Maja Zlatevska / CROPIX
POHOD NA LIGU PRVAKA

MODRI DO SLAVLJA LAKŠE OD OČEKIVANOG Makedonci načeli sami sebe, dovršio ih dragulj na odlasku

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. srpanj 2016. 16:29

------------------------------------------------

VARDAR - DINAMO 1:2 (Hambartsumyan 55 / Mijušković 22-ag, Rog 31)

SKOPLJE Stadion Filip II Makedonski. Gledatelja: 17.000.

Sudac: Robert Madley (Engleska).

STRIJELCI: 0:1 - Mijušković (22-ag), 0:2 - Rog (31), 1:2 - Hambartsumyan (55)

VARDAR (4-2-3-1): Pacovski - Hambardzumyan, Grncarov, Mijusković, Popov - Spirovski, Gligorov - Kojasević, Felipe, Asani - Petkovski. Trener: Goce Sedloski

DINAMO (4-2-3-1): Ježina - Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Matel - Antolić, Machado - Soudani, Rog, Fernandes - Henriquez. Trener: Zlatko Kranjčar

----------------------------------------------------------

Prošao je Dinamo pobjednički kroz Skoplje, zagazio u treće pretkolo Lige prvaka. Zlatko Kranjčar položio je prvi ispit, odahnuo je sigurno, kao i svi u Dinamovoj ekspediciji. Nije to bio strah, više neko iščekivanje, te prve utakmice znaju biti varljive i nepredvidljive, svi su samo navijali da se ne dogodi neko neugodno iznenađenje. Nije se dogodilo, iako, mogla je utakmica otići u drugom smjeru, Vardar je pogodio čak dvije stative i gredu!

U najavi utakmice Cico se stalno vraćao na utakmicu iz one šampionske ‘82., kad su Modri u Skoplju pobijedili 3:0 i time zapravo utrli put prema tom velikom trofeju.

- Do tada su nas uvijek doživljavali kao zagrebačku gospodu, džentlmene, no u toj smo utakmici pokazali karakter, odgovorili smo na Vardarovu agresivnost istom mjerom, bili smo momčad i pobijedili - govorio je večer prije susreta Kranjčar makedonskim novinarima, rekavši da očekuje sličan, čvrst i agresivan Vardar i da je cilj zabiti barem jedan gol u gostima, po mogućnosti pobijediti.

Ostvario je, znači, i više od toga. Vardar nije bio tako goropadan i grub, dao je igrati, od prve se minute vidjelo tko je tko na terenu i u kojem bi pravcu trebala ići utakmica, razlika u klasi bila je očita. Odlično su Modri pritiskali vezni red i zadnju liniju domaćina, tjerali ih na greške, bitku je u tom dijelu Dinamo potpuno dobio. Puno su lopti Modri oduzeli u prostoru od 30 metara od domaćeg gola. No, problem je Dinamo imao u obrani. Otvorena igra i nedostatak koordiniranosti zadnje linije nudili su šanse Vardaru. Bekovi, a onda i stoperi bili su nesigurni, svi su znali zaspati na zamku za zaleđe.

Tako je Vardar ‘ni iz čega’ triput došao u jako dobru situaciju. Prvo je Petkovski izbio sam pred Ježinu, u zadnji tren mu je uklizao Stojanović i blokirao udarac. Onda je Asani ‘okrenuo’ Matela i u matnoj situaciji se okliznuo, a potom je opet Petkovski isprevrtao Sigalija i pogodio stativu. Da, mogao je Vardar zapapriti, ali u tom je trenutku već bilo 0:2, na krilima Soudanija. Kao i uvijek u ovo doba godine. Prvo je htio centrirati, stoper Mijušković htio izbiti loptu, krivo ju je zahvatio i matirao je Pačkovskog.

Još grogirani Makedonci osam minuta kasnije ‘kleknuli’ su i drugi put. Soudani je sad prošao po desnoj strani, skroz do gol aut-crte, odigrao povratnu loptu. Natrčao je Rog i sjajno pogodio donji, suprotan kut. Bio je i Rog iznimno raspoložen, motiviran, nekoliko je puta u svom poznatom prodoru prošao kroz Vardarovu obranu, nezaustavljivo. To je ta razlika u kvaliteti, individualnoj, Modri su svoje šanse iskoristili, Vardar svoje nije i bilo je 0:2.

Greda i vratnice

I, ne može se reći da Dinamo nije igrao dobro, samo su te greške u obrambenom dijelu kvarile dojam. Cico se žalio na napadače, u Skoplju su glavna briga bili braniči. Izigrali su tako Vardarovi igrači Dinamovu obranu u 54. minuti. Felipe je dubinskom loptom, iza leđa Fernandesa, proigrao Hambartsumyana, koji je pospremio loptu iza Ježine. Vraćao se Fernandes često u obranu, ali često je znao i nestati. Ovdje je digao ruku, uvjeren da je zaleđe, Armenac je ostao sam i poentirao.

Kod takvih situacija uvijek postoji strah da se suparnik ne vrati u susret, uz huk s tribina, međutim, ovog puta izostao je takav preokret. Premda, Obregon je pogodio stativu, u zadnjim trenucima i Kojašević je pogodio gredu! Pogodio je i Sigali stativu na drugoj strani, a Ćorić odbijanac poslao preko gola.

Ima Cico pred sobom dosta posla, otvorena, napadačka igra ima prednosti i šarma, ali i rupa. Ovog puta Dinamo je zabio gol više i može mirnije čekati uzvrat. Najvažnije je bilo baš ovo, doći u Maksimir s prednošću!

Kako će Dinamo proći u Europi ove sezone?

Proći će u skupinu Lige prvaka

Ispast će na zadnjoj stepenici i ući u Europsku ligu

Neće izboriti ni Europsku ligu niti Ligu prvaka

Ispadaju već protiv Vardara

----------------------------------------------------------

LIVE PRIJENOS

KRAJ UTAKMICE - Velika pobjeda Dinama u Skoplju! iako je Vardar imao nekoliko vratnica i greda, Dinamo se pokazao kao kvalitetnija momčad, premda će u uzvratu morati biti silno oprezan.

93' - Žuti kartoni za Ježinu i Schildenfelda...

92' VRATNICA ZA VARDAR - Sada i Kojašević građa gredu za Makedonce! Dinamo sada teško živi...

90' - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade

85' - Felipe iz slobodnog udarca sa 20 metara gađa malo preko gola!

83' VRATNICA ZA VARDAR! - Nakon propale akcije Dinama Vardar je žestoko uzvratio: Boareto je prošao po lijevoj strani i pucao, ali njegov siloviti udarac pogađa stativu!

82' - Mogao je Dinamo sada definitivno prelomiti ogled, ali nakon kombinacije Antolića i Šovšića potonji je previše oklijevao

80' - Utakmica je nastavljena, a Dinamo radi treću izmjenu: umjesto Roga ulazi Šovšić

75' - Novi predah u Skoplju: velika vrućina i sparina tjeraju igrače na zasluženi predah. U Skoplju se trenutačno mjere, u 22.30, čak 32 stuipnja!

71' PRILIKA ZA DINAMO - Sigali je ostao sam nakon kornera, pogodio stativu, a odbijanac Ćorić koji pogađa vanjski dio mreže!

67' - Umjesto Angela Henriqueza u igri je Ante Ćorić. Ujedno, zbog ozljede igru napušta matel, u igru ulazi Sosa

62' - Navijači vardara sada su krenuli frenetično bodriti svoje miljenike. Cico Kranjčar na sve odgovara - izmjenom: u igru se sprema ući Ante Ćorić...

55' GOOOOL (Hambartsumyan) - Vardar je smanjio na 2:1! Felipe je odlično proigrao Hambartsumyana Junioru iza leđa a premda je Dinamo tražio zaleđe, Armenac pogađa za smanjenje rezultata!

50' - Vardar je u poluvremenu napravio dvije izmjene, na terenu su sada Boaret i Velkoski

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Skoplju!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Dinamo nakon prvih 45 minuta vodi i kontrolira utakmicu. Izgleda da je pitanje pobjednika i prolaska dalje riješen... Ipak, valja pričekati još barem jedno poluvrijeme

45+2' - PRILIKA ZA VARDAR! Nakon prekida Grnčarov u 16 metara puca glavom, ali Ježina skida pokušaj.

45' - Slobodnjak Dinama na 25 metara. Machado uzima zalet ali lopta odlazi preko gola! Gligorov je inače za strat i požutio. Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

40' - Dinamo je bolji što potvrđuju i komentari makedonskih kolega, ali i rezultat. Još je ostalo pet minuta do kraja prvoga dijela

35' - VRATNICA ZA VARDAR! Engleski sudac Madley pozvao je igrače na kraći odmor zbog veklike sparine, nakon čega Petkovski s deset metara gađa vratnicu! Dinamo se spasio!

31' GOOOOL (Rog) - Divna akcija Modrih! Machado je dao odličnu loptu za Soudanija na desnoj strani, koji probija bok, daje povratnu, a Rog sa desetak metara prizemno gađa suprotni kut!

29' - Junior Fernandes napravio je prekršaj i zaradio žuti karton, a Spirovski nakon prekida tuče malo pored gola. Bilo je opasno...

22' GOOOOL (Mijušković-ag) - Centaršut s desne strane Dinama Mijušković je želio izbiti ali je na koncu zabio autogol! Dinamo vodi 1-0! Soudani je ubacio s desne strane prizemno u kazneni prostor, lopta je prošla između nekoliko igrača, dirala Mijuškovića i prevarila Pacovskog!

20' - Na tribinama stadiona u Skoplju nalazi se inače maksimalno 17 tisuća gledatelja. Premda se najavljivala invazija, i barem 20-ak tisuća gledatelja, na stadionu kapaciteta 32 tisuće došla je polovica toga broja. A među njima i Marko Pjaca.

17' - PRILIKA ZA DINAMO! Rog sa 12-13 metara tuče pored gola! No, odmah u kontri ispala je Dinamova obrana: Asani je okrenuo Matela, krenuo prema Ježini ali se na 10 metara poskliznuo i pucao u padu vrlo slabo. Modra obrana trenutačno djeluje nesigurno...

15' - Otvaranje je iza nas, Modri su bolji, dominiraju, pokazuju razliku u klasi, međutim, Vardar strpljivo čeka i stvara prilike preko kontranapada. Ovo nije jednostavan dvoboj...

10' - PRILIKA ZA VARDAR! Petkovski je sada išao sam prema Ježini, ali Stojanović u zadnji tren uklizava i spašava gol Dinama!

7' - Dinamo zasad dominira ali bez ozbiljnije opasnosti za gol

3' - Dakle, za Vardar u formaciji 4-2-3-1 igraju: Pacovski - Hambardzumyan, Grncarov, Mijusković, Popov - Spirovski, Gligorov - Kojasević, Felipe, Asani - Petkovski. Cico Kranjčar izveo je, dakle, sljedeću momčad: Ježina - Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Matel - Antolić, Machado - Soudani, Rog, Fernandes - Henriquez

1' - Počela je utakmicu u Skopju!

20.40 - U Skopju na punom stadionu našlo se i 50-ak navijača Dinama koji stoje iza gola...

20.30 - Još je ostalo 15 minuta do početka dvoboja...

20.20 - Dok Skopje prži gotovo 40 Celzijevaca, organi reda spremaju se za nerede kojih - nema.

20.15 - Antonio Ježina se, inače, sprema za europski debi u modrome dresu, pred očito fanatičnom skopskom publikom...

20. 08 - Ispred stadiona nalaze se jake snage reda i mira iako nema nikakve potrebe s obzirom da je u okolici sve pod kontrolom

20.07 - Marko Pjaca ipak neće nastupiti u prvoj službenoj utakmici za Modre ove sezone, već se nalazi u novinarskoj loži gdje ga opsjedaju obožavatelji koji mu ne daju mira

20.06 - Potvrđena je momčad Dinama koja će odmjeriti snage protiv Vardara: Ježina Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Matel - Antolić, Machado - Soudani, Rog, Fernandes - Henriquez

---------------------------------------------------

Linker
04. svibanj 2024 09:05