REUTERS/Kai Pfaffenbach / REUTERS
OD 18.30

LEGENDA NJEMAČKOG NOGOMETA I STRUČNI SUKOMENTATOR EUROSPORTA UOČI DERBIJA 'Dortmund je u izgradnji, a Bayern već ima sve'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. travanj 2017. 14:46

BAYERN: Ulreich - Lahm, Boateng, Hummels, Alaba - Alonso, Vidal - Robben, Thiago, Ribery - Lewandowski.

BORUSSIA D.: Burki - Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer - Weigl - Pulisic, Kagawa, Castro, Dembele - Aubameyang.

Matthias Sammer legenda je njemačkog nogometa. Kao igrač Borussije Dortmund osvojio je dva naslova prvaka i Ligu prvaka, a s reprezentacijom Euro 1996. Nakon igračke karijere bio je trener Borussije Dortmund i Stuttgarta, tehnički direktor reprezentacije te sportski direktor Bayerna do prošle godine. Sada je stručni suradnik Eurosporta, koji sigurno ima što za reći uoči današnjeg derbija Bayern - Borussia Dortmund (18.30, prijenos Eurosport 2).

Je li Bayern sada u stabilnijem razdoblju pod trenerom Ancelottijem nego što je to bio pod Guardiolom od 2013. do 2016. godine?

- Guardiola je bio jako važan za Bayern u tom trenutku kako bi razvio i inspirirao momčad te donio kreativnost. Zbog toga su ga igrači jako poštovali. Nakon nekog vremena pojavile su se i rasprave, jer ljudi su govorili “to je zanimljivo, ali i prilično iscrpljujuće. Jako je zahtjevan, a ako netko nije potpuno koncentriran na treningu, odmah se naljuti” - kaže Sammer.

Logična odluka

- Uglavnom, bilo je to intenzivno iskustvo, ali i poučno, lijepo i svakako potrebno. Međutim, također nema dvojbe da je odluka da se s Guardiole prijeđe na Carla Ancelottija bila logična, ispravna i važna. Ipak, ne treba zaboraviti da je Ancelotti bio slobodan u tom trenutku, jer možeš imati ideju, ali što ako je ne možeš ostvariti? Jasno je da se momčad okoristila Ancelottijevim iskustvom, a problemi koje smo vidjeli na početku sezone mogli su se i očekivati. Oni se nisu dogodili zbog Pepa ili Ancelottija, već zbog spleta okolnosti. I jedan i drugi su nogometni genijalci.

Trebaju li u Dortmundu žaliti jer nisu iskoristili Bayernove ovosezonske probleme, jesu li ipak trebali biti bliže Bavarcima na tablici (trenutačna razlika je 15 bodova)?

- Ne, ne trebaju žaliti, to je po mom viđenju sasvim pogrešno. Dortmund je imao mnogo težu tranziciju, neovisno o odlascima Hummelsa, Mhitarjana i Gündogana. Biti u četvrtfinalu Lige prvaka protiv Monaca, biti u Ligi prvaka sljedeće sezone, senzacionalan je doseg klupskog vodstva i trenera Thomasa Tuchela. A oni zbog toga ne dobivaju dovoljno zasluga, što je šteta i što ne razumijem. Zaista poštujem što su ostvarili ove sezone.

Današnji derbi nije toliko važan za situaciju na tablici, ali koliko je važan na simboličkoj razini, posebno za Dortmund, kojem je ovo šansa da pokaže kako će sljedeće sezone bitoi mnogo oasniji za Bayern?

Više od tablice

- Ne treba se praviti da je ova utakmica važna zbog položaja na tablici, jer u to nitko ne vjeruje. Ali je važna jer znači više od obična tri boda. Bayern će htjeti zadržati ritam uoči Real Madrida i teškog rasporeda u travnju. Dortmund bi, pak, mogao napraviti korak naprijed u procesu sazrijevanja, osim ako nisu posve koncentrirani na Ligu prvaka, Međutim, ne vjerujem u to, jer bi loš rezultat u subotu imao negativan učinak na njihov proces sazrijevanja.

Pojavljuju se nove vođe

Dortmund je u nekim utakmicama, primjerice protiv Real Madrida, pokazao veliki napredak, a u nekima su odigrali užasno. U čemu je stvar?

- Kada je ‘upravljačka struktura’ nestabilna, budući da su im trojica ponajboljih igrača otišla, nova se pojavljuje. I stoga je nestalnost forme sasvim prirodna. U tom smislu Dortmund je u izgradnji. Bayern je u tom smislu drukčija priča. Oni imaju lidere momčadi, Manuela Neuera, Thomasa Müllera i Philippa Lahma. U Vidalu imaju potuno neracionalnog igrača, Xabi Alonso nije Nijemac, ali je sjajna osobnost na terenu, a Thiago je sve bolji i bolji. Oni imaju sve u smislu kvalitete i strukture momčadi. Ali mene više zanima razvoj, stoga me u ovom trenutku više zanima Dortmund.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
02. svibanj 2024 10:34