Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
NAKON SLOVENCA KATALONAC

U ČETIRI MJESECA VIDLJIVA JE SAMO PROMJENA TRENERA, NE I BOLJA IGRA Carrillo je pod pritiskom, svaka sljedeća utakmica odsad je 'kvalifikacijska'!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. ožujak 2017. 14:00

Početkom studenoga prošle godine Hajduk je na Rujevici izgubio do Rijeke 1:2. Rezultat nije bio toliko loš koliko su Bijeli igrom bili inferiorni domaćinu. Točno četiri mjeseca kasnije Bijeli su u Gradskom vrtu poraženi u ogledu s Osijekom identičnim ishodom 1:2 i ponovno je rezultat bio bolji od igre.

U četiri mjeseca promijenio se trener i ništa drugo. Umjesto Pušnika, na klupu je zasjeo Carrillo, klupska uprava i Nadzorni odbor potrošili su kredit promjene trenera, ali, pokazalo se, uzalud. Carrillo je doveden kao spasitelj, vjerovalo se da može promijeniti pristup, od beskrvne momčadi napraviti ekipu koja će igrati ravnopravan nogomet protiv momčadi iz vrha ljestvice. Ali, već nakon tri susreta proljetne polusezone Carrillo je pod velikim pritiskom.

Ključan ožujak

Ugovor s Hajdukom ima tek do kraja sezone, proljeće je njegov poligon za dokazivanje, ali krenuo je jako loše i već nakon tri tjedna drugog dijela sezone došao je Španjolac u situaciju gdje mu je svaka sljedeća utakmica “kvalifikacijska”. U svakoj sljedećoj traži pobjedu s kojom bi preokrenuo izuzetno slab dojam s početka proljeća, a to nikako neće biti lagana zadaća, jer Carrillov Hajduk ne ulijeva povjerenje, a dolazi Rijeka, lider prvenstva.

- Već do kraja ožujka znat će se je li Carrillo naš trener za sljedeću sezonu - poručio je predsjednik Ivan Kos tijekom priprema u Turskoj.

Bili su to dani kada je Hajduk nizao pobjede u test-dvobojima s ukrajinskim i slovačkim prosječnim prvoligašima, pa je Kos s velikim optimizmom gledao prema bliskoj budućnosti. Sigurno je Kos vjerovao kako je ostanak Carrilla puka formalnost, jer na startu je Hajduk imao Split, pa zatim Istru i potom Osijek kao prvi veći test. Međutim, lagana euforija s priprema rasplinula se u samo 20 dana proljeća.

Split, 240217.
Stadion u Poljudu.
Utakmica 22. kola MAXtv Prve lige izmedju Hajduka i Istre 1961.
Na fotografiji: Joan Carrillo.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Zašto je doveden Carrillo i što je bio njegov cilj u stvaranju igre Hajduka? Doveden je da bi napravio rezultat i pripremio momčad za europsko ljeto. Rezultata nema, bodovi klize iz ruku, a momčad je puna upitnika koji su danas veći nego prošle jeseni s obzirom na to da je u međuvremenu potrošen vremenski kredit. Nisu pomogle ni pripreme i mjeseci zajedničkog igranja. Momčad jednostavno ne funkcionira, Hajduk igra defenzivni nogomet, čeka pogrešku protivnika s kontranapadom kao temeljnom orijentacijom. Čak i u visokoj pobjedi protiv Istre nije Hajduk bio dominantna momčad, već su Puljani neočekivano imali ulogu momčadi koja pritišće i napada.

Ostala samo teorija

Carrillo je na pripremama najviše radio na posjedu lopte, svaki mu je trening bio baziran na veznom redu koji drži loptu, na okomitim asistencijama za napadače, ali danas je to sve ostalo na razini teorije. U Osijeku je prvo poluvrijeme Hajduk imao tek 25 % posjeda. Poražavajuće, nema se tu što dodati. Tako se Barcelona obračunava s inferiornim suparnicima u Primeri, dopušta im do 30 % posjeda. Kada se to Hajduku dogodi protiv Osijeka, onda je jasno da Carrilllo treba golemi zaokret kako bi podigao izvedbe Hajduka.

- Iskupit ćemo se protiv Rijeke - ambiciozno je nakon poraza u Osijeku najavio strateg Bijelih. Nije pritom obećao pobjedu, jer to i ne može izreći nakon skromnog izdanja u Osijeku, ali Carrillo je svjestan da mu vrijeme nije saveznik. Nema više prostora za obećanja, protiv Rijeke mora opravdati zašto je doveden u Hajduk. Godinu dana je čekao angažman, dobio priliku u Hajduku i već nakon pet utakmica na klupi Bijelih ispred sebe ima “popravne ispite”. Četiri boda iz tri susreta na startu proljeća dovela su Carrilla u neugodnu poziciju.

Split, 171216
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji:Joan Carrillo.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Malo vremena

Ponedjeljak je bio slobodan dan, Carrillo do subote ima ukupno pet treninga za pripremu utakmice iskupljenja. Jasno je da u pet treninga neće kreirati čudo ni senzacionalni preokret, protiv Rijeke čak i ne mora pobijediti, ali njegova momčad mora pokazati igru i pristup. Carrillov Hajduk mora vratiti optimizam navijačima. Previše je toga već propustio španjolski strateg, u pet utakmica izgubio je od Dinama i Osijeka, stoga je potpuno razvidno da mu je malo šansi i vremena za novi ugovor ostalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 02:54