Goran Mehkek / CROPIX
NEUGODNO SAZNANJE

SADA SU STVARI POSTALE BAŠ JAKO OZBILJNE Dinamo je saznao informaciju koja nikako nije dobra: Krizno razdoblje tek slijedi!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. listopad 2016. 10:05

Sad kad su se spustile zavjese na još jednu Dinamovu utakmicu u Ligi prvaka, Ivajlo Petev nalazi se pred najvažnijim zadatkom - vratiti Dinamo na pobjednički put u HNL-u. Jer Rijeka bježi šest bodova, igra odlično, ne umara se na dva kolosijeka, a tradicionalno najteže razdoblje sezone za Modre tek dolazi.

U svojoj šampionskoj eri posljednjih 11 godina Dinamo sredinom listopada nikad nije zaostajao 6 bodova. Štoviše, Plavi su dosad uvijek bili vodeći, u najgorem slučaju izjednačeni po broju bodova s prvim pratiteljem. Znali su imati u tri navrata i sedam bodova više, ponekad tri, četiri...

Međutim, ono što je također na neki način tradicija, jest forma koja upravo između sredine listopada i sredine studenoga ima uglavnom silaznu krivulju. Bilo je sezona kad Dinamo nije gubio utakmice, ali nekako je baš u ovom dijelu godine s prvim hladnoćama i jesenskim kišama momčad teže pobjeđivala, mučila se i bodove osvajala “na mišiće”. Rijetko kad uvjerljivo, rijetko kad u velikom pobjedničkom nizu.

Primjerice, 2009. su Modri upisali čak tri utakmice bez pobjede, u tih su mjesec dana proteklih sezona znali remizirati s klubovima iz donjeg dijela ljestvice, a lani su, recimo, baš između sredine listopada i sredine studenoga izgubili prvo mjesto na ljestvici. Imali su jedan bod ispred Hajduka, a onda upisali dva uzastopna poraza, od Rijeke i Splita, i ubrzo su bili četiri boda iza Riječana. Bilo je to nakon što Zoran Mamić 50 utakmica zaredom u HNL nije izgubio, tada su došla ta dva uzastopna i neugodna poraza.

Također u periodu kad je Dinamo igrao Ligu prvaka, kad je iza sebe imao već desetak europskih ispita, nekoliko reprezentativnih stanki i umor je došao na naplatu.

Sjećamo se, prošle sezone mučio se Zoran Mamić i s golmanima, smijenio je Eduarda, na gol postavio Ježinu, pa onda opet vratio Eduarda. Bili su to tjedni lutanja, pada forme, ali na kraju je Dinamo uspio prebroditi krizu, sustići Rijeku, koja mu je pomogla i nekim svojim kiksovima.

Sve je to, naravno, upozorenje Ivajlu Petevu. Iskustvo govori da je krizno razdoblje tek pred vratima, premda je Dinamo u igračkoj, pa i rezultatskoj krizi već više od mjesec dana.

- Vjerujem da ćemo se, kad svi budemo na okupu, vratiti tamo gdje nam je mjesto i da će Dinamo biti puno bolji nego što je sad. To je cilj koji sam stavio pred sebe i momčad - kazao je proteklih dana Ivajlo Petev, a raspored mu možda i daje malo zraka.

Dinamo će prvo ugostiti Cibaliju, onda gostovati kod Intera i posljednjeg Splita, pa onda ugostiti Istru, a onda slijede dva velika obračuna koji bi mogli reći konačnu istinu o Dinamovoj jeseni, čak i o cijeloj sezoni. Dinamo će prvo u Osijek, a onda će u Maksimiru ugostiti Rijeku. Želja je da uoči dva posljednja dvoboja ove polusezone, protiv Lokomotive i Hajduka, kod kojega Modri opet gostuju, Dinamo smanji zaostatak što je više moguće. Ako već ne uspije i prestići Riječane.

Ima, dakle, Petev nešto lakši “ždrijeb”, četiri utakmice s klubovima iz donjeg doma te dvoboj s Bjelovarom u Kupu. Sasvim dovoljno da podigne momčad, da neke igrače vrati u formu, preskoči to krizno razdoblje i završnicu jesenskog dijela sezone dočeka u punoj spremi. Dakako, tu su još i te utakmice u Ligi prvaka, ali znamo svi da je HNL sada glavni prioritet. Idućih mjesec dana Dinamo se jednostavno mora približiti Riječanima, da bi ih poslije mogao prestići. Utakmice mijenjaju jedna drugu, nije lako.

Istina, imao je prošle jeseni Dinamo tih minus četiri, a na kraju jesenskog dijela prvvenstva ipak je to postao ‘plus’, na proljeće se prednost i povećala. No, Rijeka ove godine djeluje uvjerljivije, želi li Dinamo što prije smanjiti zaostatak mora dobro zasukati rukave.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:14