Foto: Boris Kovacev / EPH / CROPIX
SVE BI STIGLO NA NAPLATU

KAZNA JE BLAGA ALI OPREZ! Ako na današnjoj utakmici s Španjolskom dođe do nereda, bit će svega!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. lipanj 2016. 14:08

Izgledalo je kako je Hrvatska jučer bez razloga napeto čekala odluku Disciplinske komisije UEFA-e. Kako smo prvo doznali, odluka o kazni Vatrenima je trebala biti donesena danas, prije utakmice sa Španjolskom. Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović nam je rekao:

- Odluka Disciplinske komisije bit će donesena u utorak. Ne žele brzati, ishitreno donijeti odluku, nego kvalitetno sagledati stvari. Mi smo im dali opširno obrazloženje na nekoliko kucanih stranica. Obrazložili smo sve događaje, UEFA je tome obrazloženju dala značaj i danas će donijeti odluku. Čekamo. Međutim, evidentno je da polažu pažnju na činjenice koje su im dostavljene, te traže vremena da utvrde sve okolnosti - kazao je Vrbanović.

Naravno da se postavlja pitanje je li to dobro ili loše za Hrvatsku?

- Ne znam, to zaista nikako ne mogu znati - zaključio je Vrbanović

Ipak, jučer kasno poslijepodne Disciplinska komisija UEFA-e ipak je objavila kaznu HNS-u, ona iznosi 100 tisuća eura i zabranu prodaje ulaznica navijačima koji ne smiju na stadion!

- Shvatili smo da će obje kazne povodom pokrenutih postupaka za incidente na utakmicama s Turskom i Češkom biti izrečene u utorak, no UEFA je odlučila Češku riješiti odmah, a sankcije za uletavanje navijača na teren protiv Turske obznanit će u utorak - pojasnio je naknadno Vrbanović.

Oprez neophodan

Tako UEFA Hrvatsku ipak nije ostavila u strepnji. Kazna je velika, ali ipak onakva kakvu smo jučer i najavili. Dakle, ‘ekonomske prirode’, novčana. Nije bilo govora o tome da bi se Vatrene izbacilo s natjecanja, ali jasno, mora se biti oprezan, ako na današnjoj utakmici s Španjolskom dođe do nereda, moglo bi biti puno gore.

Naravno, ne treba smetnuti s uma da društvo iz Kuće europskog nogometa prati sve što se događa. Iako UEFA ne bi trebala imati veze s politikom, naravno da se ona ni u ovom slučaju ne može eliminirati iz priče. Jer UEFA je jučer imala savršene informacije o tome da je povodom nereda u St. Etienneu bila održana sjednica Vlade Republike Hrvatske, te o svim zaključcima. Zna se da komunikacija hrvatskih i francuskih institucija i ministarstava traje već nekoliko mjeseci, a također i da su francuskim vlastima unaprijed dostavljeni podaci o mogućim izgrednicima, na koje su hrvatske vlasti posebno upozorile francuske kolege i organizatore.

Dosadašnjim zajedničkim radom i postupanjem svih nadležnih tijela spriječeni su, kako je navedeno u jučerašnjem izvješću iz Banskih dvora, još veći neredi o kojima su postojala saznanja da bi se mogli dogoditi. Usput je dogovoreno da se ide u hitne izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, a uz to bit će dopunjene i odgovarajuće izmjene Zakona o sportu. Iz Vlade je odaslan još jedan apel francuskim vlastima da poduzmu sve što je u njihovoj moći da se spriječe izgredi poput onih u St. Etienneu.

Dakle, sve je ovo UEFA morala uzeti u obzir. Ovo je zapravo prvi put je neka vlada tako promptno reagirala na huliganizam u Hrvata. Kad je u pitanju huliganizam, ispada da je šteta što je u odlasku... Makar, nemojmo zaboraviti da je sastanak Vlade inicirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, možda ona postane hrvatska “željezna lady”.

No, prvo ćemo vidjeti što će se danas događati, kako će se Francuzi pripremiti za moguće nove izgrede hrvatskih huligana. Ono u što svatko može biti siguran, bit će mnogo jače sigurnosne mjere nego što su to bile u St. Etienneu, jer kad se razgovara na razini vlada, onda je jasno da tu ne bi smjelo biti nikakvih propusta.

Jasna poruka

No, ne treba brzati u zaključcima, vrlo često se dogodi da kad je sve naizgled dobro posloženo, ispadne potpuno drukčije. No, možda je najbitnije u cijeloj priči da su jučer huligani dobili itekako dobru poruku, da će njihovi izgredi ubuduće biti žešće i pravovremeno sankcionirati.

Nadamo se jedino da to nije prazna priča, da Vlada koja će doći nakon ove, opet sav trud u borbi protiv huligana ne gurne u živo blato ili u blažoj varijanti pospremi pod tepih. Jer sjetimo se prošle koja nije ni prstom mrdnula nakon događa u Milanu te nakon svastike na Poljudu. Te je tako dala neizravan motiv i za ono što se dogodilo u St. Etienneu. Makar ni ona prije te posljednje nisu uradile ništa, tako da su zapravo sve vlade huliganima gledale kroz prste, što je ipak neobjašnjivo.

Osim ako im zaista ne koriste u njihovim raznim političkim i zakulisnim igrama...

Linker
02. svibanj 2024 08:52