Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
FENOMEN OHANDZA

TRI NAPADAČA ANALIZIRAJU NEPREDVIDLJIVOG KAMERUNCA Kada je zdrav, vrijedan je svake Lige petice

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. srpanj 2016. 11:05

Franck Ohanzda je ponovno Hajdukov europski junak. Zgoditak u Rumunjskoj preokrenuo je utakmicu u trenutku kada su domaćini vodili 2:0, a pogodak na Poljudu donio je Hajduku važnu pobjedu i potvrdu prolaza u 3. pretkolo. Prošlog ljeta je zabijao Estoncima i Norvežanima, donosio prevagu u kvalifikacijskim dvobojima i stoga je bez ikakve dvojbe zasluženo ponio nadimak “otrov za Europu”.

Navijači obožavaju Kamerunca, Hajduku je super važan, no kako Ohandzu doživljavaju nekoć veliki napadači Bijelih? Tomislav Erceg najbolji je strijelac Hajduka u HNL-u, danas vrsni menadžer koji zna kako napadači poput Ohandze kotiraju na europskom tržištu.

- Da je Ohanzda zdrav u kontinuitetu, ne bi bio u Hajduku. To je svima jasno, jer Kamerunac je klasa od napadača kojeg bi poželjelo puno momčadi u ligama Petice - kratko i jasno je Erceg iznio svoj stav.

- On je okomiti napadač koji radi razliku u igri i rezultatu, ima karakteristike “špica” kakav se traži na tržištu. Ali, nema utakmice u seriji. Oporavak? Ne bih mogao reći kako se ovog ljeta oporavio, ali lijepo ga je vidjeti. Što se oporavka tiče, moguće je da igra na svježinu poslije duge rehabilitacije, jer nije prošao pripreme.Bitno je naglasiti kako i ovakav Hajduku zlata vrijedi, jer trenutačno u napadu nema igrača takve klase, “špice” koja je sama sposobna riješiti utakmice - zaključio je Erceg.


Dovoljno je mlad

Mate Bilić je dugo igrao po europskim klubovima, od Španjolske do Austrije, pa natrag u Hrvatsku. Tijekom svoja karijere susreo je niz igrača koji su imali višemjesečne oporavke nakon ozljeda.

- Imao sam suigrača koji su se oporavljali po šest ili osam mjeseci, pa su nakon toga bili ponajbolji igrači u momčadi. Nema pravila, svaki je igrač zaseban slučaj, zato na Ohandzin oporavak gledam s optimizmom. Treba gledati samo u budućnost i vjerovati da će sve biti po idealnom scenariju.

Međutim, s druge strane, mora se imati i doza opreza. Igrači nakon dugog oporavka prvih 20-ak dana igraju s velikim guštom i ponese ih početna situacija. Nadam se radi Hajduka i samog Ohandze da će imati puno sreće i da će mu vrijeme biti prijatelj, a ne neprijatelj. U rujnu puni 25. godina, još je dovoljno mlad da može uhvatiti kontinuitet nastupa. Nepredvidljiv je nogomet.

Split, 210716.
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk - CSMS Iasi.  
Na fotografiji: Franck Ohandza.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX


Daj mu Bože zdravlja

Bilić smatra da je Ohandza igrač kakav se samo poželjeti može. Stvara prevagu na terenu i shodno tome igra se mora njemu podrediti.

- Opet ću se vratiti na dugu rehabilitaciju i reći da s Ohandzom treba biti strpljiv. Bit će i utakmica u kojima neće biti junak. Zato ga treba čuvati, dozirati za europske utakmice koje su Hajduku najvažnije...

Ivica Mornar, nekoć sjajni napadač Hajduka, Eintrachta, Seville, Standarda, Anderlechta, Portsmoutha i hrvatske reprezentacije, imao je dosta toga dodati na temu oporavka od ozljeda i kontinuiteta nastupa.

- Sjećam se kada sam prije 15-ak godina sjedio s Bokšićem i menadžerom D’Onofrijem u Liegeu, a razgovarali smo o statistici igrača. Pitao me Bokšić tada “u 10 utakmica zabiješ 7 pogodaka, a ostale utakmice kao da nisi igrao”. Daj Bože da Ohandza bude zdrav, jer je Hajduku izuzetno, nasušno potreban, ali kontinuitet utakmica i zdravlje su najvažniji - kazao je Mornar.


A ‘naše Ohandze’?

Koliko bi Ohandza vrijedio da je zdrav u seriji nastupa?

- Bez sumnje bi vrijedio pet milijuna eura, ali to je hipotetički rečeno. Jer, Ohandza tek treba doseći toliko željeni kontinuitet. Strašan je igrač i velika je šteta ne bude li zdrav. Znate kako se igrači cijene, moraju stalno igrati i zabijati...

Otvorio je Mornar pritom i jednu vrlo zanimljivu temu, a to je stvaranje napadača na Poljudu.

- Kada gledam Ohandzu onako moćnog kako prolazi kroz suparničke obrane, upitam se gdje su “naše Ohandze”. Kako Hajduk ne može stvoriti napadača od 185-190 centimetara koji bi silinom prolazio i zabijao. To je za mene najzanimljivije pitanje. Jer kada ugledaš Kamerunca, moraš pomisliti zašto se na Poljudu ne stvaraju takvi napadači. A bilo ih je u prošlosti... Ohandza nam treba biti putokaz kakve napadače moramo napraviti u omladinskoj školi Hajduka. Jer, dogodio se jedan Ohandza, ali dalmatinsko podneblje sigurno bi moglo iznjedriti takve igrače - poručio je Mornar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 02:05