OBOŽAVA HRVATE

Surkis je nekada po autobusima ganjao Kranjčara, sada je na redu - Kovačić!

Evo vam pet milijuna eura za 'maloga', iščupajte ga iz autobusa, neka odmah ostane ovdje! - urlao je 2003. Surkis Zdravku Mamiću, koji nije pristao na Nikinu prodaju
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. listopad 2012. 23:36

Igrao je Dinamo u Kijevu 2003. godine, 12. kolovoza. Kvalifikacije za Ligu prvaka. Modre je na klupi vodio Nikola Jurčević. Na vratima Mario Jozić, u obrani Sedloski, Drpić i Mijatović, igrali su i Mikić, Mujčin, Tomić, Agić, Eduardo i Bartolović, a kapetan je bio Niko Kranjčar. Dan prije svojeg 19. rođendana, već velika zvijezda, "hrvatski Beckham", u njega su bile uprte sve oči.

- Može li Niko Kranjčar odigrati veliku utakmicu i dovesti Dinamo do senzacije? - bile su neke od tadašnjih medijskih najava, od Nike se uistinu mnogo očekivalo. I odigrao je jednu od najboljih utakmica u Dinamovu dresu, tada "mali" Kranjčar praktički je sam održavao Dinamo na životu. Zabio je za smanjenje rezultata na 2:1, bio stalna prijetnja Šovkovskom. Toliko je oduševio sve da je odmah poslije susreta Igor Surkis rekao Zdravku Mamiću:

- Evo vam pet milijuna eura za "maloga", iščupajte ga iz autobusa, neka odmah ostane ovdje!

Međutim, iako je pet milijuna eura tada bio velik novac, Mamić je ponudu hladno odbio, nadajući se da bi Niko u budućnosti mogao vrijediti još više. A i Niko nije želio na Istok, tada to još nije bilo toliko popularno, pred njim su bila "zlata Zapada", Kijev mu nije bio naročito zanimljiv.

Sad, devet godina kasnije, u Nikinom će "odijelu" biti Mateo Kovačić. Nekoliko je mjeseci mlađi no što je tada bio Niko Kranjčar, ali najave se nisu previše promijenile. Od Kovačića se očekuje da bude - Niko, glavni igrač, koji će uz Sammira biti zadužen da dovede Modre do pred vrata senzacije. Možda i korak dalje... Surkis jako dobro zna za Matea Kovačića, tko zna, možda će i njega nakon utakmice pokušati iščupati iz autobusa. Iako je danas cijena puno, puno veća od tih pet milijuna.

A i Mateo jako dobro pamti kijevski Dynamo. Naime, lani je, u finalu juniorskog turnira Kovačić promašio zadnji udarac u raspucavanju s bijele točke i Kijevljani su osvojili trofej. Naravno, ne može se mjeriti s utakmicom Lige prvaka, ali sjećamo se kako je Kovačić tada neutješno plakao.

- Jednom će se negdje vratiti - tješili su tada treneri Kovačića.

Priliku je dobio godinu kasnije, na mnogo višoj razini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 08:08