PA Images via Getty Images
SAMO JE JEDAN - LUKA

MOGU LI HRVATI I ŠESTU GODINU ZAREDOM DO NASLOVA EUROPSKOG PRVAKA? Spektakl samo što nije počeo, danas kao najbolja oklada djeluje Ivan Rakitić...

VELIKO ISKUŠENJE Hrvatski igrači članovi su velikih klubova, ali baš niti jednog ne očekuje šetnja u osmini finala Lige prvaka ove sezone
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. veljača 2018. 15:43

Ako bismo konstatirali da su Real Madrid - PSG, Chelsea - Barcelona i Juventus - Tottenham šlageri osmine finala, i da je otvoren put svima među osam, iako Katalonci i Torinezi uživaju status laganog favorita, razumno se pitati - kolike su šanse da Hrvatska opet ima osvajača elitnog natjecanja, šestu godinu zaredom? Danas Ivan Rakitić djeluje kao najbolja oklada. Nikako i kao sigurna lova.

Krenula serija

U aktualnom desetljeću samo 2011. nitko od Vatrenih nije došao do finala, tada je granica ostalo četvrtfinale za Tottenham i Šahtar (Modrić i Srna). Premda je u polufinalu sa Schalkeom bio centarfor Dinama Mario Gavranović, no on je ipak nogometno - Švicarac. Zaustavio ih je Manchester United protiv kojeg nije igrao, ali je dao obol velikom dometu.

Ivica Olić i Danijel Pranjić s Bayernom okusili su završnom dvoboj 2010. i 2012., Inter i Chelsea su se osladili. U drugom slučaju Olić je zbog promašenog jedanaesterca ispao jedan od tragičara.

No, Mario Mandžukić, koji ga je zamijenio u bavarskoj prijestolnici, zabio je prvi gol Hrvata u završnoj utakmici 2013. protiv Borussije Dortmund i otvorio niz trofeja u kojem Luka Modrić s Realom ima tri, Mateo Kovačić, ali u sporednoj ulozi dva, a Ivan Rakitić s Barcelonom jedan 2015. godine.

Danas pišemo dva pitanja - hoćemo li opet gledati hrvatsku zastavu u pobjedničkoj proslavi ili će se prvi put u tekućem desetljeću dogoditi da nemamo predstavnika niti među osam. Jer, Modrić i Kovačić igraju najveći derbi s PSG-om, Rakitić ne može biti bezbrižan kontra Contea, pa ni Mandžukić s Tottenhamom. Domagoj Vida ima pravo nastupa za Bešiktaš, ali s druge strane stoji Bayern, a najbolje kotira Dejan Lovren, čiji Liverpool čeka sraz s Portom. To što su Silvio Anočić u Romi i Fabian Benko u Bayernu prijavljeni na B listi zapravo je sporedno. Nisu ovog časa u konkurenciji udarne momčadi. Prvi ima nastupe u juniorskoj Ligi prvaka, a drugi za B momčad u Regionalnoj ligi.

Pokraj Darija Srne je na stranici UEFA-e oznaka “suspendiran“. Iako dosad nije objavljen konačan pravorijek o njegovom pozitivnom doping testu. Barem do javnosti nije došao. Srna ionako nije igrao još od rujna.

Tko će doći do Kijeva?

OK, defetistički bi bilo misliti da će svi naši ispasti, štoviše, ali svaki prolaz imat će itekakvu vrijednost. Od četvrtfinala daleko lakše će se davati prognoze.

Finale je u Kijevu. Lanjskog listopada na tom istom Olimpijskom stadionu opjevali smo spasonosnih 2:0 s Ukrajinom, što nam je omogućilo da budemo u iščekivanju Svjetskog prvenstva.

Za hrvatski nogomet izvrsno bi zvučalo još jedno postolje, kamoli repriza Cardiffa 2017. gdje smo u oba sudionika završnice imali protagoniste.

Teška zadaća

Mandžukić je postao prvi s dva gola u finalima, a Modrić s tri krune. I ne samo to, Hrvatska je, uz Brazil, jedina imala igrače u sva četiri polufinalista, dodajući Subašića i Vrsaljka petorica su došli do pretposljednje stepenice. To je vrh. Zadaća da nešto slično naprave nikad nije bila teža otkako se ova generacija Vatrenih vinula u svjetske visine. Uostalom, jedino je Barcelona vodeća na tablici u svojoj državi. Ali to ne definira ništa...

Otkad se najbolji kontinentalni klubovi bore za titulu u natjecanju koje se zove Liga prvaka na tronu su bili i Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić i Igor Bišćan. Nešto ranije prvak Europe postao je i Robert Prosinečki. Trenera još nema na vidiku. Možda jednom...

HRVATSKI NOGOMETAŠI U OSMINI FINALA LIGE PRVAKA 2017/2018.

LUKA MODRIĆ

On i Nijemac Kroos glavni su kreatori igre Real Madrida. Madriđani imaju lošu sezonu, Liga prvaka ostala im je jedina šansa za trofej, od Modrića se jako mnogo očekuje, morat će se nametnuti protiv vrlo dobrog veznog reda PSG-a. Pokazao je mnogo puta da to može, kad bi učinio i sad, to bi bilo povijesno djelo.

MATEO KOVAČIĆ

U Realu je pao u drugi plan, tek povremeno dobije šansu, ali to ne mora značiti da se u nekoj minutaži neće pojaviti na terenu u Ligi prvaka. Poznato je da Zidane zna iznenaditi sa sastavom, ovisno za kakvu se odluči taktičku varijantu. Činjenica je da Kovačić ni do danas nije potvrdio pohvale koje su izrečene na njegov račun.

MARIO MANDŽUKIĆ

Igra stalno u Juventusu, tako je bilo i na gostovanju kod Fiorentine. Djeluje u pravilo kao lijevo krilo. Učinak u ključnim brojkama, golovi i asistencije, nije mu velik, zato su i opečni komentari, od komplimenata za ratnički duh do kritika. U svakom slučaju ima status prvotimca, a i za njega je Liga prvaka uvijek bila posebna inspiracija.

DEJAN LOVREN

Liverpool se u Engleskoj bori da i sljedeće sezone izađe u Ligi prvaka, on igra gotovo stalno, jedan je od najredovitijih u udarnoj postavi. Ne daje im se status favorita za ukupnu pobjedu, ali svakako se računa da mogu proći Porto. Koliko god rival bio neugodan. Njegova igra u konačnom dometu u LP imat će značajnu ulogu.

IVAN RAKITIĆ

Najstandardniji igrač prve postave Barcelone, s Messijem koji je ionako nedodirljiv. Ove sezone defenzivniji u veznom redu, što mu jako dobro odgovara, a na odlične igre počeo je dodavati i sve češće golove i asistencije. Za oglede s Chelseajem, ali i inače za utakmice LP, može se računati da će se Barca na njega oslanjati u veznom redu.

DOMAGOJ VIDA

Novi u Bešiktašu, stigao iz kijevskog Dynama, i ima pravo nastupa u Ligi prvaka. Pojačat će obranu Turaka, koje čeka težak zadatak s Bayernom. Baš stoga nitko od njih ne traži pod mus veliki rezultat, ako bi ga postigli postali bi ‘dark horse’. Hoće li Vida biti u postavi, ili će se Günes osloniti na stare snage, Pepea i Tošića, vidjet će se. (da)

Linker
04. svibanj 2024 09:28