REUTERS
STRUČNI KOMENTAR

KOJI JE BIO SMISAO OVAKVE UTAKMICE? Ovo što se dogodilo nije dobro za ugled, a neki su igrači pokazali da još nisu na razini reprezentacije

Piše: Ivica BuljanObjavljeno: 29. ožujak 2017. 10:07

Smisao prijateljskih utakmica jest da se provjere oni igrači koji su imali manju minutažu ili uopće nisu participirali u reprezentaciji kako bi osjetili atmosferu, međutim u ovom slučaju je to ispalo kontraproduktivno. Uvijek govorim da prijateljske utakmica ne izazivaju naboj i podražaj kod igrača, pogotovo što se igralo s Estonijom koja ne spada u klasu visoko pozicioniranih reprezentacija, ali je doživljen jako neugodan poraz.

Hrvatska je i u ovom sastavu imala svojih šansi, no ponavljam, da nije bilo podražaja kod igrača kojega bi bilo da se, recimo, igralo protiv Engleske, Njemačke ili Španjolske. Nadam se da će naš stručni stožer izvući pouke iz ovoga susreta, odnosno dobiti dogovore na koga mogu ozbiljno računati u budućnosti u smislu pričuva i igrača koji mogu odigrati neke role.

Započeli smo u sustavu s trojicom otraga koji je izbornik Čačić htio isprobati, ali za promjenu formacije potrebno je igračima duže vremena da se naviknu na nove pozicije i način igre. U nastavku je to promijenio, zaigrao s četvoricom, a naravno da nijedan trener ne želi izgubiti utakmicu pa makar ona nije natjecateljska. Teško je izvoditi zaključke bez spoznaje o tome što je stožer interno htio dobiti ovom utakmicom. Svaki trener ima svoje zamisli, stoga se neću čuditi odlukama kolega jer sam i sam to prošao. Čačić nije slučajno tu gdje je, ima puno utakmica iza sebe, iskusan je.

U obrani je definitivno nedostajao Ćorluka, jer je on tip igrača s kojim njegove kolega postaju bolje, on stigne ispraviti puno pogrešaka i on s iskusnim Vidom čini naš najbolji obrambeni tandem. Ova je utakmica pokazala da pojedini igrači još nisu na razini hrvatske reprezentacije te da moraju još u budućnosti raditi kako bi zadovoljili standarde koje ima naša momčad.

Ovaj rezultat nije dobar za ugled, svakako je neugodan, ali opet se vraćam na ono da im neatraktivan protivnik nije donio motivaciju kako bi ovaj susret dobili. Imali smo svojih prigoda, pa da je završilo 3:2 u susretu u kojemu smo mi testirali neke varijante, onda bi to bila glazura, a ovako nije ispalo kako smo se nadali. Nažalost, ozlijedio se i Pjaca, po onome što sam vidio bojim se da su u pitanju ligamenti, ali nadam se da nije ništa ozbiljno, to mu želim.

Premda je poraz izrazito težak, Hrvatska ne treba strahovati za budućnost. Bojali smo se za to nakon brončanih iz 1998., no Hrvatska je fenomen u svakom sportu, pogotovo u nogometu, a bili smo manje-više na svim velikim natjecanjima od osamostaljenja. Tako bi se trebalo nastaviti i dalje.

Linker
03. svibanj 2024 05:03