CROPIX
BIJELI U ŠOKU

UEFA U OBRAČUNU S HAJDUKOM, ALI... Torcida nastavlja po svome - rasistička vrijeđanja sastavni su dio njezina dekora. Kakva je to ljubav prema klubu?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. srpanj 2017. 10:00

KOMENTAR: ROBERT ŠOLA

Šok? Definitivno ne treba tražiti bolju riječ. U šoku su u Hajduku jer su izgubili barem tri milijuna kuna čiste zarade, a i ozbiljno su si umanjili šanse da izbore play-off kvalifikacija za Europsku ligu. U šoku su deseci tisuća navijača koji su si odmor slagali tako da gledaju Hajduk u Europi, da bi im Ultra odnijela Levski, a sada UEFA Bröndby. U šoku su i pripadnici Torcide, utakmica u Dugopolju bila im je jedna od najkulturnijih kojima su svjedočili posljednjih godina...

Doista malo šokantno djeluje istina da se 30-ak sekundi skandiranja “Ubij Srbina” kažnjava s pražnjenjem tribina (ili je UEFA tu ipak ‘pribrojila’ i paljenje bugarskog automobila). Pa ultrasi diljem Europe divljaju na daleko teže načine i nikome ništa. U konačnici, hoće li UEFA isprazniti Ljudski vrt nakon što su navijači Maribora skandirali “Ubij ustaše” u meču protiv Zrinjskog? Ili će se netko u disciplinskom tijelu UEFA-e sjetiti da im predsjednik dolazi iz Slovenije? I hoćemo li i u HNL-u krenuti putem UEFA-e pa skandiranja “Ubij tovara” i “Ubij purgera” kažnjavati s praznim tribinama?

Možda bismo trebali početi, makar da se tako lagano privikavamo na standarde koje drži UEFA. Davno su tamo poručili da je uvedena nulta stopa tolerancije na rasističke i fašističke ispade. “Ubij Srbina” to jest, kako god mi gledali na to. To je i “Mamiću, cigane”, Dinamo je zbog tih povika također morao prazniti neke od maksimirskih tribina. Što tek reći o tri domaće utakmice Vatrenih igrane pred praznim tribinama? Kada ćemo više i mi shvatiti da nešto što je kod nas normalno, vani nije? Od pirotehnike do određenih skandiranja...

Torcida, međutim, nastavlja po svome, rasistička, fašistička ili šovinistička vrijeđanja ostaju sastavni dio njezina dekora. Ne zanima ih što je Hajduk na račun UEFA-e uplatio već više od milijun eura u ime navijačkih ispada, ili što je već igrao pred praznim tribinama. Hajduk je među najkažnjavanijim klubovima u Europi, a u njoj godinama traje najduže do sredine kolovoza!? Kakva je to ljubav prema klubu? I tko će više tome probati stati na kraj? Opravdanja nema pa makar pričali i o 30-ak spornih sekundi. S malo truda i dovoljno odlučnosti te će se sekunde u trenu istopiti.

Hajduk tvrdi da je nemoćan, ali u velikoj je zabludi ako misli da će mu UEFA zbog toga na bilo koji način dati makar jedan posto popusta. Ako su u red dovedeni navijači diljem velikog dijela Europe, može ih se u red dovesti i kod nas. Ili pokaže li se to kao doista nemoguća misija, problema opet neće biti. UEFA će jako lako i komotno živjeti i bez Hajduka. Bez nekih drugih neće pa će njima i progledati kroz prste, ali Hajduku neće.

Stoga sasvim realno zvuči ocjena da je UEFA ovim činom krenula u otvoreni obračun s Hajdukovim ultrasima. Nakon godina opomena i novčanih kazni, odlučili su otići do kraja. Sada su ispraznili Poljud, zatim će uslijediti dvije utakmice bez gledatelja, a ako i to ne pomogne, Hajduk će godinu ili dvije biti bez europskih utakmica. Tu dileme više nema.

Hajduk koji smo vidjeli u Sofiji zaslužuje krcati Poljud i fanatično navijanje na svim europskim utakmicama. Pitanje je samo može li Torcida napokon shvatiti da će to biti moguće samo po standardima koje je postavila UEFA...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 23:55