VATRENI NAPAD ZA WALES

TKO UZ MANDŽU? Jelavićeva snaga i skok ili Duduov instinkt u 16-ercu?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. listopad 2012. 16:19

Tko će zabiti Walesu? Je li to utakmica u kojoj će proraditi hrvatski napadači? U prvoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo protiv Makedonaca u Zagrebu zabio je Jelavić. I to je bilo sve od naših klasičnih golgetera. Belgiji je zabio Perišić, a u Skoplju Ćorluka i Rakitić. Izbornik Igor Štimac smatra da je Hrvatska malo hendikepiorana kad u tandemu igraju Mandžukić i Jelavić. Za što će se odlučiti protiv Walesa u Gradskom vrtu?

Opcije su mu Eduardo i Jelavić.

- Eduardo je iznimno snalažljiv, a pretpostavljam da će u šesnaestercu Walesa često biti gužva iz koje on može poentirati svojim nepredvidljivim potezima. Međutim, s druge strane, Jelavić je sjajan u skoku, robustan je. Sad je tu pitanje koliko će lopti dolaziti s boka. Ukoliko ih bude dosta, on je idealan. Uh, baš ne znam. Ali kad već inzistirate, možda bih se priklonio dvojcu Mandžukić - Eduardo - zaključuje Šokota.

Goran Vlaović bio je vrhunski strijelac, mnogi njegovi golovi ostali su nam u sjećanju kao zaustavljena slika.

- Hrvatska je uvijek najbolje igrala s dva napadača, naše najveće pobjede izborene su u takvoj formaciji, sjetimo se one protiv Engleza. Logika nekako nameće da krenemo s dvojcem Mandžukić - Eduardo. S obzirom na predviđanje da ćemo uglavnom napadati. S Eduardom dobivamo brzinu reakcije, dribling, nepredvidivost u realizaciji i udarac iz šesnaesterca ili izvan njega. Jelavić je dobar izbor ako lopta bude uglavnom putovala preko bokova, ako Velšani zatvore središnjicu. Mandžukić je neupitan - zaključuje Vlaović.

Cvita nastavlja:

- Mandžukić i Eduardo? Zašto ne? Eduardo se nije naigrao u Šahtaru, ali svi znamo što je on kadar učiniti. Mandžukić je odličan skakač, a može pogoditi iz raznih situacija, dok se Dudu zna ubaciti iz drugog plana, savršeno reagirati u šesnaestercu i pogoditi “iz ničega”. Jelavić je ipak sličniji Mandžukiću, jak u skoku, lopte ubačene s boka su mu poslastica.

- Mandžukić i Eduardo su dobar izbor. Obojica su u stanju riješiti utakmicu. Ali to isto tako može napraviti i Nikica Jelavić koji je u golgeterskoj formi . Ako uzmemo da je Mandžo sigurno u sastavu, zaista nije lako odlučiti koga postaviti pokraj njega, jer i Eduardo i Jelavić imaju vrhunsku kvalitetu. To je zapravo slatka izbornikova briga - zaključuje Davor Vugrinec.

A što kaže Petar Krpan, osvajač bronce iz Francuske 1998. godine?

- Očekujem stalne nalete Hrvatske i obrambeni gard Walesa. Po meni, Mandžukić i Jelavić jako su dobro odigrali u Skoplju, bez obzira što nisu zabili gol.

TOMO ŠOKOTA: Mandžukić - Eduardo

Mandžukić je izvrstan napadač, zabija gotovo na svakoj utakmici, mora mu se otvoriti. Eduardo je zmija u šesnaestercu, a bit će gužve u Velškom, idealno za njega.

GORAN VLAOVIĆ: Mandžukić - Eduardo

Lopta će često kružiti oko šesnaesterca Velšana ili će biti u njemu. Obojica u takvim okolnostima, mogu postići gol, takve situacije im apsolutno odgovaraju.

PETAR KRPAN: Mandžukić - Jelavić

Dobro su igrali u Skoplju, taj tandem je gotovo savršen za realizaciju centaršutova kojih će po svemu sudeći biti na utakmici u Gradskom vrtu.

IGOR CVITANOVIĆ: Mandžukić - Eduardo

Mislim da će se njih dvojica sjajno nadopunjavati. Mandžo je u stanju visoko skočiti, zabiti, ali i spustiti loptu, a to je ono što odgovara Eduardu koji se izvrsno ubacuje iz drugog plana.

DAVOR VUGRINEC: Mandžukić - Eduardo

Recimo da taj tandem ima laganu, ali zaista sasvim laganu prednost. Tu prije svega mislim na Duduovu snalažljivost u šesnaestercu koja u danom trenutku može biti presudna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 23:04