Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
SUPARNICI VATRENIH BEZ IZBORNIKA

KAOS U TURSKOJ NAKON NEVIĐENOG SKANDALA 'Imperator' koji je rasplakao Hrvatsku morao je otići jer je sa svojim batinašima pretukao vlasnika restorana

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. srpanj 2017. 16:13

I scenaristi turskih sapunica ovome bi pozavidjeli! Kudret Sabanci sigurno se grize od zavisti. Ili iz drugog rakursa, kakve god scene vidite u sapunicama iz Istanbula, nemojte pomisliti da nemaju uporište u stvarnom životu.

Samo 38 dana do gostovanja u Ukrajini i 41 dan do utakmice s Hrvatskom u Eskisehiru, Turski nogometni savez otkazao je izborniku Fatihu Terimu. Priopćenje je diplomatski uglađeno, čak se spominje sporazumni razlaz i lijepe želje za srećom u daljnjem radu, nakon sastanka predsjednika Yildirima Demirörena i sada već bivšeg šefa reprezentacije. No, to je samo kamilica za javnost nakon hektičnih dana i šokantnih otkrića, na kraju čelnici turskog nogometa nisu mogli “provariti” nevjerojatan Terimov čin uličnog razbojnika. Kako je priča izašla u medije, nije mu bilo spasa.

Zagreb, 050916.
Stadion Maksimir.
Hrvatska - Turska, kvalifikacijska utkamica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Utakmica se igra pred praznim stadionom.
Na fotografiji: Fatih Terim.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Čuveni trener, jednom s Galatasarayem i osvajač Kupa UEFA te s nacionalnom vrstom polufinalist Eura 2008. godine, uzeo je četvoricu-petoricu svojih “gorila”, batinaša, odjurio u Alacati, grad nedaleko od Izmira, na mediteranskoj obali, i pretukao vlasnika tamošnjeg restorana skupa s osobljem. Radile su šake i razna pomagala, letjele stolice i stolovi, petero ljudi potražilo je pomoć u bolnici... Kažu da je Terim nakon nekoliko minuta lukavo pobjegao.

Pozivi ucviljene kćeri

Izludjeli su ga pozivi ucviljene kćeri i zeta Ahmeta Cetina, koji imaju restoran odmah do restorana Salehettina Aydogdua. No , taj je Aydogdu podigao zid kojim je zagradio restoran Terimove kćeri i zeta. Svađe i žalbe gradskim tijelima nisu pomogle, pa je Terim uzeo stvar u svoje ruke. Prvo je telefonski prijetio, čak je do jednog portala došao razgovor u kojem Aydogdu nije htio popustiti, pa je s riječi krenuo na djelo. U jednom je trenu Terim rekao: “Dolazim u Alacati”, na što je s druge strane bila reakcija: “Prijetiš mi.” I stigao je. I još kako. Jurišnički. Kasnije je objašnjavao da je on glava obitelji i da se mora brinuti za svoje dijete, kojem je ugrožen posao. Da je to očeva uloga i obveza temeljena na turskoj tradiciji. Aydogdu je podigao tužbu, a Savez napisao otkaz.

Fatih Terim
Goran Mehkek / Hanza Media / Goran Mehkek / Hanza Media

Iako su službeno spomenuli tek da nisu mogli prijeći preko nekih stvari koje nemaju veze s nogometom, u turskoj su federaciji bili zgroženi; izbornik, između ostaloga, mora biti i pedagog i uzor mladima. No, Terim je mitsko ime u toj državi, po njemu se zovu dva stadiona, uvijek je bio bahat, a sad... Namjerio se na zemljaka iz Adane, što je posebno zanimljivo. Posebno vruća neka krv...

Stiže Senol Günes?

Još se tijekom zime govorilo da neće ostati izbornik, zbog loših odnosa koje ima s glavnim igračima i nezadovoljavajućih rezultata, no to je preživio. A tko će ga naslijediti? Prema neslužbenim informacijama iz Turskog saveza, to će biti Senol Günes, trener Bešiktaša, koji bi tijekom ljeta i jeseni trebao raditi dva posla, i u klubu i u reprezentaciji. No, čeka se potvrda...

Sudar 5. rujna

Senola Günesa već se neko vrijeme najavljuje kao povratnika u nacionalnu vrstu, s kojom je napravio najveći uspjeh turskog nogometa trećim mjestom na Svjetskom prvenstvu 2002. godine. Posljednje dvije sezone dominira tamošnjom ligom, a pomoćnik mu je Marijan Mrmić, kao trener vratara. Bit će raritetno ako Günes doista preuzme “Milli Takim”, skupa su svaki dan, a sučelit će se 5. rujna. Za igrače je to česta pojava, za trenere vrlo rijetka.

Zagreb, 040916. 
Stadion Maksimir.
Press konferencija Turske reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji protiv Hrvatske.
Na fotografiji: Fatih Terim.
Foto: Goran Mehkek / CROPX
CROPIX

Što će sada kazati Arda Turan? I dok se mediji bave mogućim dolaskom najboljeg turskog igrača iz Barcelone na posudbu u Galatasaray, mnogi se pitaju hoće li se ofenzivac Barcelone vratiti u reprezentaciju. Jer on je otišao zbog netrpeljivosti s Terimom, a te zapreke više nema. Tome se nadaju brojni navijači...

Za Vatrene je gostovanje u Eskisehiru možda i najvažnija točka kvalifikacija. Tri boda silno su potrebna nakon poraza na Islandu. Terimov odlazak samo otežava posao Čačićevoj momčadi; s novim izbornikom doći će bolja atmosfera i dodatan zanos. Turci su nakon sretnog remija na Maksimiru (1:1) odigrali neodlučeno doma 2:2 s Ukrajinom, pa pali na Islandu 2:0, ali su s dvije pobjede nad Kosovom i jednom protiv Finske podignuli glavu i prema su svladali najslabije u skupini, bodovno su i dalje u igri.

Ključni dvoboji tek ih čekaju, a kako je Terimova era ionako generirala trzavice, zapravo im je dobro došlo da krenu dalje s drugim čovjekom. Iako je jasno da je ove srijede otkaz dobio samo zato što sredstvo za rad nogometnog izbornika nije bejzbol palica...

Linker
28. travanj 2024 01:05