Zagreb, 290912.Stadion Maksimir.10. kolo MAX TV 1. HNL, nogometna utakmica izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk.Na fotografiji: baklje Torcide na juznoj tribini.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX
IZGRADILI STATUS

TORCIDA KAO POKRET Eksplozija je počela nakon Kerumovog preuzimanja Bilih

Piše: Mario VelićObjavljeno: 21. listopad 2012. 17:40

Odavno je Torcida prestala biti samo navijačka skupina, jer je prerasla granice sjeverne tribine stadiona na Poljudu. Postala je pokret, društvena snaga koja se u Splitu ne može zanemariti, u strahu pred njom su i gradski vijećnici preko noći promijenili mišljenje i dali Hajduku jamstvo za kredit.

Torcida je takav status izgrađivala godinama, različitim projektima kojima su redovito izazivali zanimanje javnosti.

- Uprava, odlazi! -–orilo se Poljudom na svakom susretu u vrijeme dok su navijači inzistirali da klub napuste tadašnji predsjednik Branko Grgić, Igor Štimac i ostali. U ranu jesen 2007. godine pokrenuli su peticiju koja je tražila njihov odlazak, skupili su 30-ak tisuća potpisa.

Drugi veliki Torcidin projekt bilo je Dite puka, zahtjev da kupnjom dionica postanu strateški partner kluba. No, prava eksplozija navijačkih pothvata, često jako kreativnih, otpočela je nakon što je Kerum, postavši gradonačelnik Splita, preuzeo šefovanje nad Hajdukom. To što je postavio Svagušu te ostalu “rodbinu i prike” na razne pozicije u klubu nagnalo je navijače da traže usvajanje Kodeksa koji bi takva ponašanja ograničio, počela je borba koja je trajala godinu dana.

- Krafne, kiflići, mafija i lopovi, Joško Svaguša odlazi iz Hajduka - bio je dobro poznati slogan koji se mogao čuti ne samo na stadionu, već i na veselicama, a sa sjeverne tribine letjele je krafne, prvi put na utakmici s Interom u kolovozu 2009. godine.

Najveća akcija bio je bojkot derbija odigranog 31. listopada na Poljudu. Bio je to prvi i jedni na kojem nije bilo Torcide, tisuće navijača na Peristilu su zapalili svijeće za spas Hajduka, prosvjedovali te utakmicu odgledali na Starom placu.

- Tek smo sada shvatili koliko smo jaki - priznali su tada navijači i krenuli dalje.

Nakon što je Kerum u Nadzorni odbor imenovao kojekakve tipove, Torcida je na Poljud dovela ovce i kandidirala ih za iste pozicije! Bilo je to u studenom 2009. Iz istog mjeseca pamtimo i Peristil prekriven golemom žutom vrećom nalik onoj iz sad već bivših Kerumovih trgovina, samo s natpisom Kodeks.

Išlo se dalje. U veljači 2010. na karnevalu je kao Krnja spaljen Kerum. Na kraju je toliko traženi Kodeks usvojen posljednjeg dana kolovoza iste godine.

Proslava 100. rođendana Hajduka, koju je organizirala Torcida, vatromet i bakljada koji su “zapalili” ne samo Split nego i cijelu Dalmaciju, nadišla je granice Hrvatske, izazvala pažnju CNN-a i drugih svjetskih medija.

“Naš Hajduk” ime je Torcidina projekta koji traje. Uspjeli su izabrati članove NO-a, spasiti Hajduk od stečaja. Jedan od krajnjih ciljeva je okupljanje i informiranje članova radi stjecanja vlasničkih udjela u HNK Hajduk š.d.d.

Kako im je krenulo, ni to nije neostvarivo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 16:17