Screenshot
MORAO BI IĆI PREKO DESET

VATRENO KRŠTENJE ZA POLJUDSKU AKVIZICIJU Portugalac će debitirati u jadranskom derbiju: Briljira na treninzima, ali kakav će biti protiv Rijeke?

HAJDUK Najzvučnija poljudska akvizicija debitirat će za Bijele protiv hrvatskog prvaka u jadranskom derbiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2017. 19:36

Što je Hugo Almeida, pitaju se navijači već gotovo dva tjedna. Za Futacsa se nije znalo prije dolaska na Poljud, o Mađaru se nisu raspredale priče jer njegovi zgodici i klubovi u kojima je zabijao nisu imali težinu kao Portugalčevi. Ali kada netko igra Ligu prvaka, trese mrežu u Werderu iz skoro pa najboljih dana, kada mu je trener Slaven Bilić s Bešiktašem koji se bori za naslov prvaka u 80-milijunskoj Turskoj, onda je jasno da je Almeida velika zagonetka.

Možda radost, a možda i ne, navijači će dobiti odgovor tek kada u nedjelju nova desetka Hajduka istrči na jadranski derbi. No, u startu se jedna usporedba mora eliminirati: Almeida nije Milevskij!

Nema kategorije u kojoj se mogu usporediti na terenu. Milevskij je bio genijalni znalac, da se rodio koje desetljeće ranije, bio bi opjevani nogometi umjetnik. Međutim, Milevskij je na Poljud došao nespreman, što kod Almeide nije slučaj. Portugalac je stigao iz punog natjecateljskog pogona, u AEK-u je sezonu započeo igrajući, a peh je bio crveni karton koji je u Split donio u miraz. Dalje, Portugalac je klasni igrač sjajne karijere koji se s 33 godine približio kraju igračkog puta.

Nije on Milevskij

Milevskij je na Poljud došao s 29, imao je ispred sebe vremena i prostora da oživi karijeru, dok je Portugalac na Poljud stigao s dva cilja: uzeti solidnu godišnju plaću i pritom u najslabijoj ligi u kojoj je dosad igrao pokazati da još može zabijati.

Jer proteklih se godina nije nauživao golova, tek 13 pogodaka u tri sezone nije neki doseg kojim bi se mogao pohvaliti golgeter velike karijere. U Bundesligi je najviše zabio 11, u turskoj superligi 13 u zadnjoj sezoni igranja za Bešiktaš (2013/14). Možemo li u Hajduku očekivati da će zabiti primjerice 15? Ili ponoviti Futacsevih 18 iz prošle sezone, jer i Mađar je počeo igrati tek početkom rujna?

FOTO Hajduk.hr

Realno je očekivati da će Portugalac, ako bude na svom maksimumu, imati dvoznamenkasti broj golova u HNL-u, ali s obzirom na to da proteklih sezona nije bio u velikoj napadačkoj formi, malo opreza ne škodi. Zna Hugo zabijati, ali pitanje je s kakvim osobnim ambicijama ulazi u novu sezonu i koliko ga je Hajduk financijski motivirao za postizanje pogodaka i osvajanje trofeja. Jer novac je ipak najbolji afrodizijak igraču koji je već ugasio svjećice na 33. rođendanskoj torti.

Respekt igrača

Na treningu je Almeida odličan; trese mreže, asistira, ima onaj dodir znalca. Kako će izgledati kada dođe utakmica, tek treba vidjeti. Pored velikih očekivanja, Almeida uživa i velik respekt suigrača. Ostala je svima upamćena izjava Frana Tudora pred Osijek:

Screenshot

- Odmah bih potpisao Almeidinu karijeru!

A koji od njegovih suigrača ne bi uradio isto? Zato se u Almeidu gleda sa svih strana. Žele ga vidjeti navijači, suigrači u njemu prepoznaju veličinu, ali sve s papira čeka potvrdu na terenu. Jadranski derbi prava je pozornica za Almeidu. S desetkom na leđima iskusni je Portugalac nova snaga Hajduka.

Mora odmah proraditi

Moraju se Bijeli iskupiti za poraz u Osijeku, žele srušiti tradiciju kontra Rijeke, a za sve su to angažirali Almeidu. Koji mora odmah početi s velikom igrom; nije u godinama kada ga se može čekati. Almeida se iz Hajduka najvjerojatnije neće dalje prodavati, stoga jedina isplata ulaganja u Portugalca može biti njegov doprinos velikom klupskom dosegu. Što na sve kaže Hugo? Malo govori. Koliko je iskusan, toliko je i zatvoren. Neka govori poslije Rijeke i debija u HNL-u. Nakon Primere, Bundeslige, Superlige, Serie A, ruske i grčke lige, debitirat će i u sedmoj nacionalnoj ligi. Napisat će i A Bola poneku crticu, čut će se sve do Portugala, do obale Atlantika...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 20:31