Marko Rog

 LUIGI CANU/LIVEMEDIA/IP/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
ZAVRŠNICA MERCATA

‘Velika četvorka‘ traži nadogradnje u fotofinišu: Rog u raskoraku, Boto priprema temelje, Hajduk lovi beka

Zatvorene su najjače europske tržnice, a hrvatski klubovi imaju još 12 dana za šoping
Piše: Andro PolićObjavljeno: 03. veljača 2024. 22:26

Ključ je u bravi, štandovi su raspremljeni, a zvijezde su i dalje na istim adresama. Dok su najveće nogometne tržnice okončale stidljiv prijelazni rok, u kojemu su glavne "face" ostale izvan dosega Fabrizija Romana i ostalih magova, hrvatski klubovi imaju još 12 dana za lickanje momčadskog mozaika. Odbrojavanje će završiti 15. veljače, a završni kadrovi domaćeg mercata trebali bi obilježiti ulazni poslovi, dok će osjetnije prodaje, kako sada stvari stoje, biti prolongirane (barem) do ljetnih vrućina. U glavne aktere na tržištu ponovno će se prometnuti predstavnici "velike četvorke" HNL-a, koji će u fotofinišu tražiti "dio koji nedostaje", kako u borbi za titulu, tako i u hvatanju što bolje startne pozicije u novom lovu na europsku jesen.

Zaplovimo li bespućima Transfermarkta, otkrit ćemo da je "desetka" elitnog razreda hrvatskog nogometa u zimskom prijelaznom roku, zaključno s petkom, potrošila tek 1,4 milijun eura, dok u rubrici "prihodi" stoji zarada od 6,9 milijuna eura. Pritom, za najveći dio u oba iznosa pobrinuo se Dinamo, koji je Roberta Ljubičića prodao u AEK za četiri milijuna eura, a za milijun u maksimirske odaje doveo Arbëra Hoxhu. Potrošnja se trebala i podebljati u idućim danima, ali Koffi Kouao, desni bek iz Metza, pred ciljnom ravninom ostao je bez potpisa za "modre", ali klub se okrenuo drugim opcijama u potrazi za zaoštravanjem konkurencije na toj poziciji. Osim Bjelokošćanina, naslovne stranice prethodnih je dana nanovo rezervirao Ramón Mierez, koji je i dalje natuknica na Dinamovoj listi za šoping. Međutim, s Opus Arene stigao je ekspresan, glasan odgovor, prema kojemu za taj posao - "nema teorije".

Turski bazar

Izuzev potencijalne bitke s Osječanima, Dinamo bi se na tržištu mogao sučeliti i s drugim konkurentom iz gornjeg doma ljestvice. Iako je Rijeka obavila razgovor s Markom Rogom, iskazavši interes za njegovim dovođenjem iz Cagliarija, gdje se trenutačno oporavlja od ozljede, zanimanje za usluge svog bivšeg igrača navodno je pokazao i aktualni prvak. Posljednju utakmicu odigrao je koncem svibnja prošle godine, a njegova trenutačna vrijednost procjenjuje se na milijun i pol eura, dok ga je klub sa Sardinije platio 15 milijuna eura prije tri i pol godine. Iako u obzir treba uzeti dugačku pauzu, nakon nove, teške ozljede koljena, Rog je igrač s više od 120 utakmica u talijanskom nogometu, uz deset nastupa u La Ligi, gdje je imao kratku avanturu u dresu Seville.

image

Marko Rog

Luigi Canu/ipa Sport/Ipa-agenc/Pa Images/Profimedia

Nakon talijanskih pjaca, preselit ćemo na turski bazar, gdje su dva hrvatska rivala, prema neslužbenim informacijama, pronašla kandidate za mjesto u svlačionici. Iako turske medije uvijek treba uzeti s debelom dozom opreza, nije tajna da Hajduk razgledava izloge u potrazi za lijevim bekom, a prema šuškanjima iz Turske, Splićani su zainteresirani za Kazimcana Karataşa, lijevog braniča Galatasaraya. Iako se Turci ne mogu pohvaliti pretjerano dojmljivom statistikom "pogodaka" po pitanju transfera, gdje su sve najave obično "patke", nije isključeno da klub s Poljuda potraži novu soluciju na toj poziciji. S druge strane, po nešto pouzdanijim izvorima, Dinamo je i dalje u igri za Ryana Kenta, lijevo krilo Fenerbahçea, kojemu je u fotofinišu prijelaznog roka propao odlazak u Lazio. Uzmemo li u obzir da su najjače tržnice već zatvorene, 27-godišnjem engleskom ofenzivcu sužava se prostor za manevar i odabir nove sredine, s obzirom na to da traži izlaz iz turskog velikana.

image

Ryan Kent

Gonzales Photo/dejan Obretkovic/Imago Sportfotodienst/Profimedia

U iščekivanju konkretnije "bombe", Osijekovi navijači moraju se zadovoljiti pojačanjem u uredu najmodernijeg stadiona u državi. Sve oči uprte su u Joséa Bota, novog sportskog direktora, s dojmljivim životopisom, od kojega se očekuje zidanje momčadi dostojne borbe za sam vrh. Portugalčev prvi potez bio je Enis Çokaj, dok će drugi posao na novom radnom mjestu zaključiti s Ladislavom Almasijem, 196 centimetara visokim slovačkim napadačem, koji ima devet nastupa za nacionalnu vrstu.

Iako su domaću tržnicu znatno češće obilježavali odlasci dragulja, Martin Baturina, Rokas Pukštas i ostalih mladići, i ovog će se proljeća razvijati na travnjacima HNL-a. S druge strane, u izostanku jače konkurencije, hrvatska bi liga u završnici prijelaznog roka mogla postati zanimljivo odredište i za neka nova, poznata imena... q

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 22:46