Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
PIŠE D. KRUŠELJ

HRVATSKA IMA NEKOLIKO ADUTA IZ DRUGOG PLANA Kovačićev izlazak iz 'bunkera', Kramarić uzima dres Brozu i jedno sasvim novo lice!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. studeni 2016. 09:14

Dvoboj Hrvatske i Islanda The Guardian najavljuje kao jednu od deset izabranih kvalifikacijskih vikend poslastica, u sendviču između južnoameričkog “clasica” Brazila i Argentine te utakmice afričkih teškaša, Nigerije i Alžira.

Argument za ovakvo nabrijavanje klinča između 16. i 21. reprezentacije na Fifinoj ljestvici? Obje reprezentacije nastavile su impresionirati nakon Eura 2016. koji su oplemenile atraktivnim nogometom, premda su se rano oprostile od turnira.

“Na vrhu ljestvice razdvaja ih samo gol-razlika. Island je nakon ljeta ostao kompaktan, organiziran i efikasan na obje strane terena, ali Hrvatska je favorit jer se hvali zastrašujućim učinkom na domaćem terenu i posjeduje zavidnu individualnu kvalitetu”, ocjenjuje autor teksta.

Individualna kvaliteta, dakle. Bačena na papir, sva ta prezimena igrača koji kruh zarađuju u najvećim svjetskim klubovima zaista izazivaju strahopoštovanje: kralježnicu momčadi već godinama čine nogometaši Reala, Barcelone, Bayerna, Juventusa.. na transfermarktovim tablicama Vatreni su izlistani kao ekskluzivno skupa momčad, no to ipak ne znači da u subotu neće ostati prostora za napucavanje individualnih rejtinga. Iz našeg rakursa, barem četvorica Čačićevih kandidata ovom dvoboju mogu pristupiti kao “Rodosu kojeg treba preskočiti”.

MARIN LEOVAC izdvaja se u toj skupini kao novo lice. Vlasnik dvojnog državljanstva, rođen u Jajcu a odgojen u inkubatoru bečke Austrije, on je 2014. nakon dužeg vaganja izabrao hrvatsku reprezentaciju i debitirao za nacionalnu momčad u atraktivnom testu s Argentinom u Londonu. Tamo je Niko Kovač isprobavao drugi ešalon kandidata i kasnije se sjetio Leovca još samo jednom, uvodeći ga kao džokera u sudačkoj nadoknadi kvalifikacijske utakmice s Italijom (1-1 u Splitu).

Ante Čačić javnosti je osvježio pamćenje na igrača koji je sjajno igrao za Rijeku, ali smo pomalo izgubili interes za njega kada se preselio u Solun. Kako tamo igra? Standardno. U solidnoj grčkoj ligi Leovac ne ispušta dres prvotimca. Statistika kaže da je u prošloj sezoni odigrao 30 utakmica za PAOK, upisao je jedan gol, tri asista i 62 “krađe”, što bi značilo da mu je defenzivna igra ipak forte. Ove sezone skupio je već 14 utakmica, bez pogodaka uz jednu asistenciju. Jedan upečatljiv nastup mogao bi 28-godišnjaka lansirati u orbitu jer mu konkurenti ili skupljaju prašinu na klupi ili se bore s formom.

MATEO KOVAČIĆ drugi je igrač na granici. Ljeto je proveo u izbornikovu bunkeru, a ove jeseni je napravio bitan iskorak na klupskom planu te usput počeo sve hrabrije uzimati u ruke ključeve reprezentacije. Prije mjesec dana u Tampereu nametnuo se za gazdu momčadi jer su izbivali Modrić i Rakitić. Povratkom iskusnog dvojca okolnosti se mijenjaju, što ne znači da Kovačić treba odustati od stila kojim se legitimirao kao Modrićev nasljednik u sljedećem desetljeću.

Nakon dužeg boravka na klupskim marginama Marcelo Brozović dolazi u nepoznatom “agregatnom stanju”. Da može računati na kredit, Ante Čačić pokazao mu je statusom startera protiv Finske, ali taj je meč Brozović odigrao rezervirano, bez opipljivog učinka.

Dojam je da 23-godišnjak tek hvata lanjsku formu, kojom je u jednom trenutku zakucao na vrata Chelseaja, te da je Kramarić kao njegov takmac za dres zaslužio priliku upečatljivim partijama za Hoffenheim. Iako karakteristikama i navikama na terenu nisu dvojnici, njih dvojica mogli bi u perspektivi zaoštriti borbu za jedan dres...

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
19. svibanj 2024 01:44