Screenshot
IZVJEŠĆE HHO-A

KOLIKO ĆE HAJDUK OVOGA PLATITI ROĐENDANSKU FEŠTU 'Prvo su imali pravi performans, no on je kasnije prerastao u pravu piromansku feštu!'

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 31. listopad 2016. 22:03

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 14. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja. Ovo je njihovo izvješće koje prenosimo u cijelosti:

NK INTER - GNK DINAMO 0 : 1

Utakmica 14. kola Max TV Prve HNL odigrana u subotu 29. listopada 2016. u 15.00 sati na stadionu uZaprešićuNa stadionu u Zaprešiću okupilo se oko 2.500 gledatelja, a među njima se našlo blizu 350 pripadnika Bad BlueBoysa (BBB- navijačka skupina GNK Dinama), koji su cijelu utakmicu držali tri portreta Zdravka Mamića sprekriženom glavom. Većim dijelom utakmica je protekla u korektnoj i sportskoj atmosferi koju su u nekoliko navrata narušili BBB, kao primjerice u 23. minuti kad preko ograde bacaju jeednu petardu. Na samom kraju poluvremena (45. minuta) skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a u 54-oj pale jednu dimnu kutiju.

NK LOKOMOTIVA : HNK RIJEKA 0 : 2

Utakmica 14. kola Max TV Prve HNL odigrana u nedjelju 30. listopada 2016. u Zagrebu na stadionu NK Zagreb, pred oko 800 gledatelja, od kojih je bilo oko 300 pripadnika Armade (navijači HNK Rijeka). Prvo poluvrijeme proteklo je u korektnom i sporstkom ozračju s dva uvredljiva skandiranja, i to u 30. minuti kad dio pripadnika Armade skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te u 35. min. skandiranjem „Purgerske pičke“. Drugo poluvrijeme bilo je puno incidentnije jer veći dio pripadnika Armade od 48. do 53. minute pjeva „I baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu...“. U 57. minuti pripadnici Armade pjevaju „Jebat ćemo Zagreb cijeli, i Cibonu i Dinamo“, u 60. min. skandiraju „Purgerske pičke“, a u 61-oj „Jebo vas Mamić“. U 65. minuti pripadnici Armade pale 1 baklju, a u 71. min. skandiraju „Mrzim Dinama, tovara, purgera, riječka Armada“. Pred sam kraj susreta u 90. min. pripadnici Armade skandiraju „Mrzim ga, mrzim ga, splitskog Hajduka“, a u sudačkoj nadoknadi ponovo pjevaju „I baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu...“.

HNK HAJDUK - NK OSIJEK 1 : 0

Utakmica 14. Kola Prve Max TV lige odigrana u ndjelju 30. listopada 2016. u Splitu u 17.00 sati na stadionu Poljud. Preko 12.000 gledatelja okupilo se na Poljudu, atmosferom na stadionu dominirali su pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), njih oko 6.000 koji su priredili pravi performans kao sjećanje na svog preminulog člana i vođu Žana Ojdanića. No nije ostalo samo na performansu, nego je tijekom utakmice trajala prava piromanska fešta. Već u 4. minuti pali se na sjeveru prva baklja, a prati ju snažan topovski udar, a nešto kasnije (12. minuta) pale se dvije baklje i jedna dimna kutija. Baklje se pale i dalje - 16. minuta 3, 17., također, tri. Zapaljene su i dimne kutije u 16-oj (jedna) i 38. minuti (dvije). Krajem poluvremena baklje se pale u u 41. i 44. minuti, te dimna kutija u 43. minuti. No prava piromanska fešta tek je uslijedila kada Torcida u znak obilježavanja svoje 65. godišnjice osnivanja pali u 65-oj minuti 70-ak baklji, od kojih pet završava preko ograde na tartan stazi, a sve je popraćeno sa 18 topovskih udara. Zbog gustog dima koji se nadvio nad igralištem i poljudskim tribinama, sudac u 67. minuti nakratko prekida susret. No, Torcida ne staje pa u 68. minuti pali jednu baklju i po jednu dimnu kutiju u 71. i 72. minuti, a u 82. minuti vatrogasci moraju intervenirati kako bi ugasili vatru na dnu sjeverne tribine. U 87. i 90. Torcidaši pale još po jednu baklju. Pri kraju susreta nakon jednog oštrog starta igrača Hajduka, došlo je do naguravanja među igračima, a publika reagira skandiranjem Osječanima sa „Cigani, Cigani“.

Linker
20. svibanj 2024 07:16