Clive Brunskill/Getty Images
'NEMA SMISLA'

LEGENDARNOM TRENERU NEKE SVARI NISU JASNE 'Leovac je zaslužio poziv, ali ne razumijem zašto je Ante Čačić pozvao Ćorića'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. studeni 2016. 17:03

Ante Čačić s imenima nije iznenadio, na kraju je objelodanio listu 22 igrača, potpuno istu kakvu smo objavili još prošli petak u Sportskim novostima. Osim što smo računali da će na okupljanju imati 23 aduta, naslućivalo se, ali nije se znalo da bi Dejan Lovren mogao otkazati. No, Čačić je ipak ubacio jednu intrigu, na službenoj stranici HNS-a stoji: “Kako zbog ozljede za ovo okupljanje neće biti dostupan Marko Pjaca, izbornik će novog igrača pozvati nakon odigranih utakmica ovoga vikenda.”

Nije dorastao

Dakle, tko je tajanstveni 23. čovjek? Zamjena za Pjacu? Prije Eura je na pripremama imao Alena Halilovića, Domagoja Antolića, Duju Ćaleta-Cara, zna se da ne voli širiti kadar i ne dopušta da se olako postane reprezentativac. Kako je Antolić ozlijeđen, Ćaleta-Car zbog uključenja Mateja Mitrovića ovog je časa nepotreban. Da nešto igra, da nije izvrgnut tolikim kritikama, vjerojatno bi to bio Alen Halilović. No, koliko je logično da bi sad angažirao igrača čiji status ni kod trenera Gisdola nije bolji, za utamicu HSV-a s Dortmundom najavljen je na klupi? Čije ime bi se onda moglo zasvijetliti na semaforu? Možda napadača Stipe Perice iz Udinesea ili ipak Franka Andrijaševića iz Rijeke?

Ilija Lončarević, renomirani stručnjak koji je negda bio i šef Čačiću, spominje sasvim drugog igrača:

- Po igrama, a prošla je skoro cijela polusezona, jesen je blizu kraja, smatram da Rijeka ima nogometaša koji zavrjeđuje poziv. To je Josip Mišić. Opravdano bi bilo da ga se uvrsti na popis. Za ovo što Rijeka igra ove sezone on je jedan od najzaslužnijih, po načinu na koji igra, zbog sigurnosti s kojom daje ton ekipi. A dugo je bio član mladih reprezentacija. Perspektiva je.

Mišić je rođen 28. lipnja 1994. u Vinkovcima, veznjak za više uloga u sredini terena. Misli li Čačić jednako kao Lončarević?

Nije novost da je izbornik izostavio Ivana Strinića, a uvrstio Marina Leovca. Posebnu pozornost privuklo je pozivanje Ante Ćorića, pa i Marka Roga koji od dolaska u Napoli još nije odigrao ni minutu. Od Hrvata koji su ovog ljeta napravili transfer u inozemstvo gora je istina valjda jedino Lovre Medića, on se nešto ranije zaputio u Boavistu, a nije dobio šansu. No, Medić može kazati da je mjesec dana bio aut zbog ozljede leđa, pa se promijenio trener...

- Popis se nema što puno komentirati, 99 posto je očekivan. I prije je bilo unutra igrača za koje postoje nedoumice kod javnosti zaslužuju li to statusom u klubu ili mogućnostima da participiraju u A reprezentaciji. Ali to je stvar izbornika. Recimo da je tu 90 posto igrača koji su potrebni.

Govorite o Ćoriću?

- Tu mislim i na Antu. Većina ljudi smatra da ne može igrati u A reprezentaciji, da nije još dorastao tome. Jest talentom, ali nije mogućnostima. Ne vidim smisao njegova pozivanja.

Ante Ćorić
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

Leovac umjesto Strinića?

- Leovac igra stalno, Strinić ne, ako se Marin digao u formi, onda je logika da dobije priliku. Pogotovo kad se zna kakva nam je lijeva strana, i kakve su igre Pivarića.

Bilo bi neozbiljno

Luka Modrić se vraća, najavljeno je da će već protiv Leganesa igrati nekoliko minuta, da osjeti utakmicu. Što s njim? Treba li ga Čačić gurnuti na teren od prve minute ili ipak ubaciti u posljednjih pola sata. Prema našim informacijama plan je ovo drugo, Luka ovog časa nije predviđen da započne susret, ali bit će na dispoziciji da uskoči i pomogne. Međutim, mogu li treninzi pokazati konačnu odluku?

- Ne znam što bi Modriću značilo tih nekoliko minuta s Leganesom? Ako nije spreman, to mu neće ništa donijeti. Što se tiče reprezentacije, i sa strane izbornika, i sa strane Luke, neozbiljno bi bilo da ulazi u jednu takvu utakmicu kakva se očekuje protiv Islanda. Držim da igrač treba biti spreman da bi igrao, a on to ne može. Koliko će uopće imati pravih treninga do tada? No, na kraju je to stvar procjene izbornika i Modrića, da sam vidi je li to objektivno. Smatram da nije realno očekivati njegov nastup protiv Islanda - zaključio je konkretno i jasno Ilija Lončarević.

REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Naravno da o tome ovisi i formiranje udarne postave za koju Čačić ima niz rješenja, no ključno je da se ekipa spremi za ljuti boj jer Island je tvrd i veći zalogaj nego 2013. kad je na Maksimiru pao 2:0 u odlučujućoj utakmicu za Brazil. I to iako je igrao više od jednog poluvremena s čovjekom više.

Nacionalna vrsta okuplja se u ponedjeljak oko podneva, boravit će u hotelu As, prvi trening imat će isti dan u 17.30 na Hitrec-Kacianu, a utakmica s Islandom je u subotu 12. studenoga u 18 sati. Bez gledatelja, dakako.

Linker
18. svibanj 2024 06:20