Oliver Hardt/Getty Images / Getty Images
PAKLENI IGRAČ

JEDAN OD NAJJAČIH ADUTA ANDRIJA ŠEVČENKA EKSKLUZIVNO ZA SN 'Pričat ćemo mi i Hrvatskoj, ali protiv Kosova idemo poginuti za tu pobjedu!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. listopad 2017. 12:29

Jevhen Konopljanka, jedan od najjačih aduta izbornika ukrajinske nogometne reprezentacije Andrija Ševčenka, pristao je porazgovarati za SN prije večerašnjeg susreta s Kosovom u albanskom Skadru.

- Pričat ćemo i o susretu s Hrvatskom, ali tek kada prođe utakmica u Albaniji - obećao je Konopljanka.

Poznanstvo s doljepotpisanim seže od Konopljankinih dana u Dnjipru, ali “hrvatski pečat” definitivno je kod Ukrajinca utisnuo čovjek iz Omiša. Ivan Porobija već je četiri i pol godine fizioterapeut Jevhena Konopljanke.

Od Dnjipra preko Seville do Schalkea. Drugu sezonu Ševčenkova “munja s lijevog krila” igra u Bundesligi, ali od ovog ljeta je puno mirniji, jer Schalke je za 12,5 milijuna eura otkupio njegov ugovor sa Sevillom.


All Goals - Ukraine 2-0 Turkey - 02.09.2017 ᴴᴰ by goalsarena2017

Bez opuštanja

U novoj sezoni Konopljanka igra više nego prošle godine. Bitno veća minutaža u klubu pruža Konopljanku puno veće samopouzdanje.

U kakvoj je formi 28-godišnji ukrajinski reprezentativac pred dva važna ogleda ukrajinske “komande”?

- Kao i svakom igraču igranje je nužno, da se može pokazati i dokazati. Istina, ove godine više igram, zadovoljan sam, a u kakvoj sam formi znat ćete nakon ponedjeljka.

Kako gledate na današnji susret s Kosovom? U prvoj ste utakmici, igranoj u Poljskoj, slavili 3:0, ali bilo je puno muke do zadnjih 10-ak minuta.

- Kosovo je jako kvalitetna ekipa, organizirana i može ugroziti svakoga ako im se to dopusti. Koncentracija i fokus na utakmicu je na najvišoj razini. Nismo se opustili, nikoga ne podcjenjujemo, jer znamo sta nas čeka u tom dvoboju. Maksimalna ozbiljnost će biti večeras sa naše strane, jer svjesni smo što nam rezultat tog dvoboja donosi

Držite li da su tri boda iz večerašnjeg dvoboja “sigurni kao u sefu” ? Ipak igrate protiv najlošije momčadi u skupini.

- Nitko u današnjem nogometu ne može reći da u nekoj utakmici ima tri boda kao u sefu. Ali idemo poginuti za 3 boda. Poginuti, figurativno rečeno, jer jasno je da ćemo svim silama ići na pobjedu i samo pobjedu.

U velikima 50:50

Nakon utakmice u Albaniji nećete imati puno vremena za razmišljanje i analize, jer tri dana kasnije dolazi Hrvatska. Prvo, može li Finska napraviti senzaciju? Otkinuti bodove, uzeti remi u Rijeci?

- Utakmica između Finske i Hrvatske uopće nas ne zanima. Mi imamo naš cilj i naš plan. Mislimo samo na utakmice Ukrajine, a što će napraviti Hrvatska, to su pitanja za njihove igrače.

Ako Hrvatska i Ukrajina odrade petak prema planu, jasno je da će Kijev biti poprište odlučujuće utakmice. Kakva su vaša razmišljanja uoči tog susreta? Osjećate li pritisak tog dvoboja?

- U nogometu je jako teško pričati sa “ako”. Ako mi pobijedimo, ako oni pobjede... to je tek sljedeći korak. Koncentracija i pritisak se osjećaju prvo na susret s Kosovom. Bilo lijepo, barem što se tiče Ukrajine, da se ovo vaše “ako” naposljetku i realizira.

Je li Ukrajina favorit u susretu s Hrvatskom? Kako bi u postotcima podijelili šanse tog dvoboja?

- Ne volim govorit o postotcima, ali u tako velikim utakmicama uvijek dajem 50:50. Svi mi znamo tko je i što je Hrvatska, koji renome ima ta momčad. Međutim, izlaskom na teren pokušat ćemo promijeniti te postotke u našu korist - poručio je Konopljanka i zaključio priču:

- Pustite da prođe Kosovo, tek onda Hrvatska dolazi na red.

Linker
02. svibanj 2024 02:44