Foto: Nikola Vilic / CROPIX
DUGO OČEKIVANE PROMJENE NA POLJUDU

U HAJDUK NAPOKON STIŽE GLAVNI I ODGOVORNI ZA IGRU I REZULTAT Veliki 'transfer' mogao bi pasti već do kraja tjedna, na pomolu odmah i nova smjena

HAJDUK Predsjednik, u očekivanju novog sportskog direktora, ostavio trenera za nedjeljni dvoboj s pulskom Istrom 1961
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. prosinac 2019. 17:13

Trener Burić vodi utakmicu s Istrom 1961 u nedjelju, ali nema potvrdu za nastavak rada. Istra bi, po svemu sudeći, trebala biti posljednja utakmica Burića u drugom mandatu na klupi Hajduka, jer o sudbini trenera odlučivat će novi sportski direktor čije se imenovanje očekuje najkasnije sljedećeg utorka. Nije isključeno da Hajduk sportskog direktora dobije i do kraja tjedna, ali bez obzira kada se to dogodi, Burić vodi Bijele u susretu s Istranima.

Predsjednik Uprave Marin Brbić povukao je očekivani potez, najavio dolazak nasljednika Saše Bjelanovića, a tek potom ide i rješavanja statusa trenera. Zato će pričekati dvoboj s Istrom, a onda ionako ima dovoljno vremena za razumnu odluku.

- Svi u klubu smatramo da je nezadovoljstvo javnosti posljednjim rezultatima prve momčadi sasvim opravdano. Ali, isto tako nećemo donositi brzoplete odluke koje idu izvan okvira sustava, što znači da će trener Damir Burić voditi momčad i u posljednjoj utakmici jesenskog dijela sezone. Još prije sam najavio da po pitanju sportskog direktora želimo odabrati kvalitetnog kandidata koji će predstaviti sportsku politiku i viziju u skladu s klupskom. Blizu smo odabira rješenja te ćemo ubrzo po završetku polusezone obavijestiti javnost o imenovanju. Novom šefu struke prepustit ćemo procjenu trenutačnog stanja i donošenje odgovarajuće odluke jer smatram da je to jedino ispravno rješenje u ovom trenutku - istaknuo je predsjednik Uprave HNK Hajduk.

Nova vizija

Za budućnost struke Hajduka najvažnije pitanje je odabir sportskog direktora. Mario Stanić i dalje je prvi favorit, naizgledniji kandidat. Tako ćemo ga titulirati sve dok ne preuzme dužnost, jer Stanić ne izlazi u javnost sa svojim stavovima i razmišljanjima. No, jasno je, ukoliko se Stanić prihvati posla na Poljudu, slijedit će i promjena trenera. Novi sportski direktor, nova vizija s novim ljudima. Za početak u hijerarhiji struke, a onda i na travnjaku.

Puno promjena slijedi s nasljednikom Bjelanovića, jer Brbić je odlučio osvetiti se ekonomskom segmentu, a sportski prepušta u ruke onog tko je za taj dio i zadužen, sportskom direktoru.

Zašto je Brbić odjednom preuzeo odgovornost, a ovog je ljeta sam doveo Burića? Pitanje je legitimno i jedini logični odgovor je “bolje ikada nego nikada”. Od nekoliko zadnjih trenera na Poljudu, samo je Vulića izabrao Bjelanović. Svi ostali su dolazili ili odlazili na sugestiju ili direktni odabir predsjednika kluba.

Silazna putanja

Ono što Hajduku nedostaje jest samostalnost i odgovornost struke s ljudima koji stručnu viziju mogu provesti. I to u kontinuitetu. Zato je sportski direktor ključni čovjek u kreiranju Hajduka za proljeće.

Burić je dobio Istru za oproštaj od jesenske polusezone, ali s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi momčad, može se reći da je to i oproštaj od Hajduka. Realno je to reći, jer Bijeli su u silaznoj putanji. Čak i kada tu silaznu putanju zaustave rezultatom kao što je to bio slučaj u susretima sa Osijek i Dinamom, hajdukovci nemaju pomaka u igri.

Inter je Splićanima otkinuo dva boda, a da nikome ni danas nije jasno kako se to dogodilo. Inter koji nije zapucao na gol ! Ali, Hajduk je stalno isti, bez pomaka. Sva gostovanja Bijeli su “copy paste” verzije, izdanja u kojima se defenzivno momčad drži u kvalitetnom bloku, ali zahvaljujući nedostatku pojedinačne klase, ipak primi barem jedan pogodak.

Međutim, prvi problem je u ofenzivnom segmentu. Igra se rasplinjava na 20 do 25 metara od suparničkih vrata. Igra u kojoj nema agresije, nema pritiska. Jesu li hajdukovci u psihološkoj blokadi, imaju li neke mentalne kočnice? Ne, nećemo toliko daleko ići niti tražiti opravdanja za skromna izdanja. Činjenica je da momčad kvalitetom nije na razini klupskih očekivanja i ambicija. Možemo se pritom uvijek zapitati jesu li očekivanja prevelika, ali sigurno nije previše očekivati da se pobijedi Inter u Zaprešiću.

Kritičari ojačali

Iako je obrana bila njegov forte, na Burićevu žalost, pojedinačne pogreške u obrani iz dviju ključnih utakmica (Gorica 1:2 i Inter 1:1) dale su vjetar u leđa njegovim brojnim kritičarima. Brbić je sačuvao Burića za zadnju utakmicu, nije podlegao navijačkim zahtjevima, ali opet, nije pristašama Bijelih ni uskratio zadovoljstvo da se zabavljaju novim “trenerskim ringišpilom”.

Svaka promjena nosi novu nadu, nosi vjeru u čudo i veliki rezultat. Ali, nema čuda, i novi će trener u svlačionici zateći ista lica i morat će krenuti u bolne rezove ako želi bitno podići Hajduk. Je li Mario Stanić taj koji će kreirati viziju Hajduka za 2020. godinu?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 20:42