Susana Vera Livepic / REUTERS
ODLIČNO IZDANJE

IVAN RAKITIĆ VELEMAJSTORSKI ODRADIO EL CLASICO I POSLAO PORUKU NOVOM TRENERU BARCELONE Zabio Realu i zacementirao svoju poziciju u prvoj momčadi

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. travanj 2017. 10:05

Ako je birao kako dati do znanja budućem treneru Barcelone da bi mu pokraj njega kupovanje pojačanja bilo bacanje love, savršeno je to smislio. Ivan Rakitić odigrao je El Clasico kao niti jednu utakmicu sezone.

Za Muhammada Alija govorili su da leti poput leptira, a ubada poput ose, hrvatski reprezentativac je šprintao barem kao srednjeprugaš, a njegove otrovne bodlje rušile su rivale jačinom Alijeve šake. Autor je asistencije za prvi gol Messija, incijative, prodora i pasa Pacu za zicer, ubačaja teledirigiranih i iznad svega projektila ljevicom za kakav bi sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dao pola Pynogyanga. Njegova bojeva glava zarila se u “u srce“ kraljevskih dvora.

U sezoni, u kojoj niti jedan igrač Barcelone nije prošao bez jezikove juhe jer od momčadi koja je navikla svijet na poslastice pretvorili su se u gorak pelin u gradovima poput Malage ili La Corune, gdje bi u većini slučajeva biti sretni dobrim fotografijama s Messijem i društvom, a sada su im uzeli mjeru, svi su pomalo hodali po trnju. Najviše Busquets i Pique, koji nisu igrači kakvi su bili. I Rakitić je puzao na koljenim u ozbiljnom broju utakmicu, ali je svejedno stigao zabiti sedam pogodaka u prvenstvu i gotovo ugroziti vlastiti rekord iz Seville 12. Pa još i ovaj Realu svjetske klase...


Ivan Rakitic AMAZING GOAL

Preslagivanje karata

Nakon Juventusa, i činjenice da Luis Enrique tek odrađuje posljednja kola trogodišnjeg mandata, u Barceloni su se nanovo počele preslagivati karte. Danas nije samo pitanje mogu li se dobiti sve utakmice do kraja i čekati poklon Reala za obranu naslova, jer kako god završilo stiže novi trener i očekuje se, barem djelomičan, redizajn svlačionice. Barca je zadnjih godina promašivala s pojačanjima kao Grčka s ekonomskim projektima, jasno je da treba svježu snagu.

Ako bi se u udarnoj postavi tražili najugroženiji, Rakitić je, po mnogima, do nedjeljne večeri, bio jedan od njih. Premda jedini od veznjaka ima moć, jer Busquets je kao prazna guma, a Iniesta se zadiše na terenu poput amaterskog biciklista pri usponu na Velebit. U takvoj momčadi, gdje je i obrana odsvirala mnoge falš note, i Rakitićeve slabosti su više dolazile do izražaja. Zato je, prije objave imena sljedećeg šefa, poslao savršenu poruku - tu sam, na mene možete računati i za najveće stvari! Potpisom novog ugovor potvrdio je čvrsto opredjeljenje da ostane u Blaugrani, ali jedno je biti u klubu, drugo u udarnoj postavi.

David Ramos / Getty Images

Za nekoga iznenađenje, a sve fanove Barce ohrabrenje, odigrao je vrlo dobru utakmicu kad su lovili zadnji vlak za titulu prvaka, i ako nastavi na toj razini mogao bi biti odlučujući adut da još jednom dođu do španjolske krune. Svi se klanjaju Lionelu Mesiju, njegovih 500 golova i još jednoj utakmici za anale, no ni Leo ne može sam.

Messijeva podrška

Kod Luisa Enriquea Rakitić, eto, ima odličan status do kraja. Sve tri godine. Iako je trener Barcelone doveo niz veznjaka i sigurno ga nije vidio nedodirljivim. Međutim, svi ti njegovi Gomesi, Suarezi, Rafinhe, Arde, ostali su u sjeni. Barca je klub u kojem se mnogo toga pita Messija, a to je za Rakitića golem plus. I fantastično priznanje kad tek najbolji od najboljih želi na terenu uze sebe. Nakon što ga je Luis Enrique gurao niz stepenice, silnu potporu dao mu je i Camp Nou.

Rakitić nikad neće biti glavna zvijezda momčadi, ali može puno donijeti ekipi. Tko god bude na klupi, Ernesto Valverde, Juan Carlos Unuze, dakle aktualni pomoćnik, ili ipak netko treći. Barca uvijek gleda da on ima njezin DNK-a. Rakitić ga je na svoj način odavno poprimio.

Linker
02. svibanj 2024 21:39