MARCO BERTORELLO Afp
NOVI SUSTAV NATJECANJA

UEFA objavila detalje nogometne revolucije: Ovo su najveće promjene u novoj Ligi prvaka

Slične promjene formata također će se primijeniti u Europskoj i u Konferencijskoj ligi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. ožujak 2024. 19:18

UEFA je danas na službenoj stranici objavila pojedinosti novog formata Lige prvaka koji će se početi primjenjivati od početka sljedeće sezone. U suštini je to zapravo odgovor na nikad zaživjelu Superligu, s više spektakularnih utakmica u grupnoj fazi, no promjene su velike jer više neće biti natjecanja po skupinama, već će svi klubovi biti u jednoj grupi.

Europski kup prvaka krenuo je 1955. godine, a natjecanje je s godinama evoluiralo te je 10. svibnja 2022. usvojen novi format Lige prvaka.

- UEFA je jasno pokazala da smo u potpunosti predani poštivanju temeljnih vrijednosti sporta i obrani ključnog principa otvorenih natjecanja, s kvalifikacijama temeljenim na sportskim zaslugama, u potpunosti u skladu s vrijednostima i solidarnosti temeljenim europskim sportskim modelom. Stvarno sam zadovoljan što je to bila jednoglasna odluka Izvršnog odbora UEFA-e, a Europska klupska udruga, europske lige i nacionalni savezi su se složili s prijedlogom. Još jedan dokaz da je europski nogomet ujedinjeniji nego ikad – istaknuo je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Sadašnji format Lige prvaka sadržavao je grupnu fazu s 32 sudionika podijeljenih u osam skupina po četiri, dok će od sezone 2024./25. 36 klubova sudjelovati u ligaškoj fazi (bivša grupna faza). Tih 36 klubova igrat će jednu ligu s ukupno osam utakmica.

Nema više igranja s istim suparnicima kod kuće i u gostima, već će svaka momčad imati osam različitih suparnika s četiri domaće i četiri gostujuće utakmice.

Pri ždrijebu će klubovi biti raspoređeni u četiri bubnja iz koja će izvući po dva suparnika, odnosno po jednog za domaću i gostujuću utakmicu. To bi trebalo omogućiti češće susrete najjačih klubova u ranoj fazi natjecanja te donijeti kompetitivnije utakmice u kojima neće biti kalkuliranja, igranja na remi ili čuvanja igrača za prvenstvene oglede. Jer, svaki bod bit će jako važan.

Kvalifikacije za Ligu prvaka i dalje će biti otvorene i ovisit će o konačnoj poziciji kluba u domaćem ligaškom natjecanju prethodne sezone u kombinaciji s pozicijom svakog saveza na ljestvici koeficijenata. Osnova pristupne liste ostat će ista kao i za tekuću sezonu.

ČETIRI DODATNA MJESTA U 2024/25

PRVO MJESTO: Ovo mjesto će pripasti klubu trećeplasiranom u prvenstvu saveza na petom mjestu pristupne liste, koja je određena UEFA-inim klupskim koeficijentom na ljestvici saveza.

DRUGO MJESTO: Ovo mjesto će se dodijeliti domaćem prvaku povećanjem broja klubova koji se kvalificiraju putem Champions puta kvalifikacijskog procesa natjecanja, koji će se sastojati od četiri kvalifikacijska kruga, s četiri na pet.

TREĆE I ČETVRTO MJESTO: Ova mjesta će ići savezima s najboljim zajedničkim učinkom svojih klubova u prethodnoj sezoni (tj. koeficijentu kluba saveza prethodne sezone, koji se temelji na ukupnom broju bodova koeficijenta kluba koje je osvojio svaki klub iz saveza podijeljeno s brojem klubova sudionika iz tog saveza). Ta dva saveza će svaka zaraditi jedno automatsko mjesto u fazi lige (‘European Performance Spot‘) za klub koji je sljedeći najbolji u svojoj domaćoj ligi iza onih klubova koji su se već izravno kvalificirali za fazu lige.

KAKO DO ELIMINACIJSKE FAZE?

Rezultati svake utakmice odlučuju o ukupnom poretku u novoj ligi, pri čemu se i dalje vrijede tri boda za pobjedu i jedan za remi.

Osam najboljih momčadi u ligi automatski će se kvalificirati za osminu finala, dok će se momčadi koje završe od 9. do 24. mjesta natjecati u dvoje utakmice doigravanja u eliminacijskoj fazi kako bi osigurale mjesto u osmini finala. Klubovi koji završe na 25. mjestu ili niže bit će eliminirani, bez pristupa UEFA Europskoj ligi.

Novi format, sa svim timovima zajedno rangiranima u jednoj ligi, značit će da se ima za što igrati sve do posljednje večeri ligaške faze.

U nokaut fazi će momčadi koje su završile između 9. i 16. mjesta biti nositelji u ždrijebu doigravanja za nokaut fazu, što znači da će se suočiti s momčadi koja se nalazi od 17. do 24. mjesta s, u načelu, uzvratom kod kuće. Osam klubova koji prođu u doigravanju za eliminacijsku fazu zatim će napredovati u osminu finala, gdje će se svaki sučeliti s jednim od osam najboljih koji će biti nositelji u osmini finala.

Kako bi se ojačala sinergija između lige i nokaut faze te pružio više sportskog poticaja tijekom lige, parovi nokaut faze će također biti djelomično određeni ljestvicom lige, sa ždrijebom koji također određuje i postavlja rutu kako bi timovi došli do finala.

Od osmine finala nadalje, natjecanje će nastaviti slijediti postojeći format nokaut rundi koje vode do finala na neutralnom mjestu koje odabere UEFA.

Sve utakmice prije finala i dalje će se igrati sredinom tjedna, prepoznajući važnost domaćeg kalendara utakmica diljem Europe, dok će se finale i dalje igrati u subotu, navode u UEFA-i.

PROMJENE U EUROPSKOJ LIGI I EUROPSKOJ KONFERENCIJSKOJ LIGI

Slične promjene formata također će se primijeniti na UEFA Europa League (osam utakmica i stoga osam različitih protivnika u fazi lige) i UEFA Europskoj konferencijskoj ligi koja će se zvati UEFA Konferencijska liga od 2024./25. (šest utakmica i stoga šest različiti protivnici u ligaškoj fazi), s tim da oba natjecanja također uključuju 36 momčadi u ligaškoj fazi.

KALENDAR

Utakmice Lige prvaka i Europske lige igrat će se između rujna i siječnja, dok će se utakmice Europske konferencijske lige igrati između rujna i prosinca. Svako od tri UEFA klupska natjecanja imat će jedan ekskluzivni tjedan utakmica, dok druga dva natjecanja nisu na rasporedu u ovom tjednu.

U standardnim tjednima utakmice Lige prvaka igrat će se utorkom i srijedom, dok će se utakmice Europske lige i Europske konferencijske lige igrati četvrtkom.

U ekskluzivnom tjednu Lige prvaka utakmice Lige prvaka igrat će se utorkom, srijedom i četvrtkom. U ekskluzivnom tjednu Europske lige, utakmice Europske lige igrat će se u srijedu i četvrtak. U ekskluzivnom tjednu Europske konferencijske lige, utakmice Europske konferencijske lige igrat će se u četvrtak.

Posljednjeg dana utakmice svake od ligaških faza natjecanja, sve utakmice će se igrati istovremeno.

ZAŠTO UEFA MISLI DA ĆE NOVI FORMAT LIGE PRVAKA KORISTITI NAVIJAČIMA?

‘‘Novi format lige uključit će više europskih timova u svakom natjecanju i omogućit će navijačima ne samo da vide više vrhunskih europskih utakmica, već i da vide te utakmice ranije u natjecanju.

Novi format uvest će bolju natjecateljsku ravnotežu između svih timova, uz mogućnost da svaki tim igra s protivnicima slične natjecateljske razine tijekom faze lige.

Svaka utakmica se računa. Novi format lige osigurat će da svaki rezultat ima potencijal dramatično promijeniti poziciju momčadi, sve do i uključujući zadnji dan utakmice. Pobjeda ili poraz u posljednjoj utakmici ligaške faze može napraviti razliku između automatskog kvalificiranja strane za šesnaestinu finala, ulaska u play-off ili potpunog ispadanja iz natjecanja‘‘, poručuju iz UEFA-e.

KAKO ĆE NOVI FORMAT LIGE PRVAKA KORISTITI EUROPSKOM NOGOMETU?

‘‘Promjene su osmišljene kako bi se osigurala pozitivna budućnost europskog nogometa na svim razinama i zadovoljile rastuće potrebe svih njegovih dionika. Nedvosmisleno potvrđujući zajedničku predanost načelu otvorenog natjecanja i sportskih zasluga diljem kontinenta, zajednička je svrha također bila održati domaće lige. Kao što je gore navedeno, novi sustav UEFA-inih klupskih natjecanja omogućit će više momčadi, a time i više trenera i igrača da se natječu u konkurentnijim utakmicama na europskoj sceni.

UEFA je također ponovno potvrdila svoju snažnu financijsku predanost cijelom europskom nogometu i pokrenut će korake kako bi osigurala da je solidarnost zajamčena klubovima koji ne sudjeluju u UEFA-inim klupskim natjecanjima. To će ojačati čvrste temelje na kojima je izgrađena igra u Europi‘‘, stoji u objavi UEFA-e.

Linker
24. ožujak 2024 16:48