapitati “zar ovako loše mogu suditi prvoligaški arbitri”.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX
Ante Šalinović (sasvim desno)

Upitali smo Šalinovića drži li Hajduk da je suđenje u Vinkovcima bilo slučajno loše?

- Ne može se govoriti o slučajnosti. Jer, da sudac ima toliko neznanja, onda se ne bi ni probio do Prve lige s toliko manjkavosti u sudačkoj naobrazbi. Dakle, nije slučajnost. Ja sam i nakon utakmice poručio da je bila očita namjera da nas se oslabi za derbi s dodjelom trećeg žutog za Hamzu i Futacsa. Zato te priče o slučajnosti i odlukama suca iz neznanja jednostavno ne drže vodu - kazao je Šalinović.

Što će učiniti Kos?

Što će Hajduk poduzeti prije derbija, postoji li možda na Poljudu popis sudaca čije će se izuzeće tražiti pred subotnji ogled sa Dinamom?

- O tome može govoriti samo predsjednik Kos. Uprava kluba je zadužena za operativne poteze.

Ali, Kos je kao i kompletni radni pogon Hajduka bio na odmoru prošle nedjelje. Od danas ponovno kreće ista bitka. Borba za pošteno suđenje, tako se zvala ona akcija koju je pokrenuo Hrvoje Maleš prije pet godina. Je li se nešto promijenilo ? Prosudite sami.

Proteklih smo godina u dvobojima Hajduka gledali Pristovnika, Mlakara, Marića, zatim Križarića koji je bez oklijevanja na Kantridi 2012. “proširio” pravo sviranja kaznenog udarca i izvan šesnaesterca. Svega smo se nagledali proteklih godina, ali da sudac u jednoj utakmici napravi toliko pogrešaka na obje strane, zaista zvuči nevjerojatno. Sve je krenulo s Hamzom.

1) Frković je brzinski, izuzetno odlučno, izvukao žuti karton, dosudio indirekt zbog navodnog simuliranja Hamze koji je pao u šesnaestercu. Snimka jasno potvrđuje, nepotrebni žuti, nema riječi o simuliranju, ali Hamza zbog tog kartona nema pravo nastupa protiv Dinama.

2) Jedanaesterac za Hajduk samo dvije minute kasnije morao je vidjeti. I dosuditi. Žderić je ušao u putanju kretanja Hamze, ušao tijelom s Gambijcem u fizički dvoboj i na kraju su obojica pala. Frković je dosudio kontraprekršaj. Na opće čuđenje, jer Žderić je bio taj koji je skrivio prekršaj, a to znači i kazneni udarac.

3) Drugi žuti za Filipovića u 89. minuti prestrogo dosuđen s obzirom na kriterij koji je do tada držao Frković. Igrač je išao s leđa, ali na loptu i nije taj prekršaj ni blizu onome za kojeg je Filipović dobio prvi žuti karton dvije minute ranije

4) Prekršaj Futacsa, odnosno opstrukcija igre gdje rušenjem suparničkog igrača na travnjak, stječe prednost i dolazi u situaciju kada zabija pogodak za izjednačenje 1:1.

5) Sporan je prekršaj Futacsa, odnosno njegovo građenje rukom i udaranje nogom po nozi suparničkog igrača što je prethodilo drugom pogotku Bijelih.

6) Nejasno je zašto je isključen Jefferson kada Brazilac nije bio u središtu sukoba u šestoj minuti sudačke nadoknade kada su se na travnjaku potukli igrači obiju momčadi: u tučnjavi su nekažnjeno prošli Said (Hajduk) i Muženjak (Cibalia) za koje se na snimci jasno vidi da su u gužvi udarali suparničke igrače.

Šest situacija od kojih je pet kristalno jasno, o jednoj se može raspravljati. Ali sve su situacije bitne. Kako za rezultat vinkovačkog dvoboja, tako i za pripremu splitskog derbija kojeg čeka cijela Hrvatska. Derbija kojeg je Frković lišio velike zvijezde Futacsa, premda je taj detalj čak i najmanje sporan. Kao što nije sporno da je Frković odsudio prošlosubotnju utakmicu protiv nogometa. Možemo sugerirati i upitati se “je li sudio za nekog trećeg”.

Šest pogrešaka konstatiranih iz TV snimke, četiri crvena kartona, a slijedi još dodatni pregled disciplinskog suca s najavom “bonus kazni”. Tužno i ružno. Pa se kasnije pitamo zašto su stadioni prazni, zašto se s tribina stalno čuju vulgarne poruke i kukamo nad negativnom atmosferom.

Uzalud vam trud

Kome se uopće gledaju ovakve antinogometne utakmice u kojima je sudac u prvom planu. Ali, pisalo se i nakon Frkovićeve arbitraže u susretu Dinamo - Istra, pa je opet dobio šansu u Vinkovcima. Uzalud vam trud svirači, ritam diktira netko treći...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 01:03