Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
NEMA VIŠE GLEDANJA KROZ PRSTE

STIŽU OŠTRE SANKCIJE ZBOG SKANDALOZNE ODLUKE KOJA JE PODIGLA HRVATSKU NA NOGE Šef hrvatskih sudaca za SN najavio: 'Sve je moguće, baš sve!'

ANTE KULUŠIĆ Dopredsjednik HNS-a i povjerenik za određivanje nogometnih sudaca i kontrolora nakon nepostojećeg penala u dvoboju Cibalia - Dinamo i još jednog žestokog udarca Hrvatskoj nogometnoj ligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. ožujak 2017. 10:43

Pred start nastavka prvenstva Ante Kulušić je kazao: “Rekao sam sucima na seminaru u Medulinu kako ne želim čuti da se o njima priča, to će biti znak da dobro rade posao.” Eto, tek su minula dva kola, a povjerenik, ujedno i nadzornik arbitara već zna da tu zadaću nisu ispunili.

- Je, i dalje stojim iza toga. Nažalost, dogodilo se da sudac koji je sudio utakmicu vrlo dobro, što kažu svi koji su gledali, a i ja sam je gledao, ima previd. Nema se tu što braniti, i Damir Batinić je svjestan toga. Je li bilo kontakta ili nije, u to uopće neću ulaziti, ako je i bio minimalan kontakt, to nije za kazneni udarac. Igrač je izvrsno odglumio pad i to je jedina istina. Nikakve tendencije sigurno nije bilo, nakon 90 minuta tako kvalitetno odsuđenih, nažalost, uslijedio je kiks - kazao nam je Kulušić koji je razgovarao s Batinićem, arbitrom dvoboja Cibalia - Dinamo, u kojem je u 89. minuti neopravdano pokazao na bijelu točku u korist gostiju.

- Jesam, razgovarao sam s njim, i on je svjestan, kad je vidio snimku, da to nije bilo za kazneni udarac.

Tvrdite da se radilo o omašci, ne namjeri, pa kakvu ćete mu kaznu udijeliti?

- Sankcija će se sigurno dogoditi. Svaki tko je i dosad imao loše odluke bio je aut na određeni broj utakmica. Koliko? To ću odrediti ja kao povjerenik. Pogreška koja ne odlučuje o ishodu susreta je jedna, a ona koja presuđuje rezultat je druga. Mislim da sam vam time sve rekao.

Vidjet će se kakve će biti konkretne posljedice. U kolovozu 2014., dakle odmah na startu prvenstva, Komisija nogometnih sudaca izbacila je do kraja sezone s prvoligaške liste Domagoja Ljubičića i Zlatka Šimčića. Svakoga za grijeh u jednom susretu, prvome je na duši bio ogled Hajduk - Istra 1961, a drugom Istra 1961 - Rijeka. Hoće li Batinić sada proći jednako? Je li to njegov kraj u tekućem prvenstvu?

- Sve je moguće. Sve. Sezona je sad počela, sankcije će biti, a koliko, o tome tek trebam odlučiti. Jasno da se kažnjava suca koji pogriješi kod rezultata 5:0, a normalno da će gore proći onaj čija kriva odluka utječe na konačan ishod utakmice.

Ždrijeb ostaje

Tada je predsjednik Dušan Kukić istaknuo: “Kazne su rigorozne i nije važno kako se tko zove, ne želimo da sude oni koji ne primjenjuju pravila igre i upute koje su dobili na seminaru.” Držite li da u Batinićevu slučaju trebate biti jednako rezolutni ili ima olakotne okolnosti?

- Kad bi uvjet da suđenje bude bolje i da nema takvih pogrešaka bio da se ja maknem s ove funkcije, odmah bih to učinio. Ne treba nam priča veća nego što jest, sudac je imao previd i sukladno pravilniku bit će sankcioniran onoliko koliko je teška njegova pogreška. A sigurno je velika, no najvažnije je što nije tendenciozna. U to sam uvjeren jer cijelu je utakmicu, do te situacije, odradio vrlo dobro.

Riječanima je zapela knedla u grlu kad su čuli da im s Interom pravdu dijeli Ante Vučemilović-Šimunović, nakon neformalnih izjava koje je dao o njima poslije derbija s Dinamom u Maksimiru. On je u Zaprešiću dobro odradio posao, no kako je određen, jeste li razmišljali da ga izostavite iz bubnja trojice kandidata za taj susret, barem dok je ta priča još tako svježa.

- Po kvaliteti. U konkurenciju na susrete najboljih klubova stavljam najbolje suce. Vučemilović-Šimunović je imao sreću ili nesreću, kako se gleda, da se baš njega izvuče, a ja sad mogu reći da sam kao povjerenik imao sreću što je baš on bio delegiran za tu utakmicu jer je sudio vrlo dobro. Ako će kritičari preuzeti ulogu delegiranja, vrlo rado ću im je prepustiti. Smatram da je normalno i da će svako normalan za najteži dvoboj staviti tri najbolja arbitra, pa koji ispadne. Nisam nimalo opterećen što je i kako sudio prije, meni trebaju najkvalitetniji. A ždrijeb presuđuje.

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 14:54