GORAN MEHKEK/Cropix
PLAVE BRIGE

‘Petković je za Dinamo - Davor Šuker. Ipak, Modri će večeras imati još veći problem‘

Primož Gliha i Vahid Halilhodžić o okršaju Dinama i Viktorije na Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. listopad 2023. 18:55

Dinamo će danas na Viktoriju iz Plzena bez Brune Petkovića, jedine modre špice koja je ove sezone zabijala u europskim utakmicama. Dva pogotka postigao je u prvom kolu Konferencijske lige protiv Astane u onoj pobjedi 5:1. Ostala trojica, Mahir Emreli, Josip Drmić i Sandro Kulenović, nisu zabili niti jedan pogodak na plavom europskom putu.

Dinamo je u kvalifikacijama za Ligu prvaka zabio devet golova (Astana 4:0, 2:0, AEK 1:2, 2:2), u kvalifikacijama za Europsku ligu četiri pogotka (Sparta 3:1, 1:4) i u Konferencijskoj ligi pet golova (Astana 5:1). Dakle, Modri su u dosadašnjem europskom mandatu ukupno 18 puta pogodili protivničke mreže, a od toga su špice zabile samo - dva! Ta dva Brune Petkovića, na kojeg danas u Maksimiru Sergej Jakirović ne može računati...

Modri protiv Čeha, dakle, ulaze s “nula pogodaka” svojih špic-igrača. Mahir Emreli, koji bi danas po svemu trebao startati od prve minute, ima dvije europske asistencije, Sandro Kulenović i Josip Drmić i u ovoj rubrici imaju upisane “nule”, a Bruno Petković ih ima četiri. Dakle, Petković jest najbolji europski strijelac i asistent ove sezone, a nažalost, nema ga i još se ne zna kad će biti spreman za povratak. Naravno da je to ogroman hendikep, ali kad se pogleda statistika u posljednjih pet godina kad je Dinamo u Europi igrao bez Petkovića, onda bismo mogli doći i do nešto drukčijeg zaključka.

U pet godina Modri su u europskim nastupima, kad su igrali bez hrvatskog reprezentativca, izgubili samo dvije utakmice (Young Boys 1:2, Ballkani 0:2), dok su šest puta pobijedili (Astana 1:0, Fenerbahče, 4:1, Wolfsberger 1:0, CSKA Moskva 3:1, Valur 3:2, West Ham 1:0) i jednom igrali neodlučeno (Young Boys 1:1). Ah, ta statistika, kako je prevrtljiva, zar ne? Po njoj ispada da Petković baš previše ne nedostaje. Ali, znamo da nije tako, stvarno su ponekad ti statistički podaci velike varalice.

Oko ovih i srodnih tema pred današnju utakmicu Modrih i Viktorije iz Plzena porazgovarali smo s dva eminentna stručnjaka - bivšim igračem Dinama, a trenutačno izbornikom kosovske reprezentacije Primožom Glihom, te bivšim Dinamovim trenerom Vahidom Halilhodžićem.

Razlika između napadača i golgetera

- Kad je Dinamo u Prištini igrao protiv Ballkanija, onda me najviše intrigiralo kako će stoper Lumbardh Dellova igrati protiv Brune Petkovića. Zato mi je bilo jako žao što Petković tada nije igrao jer u igri protiv njega vidio bih pravu sliku Dellove. Petković je, naime, dodatna vrijednost Dinama, igrač koji je svjetskog formata. Zna biti dosta “mrtav” kroz utakmicu, nije stalno u šesnaestercu, ali onda - zabije gol. To je ogromno iskušenje za svakog stopera, a naročito za mladog. Protiv Viktorije iz Plzena će Bruno Petković jako nedostajati momčadi Sergeja Jakirovića, baš kao što je nedostajao u Prištini kad su Zagrepčani bez njega bili posve neopasni. Za mene su dva igrača ekstremno bitna u momčadi. Vratar, koji brani protivničke šanse i daje ti samopouzdanje, te - golgeter! Ne napadač, nego baš golgeter, koji može u svakom trenutku zabiti gol. Razlika između napadača i golgetera je velika. Petković je za Dinamo - Davor Šuker. I zato će Modri danas biti u hendikepu - kaže nam u uvodu Gliha.

Priča nam da je današnji maksimirski sraz iznimno bitan za Dinamo...

- Nakon poraza u Prištini, nakon poraza u Splitu, te nakon najnovijeg posrtanja protiv Gorice, Dinamo mora popraviti sliku. A s obzirom na to da se radi o Konferencijskoj ligi i vjerojatno velikoj želji da se izbori europsko proljeće u tom natjecanju, Modri protiv Čeha moraju prebrisati sve ono što se dogodilo u Prištini. Mislim da će danas u Maksimiru vidjeti prava “krvna slika” Dinama.

To sigurno zna i vaš kolega Jakirović kojemu nije lako, ispada nekako da mu je utakmica s Česima itekako bitna, novi mogući neuspjeh mogao bi itekako zaljuljati njegov status?

- Svaki trener je svaku utakmicu pod pritiskom. Živimo u vremenima kad i prijateljska utakmica može biti presudna za trenera.

A što kaže Halilhodžić?

- Pravi golgeter poput Brune Petkovića je za Dinamo najvažniji igrač! Osovina oko koje se sve vrti. Za takvog golgetera se pripremaju akcije. Makar, kad se radi o njemu, on je previše puta izvan šesnaesterca. Osamdeset i više posto golova postiže se iz šesnaesterca. Uloga golgetera je takva da uvijek mora biti spreman završiti akciju svoje momčadi. Da, bez obzira na moju opasku kad je njegova igra u pitanju, nedostajat će Dinamu protiv Čeha, tu nema nikakve sumnje - priča nam Halilhodžić.

Obrana još veći problem

Dalje nam govori da slabija izdanja plave momčadi nisu neočekivana jer su se u momčadi dogodile mnoge promjene.

- Otišla su tri glavna igrača, Livaković, Ivanušec i Josip Šutalo. Kad ti odu takvi krucijalni igrači, onda je to ogroman hendikep. A sad još nedostaje i Petković. Dakle, Dinamo u ovom trenutku igra bez četiri igrača koja su bila temelj, nositelji igre. Sasvim je logično da se ne može u kratkom razdoblju takav izostanak nadoknaditi. Novim snagama treba vremena da se približe ili dostignu razinu glavnih zvijezda momčadi. To je proces, nema Jakirović čarobni štapić.

Vaha će za kraj kazati...

- Naravno da će neigranje Petkovića biti golemi problem, ali mene kod Dinama više zabrinjavaju obrambeni problemi. Nema sinkronizacije, formiranja bloka, Modri primaju jeftine golove, zato su i stigli svi ti porazi. Dinamo se mora poboljšati u obrani jer ovo sad ne izgleda dobro. A kad imaš momčad i ambicije kao što ima Dinamo, rekao bih da je to imperativ.

Kako sada stvari stoje, izgleda da je svaka utakmica Sergeju Jakiroviću kvalifikacijska kad se radi o boravku na plavoj klupi?

- Neki klubovi pokazuju stabilnost i imaju povjerenje u trenere iako oni nemaju odmah rezultate. No, kad si u Hrvatskoj trener Dinama i Hajduka, onda nemaš vremena ili ga imaš jako malo. Treneri su stalno u opasnosti, u svakoj utakmici moraš biti na najvišoj razini kako bi najbolje što znaš pripremio momčad. Makar, ne zavisi sve uvijek od trenera, to ja valjda jasno. Ali, to je tako i tako će biti i dalje - zaključio je Halilhodžić.

Linker
10. svibanj 2024 00:32