Imago/Imago Sportfotodienst/Profimedia
APELIRA NA DRŽAVNI VRH

Legenda na rubu živaca zbog kaosa koji je zahvatio i Vatrene: ‘Ovo je neizdrživo! Da prestanemo igrati nogomet?‘

Incident je uzburkao javnost, a trostruki osvajač Zlatne lopte ima posve jasan stav
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. rujan 2023. 18:36

Sportski tjedan Nizozemske prolazi u znaku velikih nereda na kultnom derbiju između Ajaxa i Feyenoorda na Johan Cruijff areni, koji je prekinut početkom drugog poluvremena, preciznije u 55. minuti, pri rezultatu 0:3 za goste pod vodstvom Arnea Slota.

Podsjetimo, incident je započeo bacanjem plastičnih čaša i raznoraznih predmeta koji su letjeli iz smjera Ajaxovih navijača nakon što je njihova momčad primila drugi pogodak u 18. minuti utakmice. Eskaliralo je u 37., kada je Igor Paixao treći put zatresao mrežu domaćina, a ovog puta s tribina su stizale baklje u 16-erac Feyenoorda. Sudac je tada poslao igrače u svlačionicu, a u 55. minuti dvoboj je potpuno zaustavljen i odgođen zbog nasilja na tribinama i ponovljenog bacanja baklji na teren.

image

Ajax - Feyenoord

OLAF KRAAK Afp

Da bi stvar bila gora, nogometaši među kojima je i Vatreni dvojac Josip Šutalo - Borna Sosa, dugo nakon utakmice nisu mogli izaći iz "utrobe" stadiona, jer nezadovoljni navijači Ajaxa pokušavali su se probiti u sudske prostorije i "očitati lekciju" upravi kluba, tko zna na kakve sve načine...

Čitavu neslavnu situaciju prokomentirao je legendarni napadač Marco van Basten za nizozemski portal Ziggo Sport. Izrazito je frustriran ponašanjem navijača, a tvrdi da očito nema drugog rješenja nego u potpunosti zaustaviti nogomet, pa će navijači valjda shvatiti kakvu su štetu u stanju prouzročiti.

- Imamo li rješenje? Ne, nemamo. Ovo se iznova ponavlja, radi se o namjernim akcijama. Ako se ne možemo normalno ponašati na stadionima, možda je najbolje da prestanemo igrati nogomet. Ovo jednostavno više nije moguće izdržati - započeo je trostruki osvajač Zlatne lopte.

image

Policija kod Johan Cruijff arene

Anp Via Afp

Nizozemski nogometni savez (KNVB) odlučio je da će se utakmica nastaviti od 55. minute i rezultata 0:3, a ogled će se odigrati iza zatvorenih vrata, dakle u odsustvu navijača. Međutim, Van Basten tvrdi da to nije adekvatno rješenje i apelira na sam državni vrh.

- Prazni stadioni nisu opcija, to nema veze s nogometom. Ako se ne znamo ponašati na stadionima, možda je najbolje da prestanemo igrati nogomet. Iz tjedna u tjedan svjedočimo ovakvim scenama, ne možemo tako nastaviti, zar ne? Ovo je ludilo. Trebali su dati tri boda Feyenoordu za zelenim stolom, pa neka su im upisali i 5:0. Naša politika ovome bi trebala pristupiti kao velikom problemu - zaokružio je Van Basten.

Linker
09. svibanj 2024 03:48