CROPIX
MIŠLJENJE SUNARODNJAKA

'PRONJUŠKALI' SMO KAKAV JE ZAPRAVO TRENER DINAMA Bugari iznenađeni njegovim odlukama u Dinamu: 'Nismo znali da voli mlade...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. prosinac 2016. 09:02

Ivajlo Petev odmara se u Bugarskoj, smišlja plan za proljeće i napad na Rijeku. Vratio se u domovinu, u nogometno okruženje u kojemu su ljudi podijeljeni kad je on u pitanju: neki ga vole i cijene, drugi tvrde da nije tako dobar trener kakvim ga ovi prvi prezentiraju.

- Činjenica jest da je u oba naslova prvaka s Ludogorcem imao puno sreće, osvajao je trofeje u zadnjem kolu. Prvi put pobjedom nad CSKA-om u zadnjem kolu, iako je CSKA bio opasniji, drugi put zahvaljujući autogolu igrača Levskog protiv Slavije u utakmici koja je završila remijem - govori nam Ivo Tasev, novinar lista Meridian meč.

Ivajlo Petev
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Mladi mu nisu običaj

Za sebe kaže da spada u realnu skupinu: niti je obožavatelj aktualnog Dinamova trenera, niti je njegov protivnik.

- Objektivno, on ima trenerske kvalitete, a i za bugarski je nogomet velika stvar da ima trenera u klubu koji je igrao Ligu prvaka, koji spada u tu kategoriju klubova. Naravno, pratimo njegov rad u Dinamu, javnost je zainteresirana za Peteva - govori Tasev.

Baš je Meridian meč uoči derbija Dinama i Hajduka na zadnjoj stranici objavio Dinamov poster, upravo zbog Peteva i njegova stožera, što je dokaz da bivši izbornik u svojoj zemlji i dalje uživa interes javnosti i medija.

- Moram priznati, s dvije nas je stvari dosta iznenadio. Prvo, nitko nije očekivao da će toliko prilike dati mladim igračima, to nije njegov običaj.

Stvarno? Ali u Dinamu je to normalno, jedan od temelja kluba i momčadi mladi su igrači i njihov razvoj. Uostalom, dosta je tih mladih već sad bolje i kvalitetnije od podosta starijih igrača.

- Evo, dat ću vam primjer. Kad je bio izbornik, za prijateljsku utakmicu s Portugalom uzeo je dvojicu igrača iz U-21 reprezentacije, koja je igrala važan susret. No, tim dvama igračima nije dao ni minutu u toj utakmici. Zašto? Zato što je ganjao rezultat, njemu je rezultat jedini važan. Bugarska je na kraju pobijedila 1:0 premda je Portugal bio bolji, imao je i kazneni udarac, vratar Stojanov obranio ga je Ronaldu. Petevu je bilo važnije pobijediti nego isprobati te mlade nogometaše iako ih je poveo da ih isproba. Zato nas je malo iznenadilo što je odjednom imao toliko mladih igrača u momčadi, i to u Ligi prvaka. Opet, Petev je prepametan tip, odličan psiholog i ne bih se čudio da su mu mladi igrači mogli biti i sjajan alibi, u stilu “eto, izgubili smo jer smo dali priliku mladima”.

Koja je druga stvar?

- To što je Dinamo imao tako malo udaraca u okvir u Ligi prvaka, to što nije zabio gol. Jer, Petev je trener koji jako misli na napad, ofenzivan tip.

Voli poslušnike

Dobro, ali nije on birao momčad, selektirao, slagao je tim s onime što je zatekao?

- Svejedno. To nije u njegovom DNK-u, uvijek teži napadu i pogotku. Siguran sam da time nije ni on bio zadovoljan, bez obzira na nešto bolji dojam u zadnjim utakmicama.

Međutim, iako ima poneku kritiku na Petevljev račun, bugarski kolega ipak raščlanjuje njegove vrline.

- Ono što vam također mogu reći jest da sam uvjeren da će Petev osvojiti naslov prvaka na kraju sezone. Ali, pod dva uvjeta. Da može sam birati igrače, jer, on je tip koji ima sjajan osjećaj za ono što mu treba, zna dovesti igrača i uklopiti ga u momčad. I, ako će on dobiti igrače koje želi, budite sigurni da će teško promašiti. On je trener koji voli poslušne igrače, da ga slijede, ne trpi iskakanja i on traži takve. Bude li ih tražio i dobio, on će sigurno poboljšati Dinamovu igru i kvalitetu.

Briljira kad je favorit

Opet pitanje, koji je drugi uvjet?

- Imao je sreće u Ludogorecu, ali ipak nije slučajno došao do naslova. Petev odlično radi kad je oko njega sređena situacija, dobar klub. Kad ima mir i može se posvetiti samo momčadi. Onda on dobro funkcionira. Recimo, na Cipru je izgubio naslov u zadnjoj utakmici od APOEL-a, između ostaloga i zato jer njegov AEL nije bio takav, dosta toga nije štimalo, nisu se poklopili svi uvjeti da osvoji taj trofej. Koliko znam, Dinamo je jak klub, sređen i organiziran, stoga rastu i Petevljevi postoci za uspjeh. On najbolje radi u uvjetima kad je favorit, kad je njegova momčad jača, tada on dodatno iz nje izvlači maksimum i, uglavnom, pobjeđuje.

Bitna je još jedna stvar.

- Ti mladi... Iako je iznenadio s tolikim brojem klinaca, ipak mu je najvažnije da ima nekoliko iskusnih igrača u koje se može pouzdati. Soudani, Pivarić, recimo. Po nekom mojem gledištu to su pojedinci kakve Petev voli, karakterni i dobri igrači, kakve Petev posebno cijeni i na njima gradi svoju viziju. Ako oni ostanu, a još neki, po njegovu izboru, dođu, mislim da u Maksimiru mogu biti spokojni, opet će Dinamo biti prvak Hrvatske.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 15:10