ALBERTO PIZZOLI Afp
VELIKA KRIZA

Talijani sve bliže svom neslavnom rekordu, a ovako nešto u Ligi prvaka im se nije dogodilo pet godina

Od svih Liga petica samo je Francuska od Italije gora od njih po tom pitanju...
Piše: Vladimir HrvačićObjavljeno: 18. ožujak 2021. 14:13

Nakon ispadanja Juventusa i Atalante jučer je u osmini finala Lige Prvaka također ispao i Lazio. Bayern je samo rutinski odradio posao. Ispadanjem Lazija, talijanski nogomet ostao je bez predstavnika u Ligi Prvaka... Prvi put nakon punih pet godina nitko od Talijana nije u četvrtfinalu.

Samo ispadanje Lazija nije neko iznenađenje ali ispadanje svih triju klubova ukazuje na nastavak krize talijanskih nogometnih klubova unutar europskih natjecanja. Naime niti jedan talijanski klub nije osvojio ligu prvaka od 2010. godine kada je to Mourinhovom Interu pošlo za rukom. Od svih Liga petica samo je Francuska gora od njih po tom pitanju, oni nisu pehar lige prvaka podignuli od 1993. godine, kada j to uspio Marseille pobjedom od 1:0 protiv Milana kojeg je tada vodio Fabian Capello.

U razdoblju od 2010. do 2020. talijanski klubovi uložili su ogromne količine novaca u nova pojačanja Milan (436 milijuna funti), Juventus (421), Inter (333) i Napoli (195). Što ih po neto potrošnji stavlja u kategorije klubova poput Barcelone (562), Real Madrida (397), Bayerna (328) i Chelseaja (422). Dok su unutar tih deset godina španjolski klubovi digli pehar lige prvaka šest puta (Barcelona dva, Real Madrid četiri), Engleske momčadi dva puta (po jedan Liverpool i Chelsea) kao i dva puta njemački (Bayern).

S ovakvom krizom u europskom nogometu Talijani se nisu susreli od 1969. kada su trebali čekati sve do 1985. da bi ponovno podignuli prestižni pehar kada je to učinio Juventus pobjedom protiv Liverpoola...

Linker
20. svibanj 2024 22:13