Foto: Srecko Niketic / CROPIX
KOMENTAR MATEA SUČIĆA

SVAKO KOLO - NEKA TEORIJA ZAVJERE Rijeka je mogla ubiti prvenstvo, no Istra je dokaz da, izuzmemo li 'crne Lokose', postoji svijetlo na kraju tunela

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. travanj 2017. 18:16

Gotovo svako kolo HNL-a nosi neke svoje teorije zavjere i urote, priče iz druge ruke o dogovorenim ishodima, o tome tko će kome pustiti, a tko će se boriti za neku treću stranu. Bilo ih je i uoči ovog, 29. kola, derbija u Maksimiru i na Aldu Drosini. Jer, navodno, pričalo se, Hajduku je ionako draže da Dinamo bude prvak nego Rijeka, a Istra 1961 neće se zamjerati susjedu koji im je posljednjih sezona itekako pomogao kroz igrače koji su u Pulu dolazili na posudbu. Ne treba apostrofirati ni kakav bi se oblak sumnje nadvio da je primjerice Riječanin Ivušić u Puli kiksao za pobjedonosni pogodak Bijelih ili da je Solomon, Nigerijac na plaći Rijeke, zapucao neku od prilika kakve su imali Bezjak ili Vešović na drugoj strani...

Ipak, subota je na HNL travnjacima pokazala da postoji svjetlo na kraju tunela, da nije baš sve izrežirano, da se momčadi koje su bodovno osigurane ne bore samo kada ih stimulira treća strana. Hajduk i Istra 1961 najbolji su primjer. Govoreći o Rijeci mnogi će reći da se prvenstva ne osvajaju samo na travnjaku, da je Rijeka protiv Istre 1961 morala nešto odraditi i izvan terena, ali kud ćeš bolje potvrde da se takvim stvarima ne žele baviti od dva izgubljena boda u utakmici u kojoj su mogli “ubiti prvenstvo”?

Matjaž Kek je nakon ogleda s Istrom 1961 komplimentirao suparniku za kojeg je rekao da se pošteno i korektno borio za sebe, a takvo je razmišljanje prevladavalo i kod svih iz riječke delegacije s kojima smo razgovarali. Šteta je samo što taj dojam o čistom prvenstvu kvari Lokomotiva, koja je nekako crna točka u svjetlu na kraju tunela. Njihov je igrač Denis Kolinger uoči utakmice na Rujevici pred kamerama izjavio da dolaze po pozitivan rezultat da bi pomogli Dinamu, a kad nije uspio protiv Rijeke, pripomogao mu je povlačenjem Hodžića za penal kojim su Modri zaokružili preokret protiv Lokosa.

Bez obzira na taj detalj, koliko god značajan i indikativan bio, Hajduk i Istra 1961 dokazali su da se bore za svoj obraz bez razmišljanja o potrebama drugih (Dinama i Rijeke u ovoj priči), a ne sumnjamo da će taj dojam do kraja prvenstva još netko osnažiti. Možda i dati malo više vjere u sutrašnjicu hrvatskog nogometa u kojoj će čisti obraz, s kakvim su iz subotnjih utakmica sigurno izašli Hajduk, Istra 1961 i Rijeka, značiti više od boda ili dva više na tablici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 07:49