Screenshot
KRAJ PRVENSTVA BEZ REPOVA

VIDEO: TREĆE POLUVRIJEME POTVRDILO ONO ŠTO JE VIDJELA CIJELA HRVATSKA Suđenje na kraju HNL sezone bilo je odlično: 'Birani su najbolji suci!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. svibanj 2017. 22:01

Pretposljednje kolo HNL-a donijelo nam je novog - povijesnog prvaka. Rijeka je na Rujevici pobjedom nad Cibalijom 4:0 osigurala naslov i prije posljednjeg gostovanja kod Dinama, a posebno je i bilo i to što iza susreta nisu ostale brojne sporne situacije na kakve smo bili navikli proteklih sezona.

Zapravo, može se reći da je suđenje na hrvatskim travnjacima u finišu jedne od najdramatičnijih utrka za naslov bilo vrlo dobro.

"Kao što i treneri odabiru iskusne igrače za zadnja kola, tako su dodabrani i iskusni suci koji su se možda ponavljali, ali sve skupa je dovelo do toga da nema nikakvih repova", rekao je u emisiji 'Treće poluvrijeme' sudački instruktor Tomislav Šetka pa se osvrnuo na nekoliko situacija koje su ipak izazvale dio zanimanja u javnosti.

Poput one na utakmici Hajduka i Intera u Splitu gdje sudac Fran Jović u 36. minuti kod 1:0 za Hajduk pad Jeffersona u šesnaestercu gostiju nije okarakterizirao najstrožom kaznom:

"Po meni je to ispravna odluka suca jer je vidljivo da igrač Hajduka sam zapinje za nogu protivničkog igrača. Ima nešto povlačenja, ali to je normalno u borbi za poziciju i nije bilo intenziteta za penal", pojasnio je Šetka pa istaknuo kako nije bilo zaleđa u 46. minuti kada je Inter kod 0:1 imao izglednu priliku za izjednačenje.

Šetka je pojasnio i situaciju iz 54. minute kod penala za Hajduk.

"Ovu bi situaciju stavio u tri različita dijela. Sudac nije u izglednoj situaciji i sigurno ne vidi točno. On je svoju doluku donio s 3-4 sekunde odmaka jer mu je netko od pomoćnika javio da se tu radi o kažnjivom igranju rukom. Međutim, ovdje se ne radi o kažnjivom igranju rukom. To je jedna stvar, a kao drugu bih želio sugerirati svim pomoćnim sucima, i četvrtim sucima da ne sugeriraju glavnim sucima da se radi o najstrožoj kazni ako zaista nisu sigurni u to da se radi o najstrožoj kazni, i ako to zaista nije vidljivo svima. Kao treće bih naglasio da se igrač kojem je ta lopta išla nalazi u vrlo izglednoj situaciji za zabijanje gola te je igrač Intera morao onda dobiti i žuti, ako je već dosuđen penal."

Ante Vučemilović-Šimunović je po mišljenju stručnjaka utakmicu Rijeke i Cibalije na Rujevici odradio bez ikakve greške, no zato je bilo situacija u kojima su se na krivi način istaknuli njegovi pomoćnici.

"Ispravno je procjenjena situacija iz 22. minute kada je Andrijašević zabio, a drugi pomoćni označio zaleđe. Moram naglasiti kako su ovo jedni od najboljih pomoćnih sudaca od koji se očekuje da ovakve situacije rješavaju kako treba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:13