Anp/ddp Usa/profimedia
POGLEDAJTE SITUACIJU

United teško oštećen u Ligi prvaka, sudac ignorirao malo poznato pravilo, spektakularan gol nije regularan?

Crveni dio Manchestera mora se nadati pobjedi nad Bayernom i remiju u drugom susretu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. studeni 2023. 13:12

Stanje u domu Crvenih vragova može se opisati samo kao panično. Eric Ten Hag opet mora opravdavati loše rezultate budući da se Manchester United nalazi na posljednjem mjestu A skupine Lige prvaka.

Engleski velikan broji četiri boda na začelju, ispred su Bayern (13), Kopenhagen (5) i Galatasaray (5). Da bi stvar za ekipu s Old Trafforda bila gora, posljednji protivnik im je Bayern, a prolaz u nokaut fazu može im osigurati pobjeda pred vlastitim navijačima. No, samo pod uvjetom da Kopenhagen i Galatasaray remiziraju u Danskoj, u suprotnom među najboljih 16, jasno, ide pobjednik tog dvoboja.

Dakle, Unitedu je bilo ključno pobijediti u Istanbulu i držati sudbinu u svojim rukama, ali unatoč vodstvu od 2:0 i 3:1, Ten Hagovi izabranici dopustili su turskoj momčadi povratak u život i na koncu 3:3 remi.

No, BeIN Sport u četvrtak je otkrio zanimljivi sudački previd prilikom pogotka Hakima Ziyecha za 1:2 u 29. minuti. Marokanac je zabio spektakularan gol, direktno iz slobodnog udarca uputio je snažnu nisku loptu i zatresao mrežu nerijetko kritiziranog vratara Andrea Onane. Međutim, čini se da pogodak nije regularan, a posrijedi je malo poznato pravilo nogometne igre.

Naime, BeIN Sport izmjerio je da je napadač turskog kluba Mauro Icardi stajao na 61 centimetar udaljenosti od živog zida, što je suprotno pravilima.

POGODAK ZIYECHA ZA 1:2 POGLEDAJTE OVDJE

"Ako tri ili više igrača iz momčadi koja se brani čine ‘živi zid‘, svi igrači momčadi koja napada moraju ostati na najmanje jedan metar udaljenosti od ‘živog zida‘ sve dok lopta ne bude u igri", glasi pravilo kod izvođenja slobodnog udarca.

Dakle, španjolski sudac Jose Maria Sanchez morao je u obzir uzeti činjenicu da živi zid Man. Uniteda čini četiri igrača, te obratiti pozornost na Icardija koji je, ako su ova mjerenja točna, za 39 centimetara prekršio pravilo udaljenosti. U tom slučaju, ispada da fantastični zgoditak Ziyecha zaista nije regularan. Sudac je, prema pravilima, zbog Icardijeve premale distance trebao dosuditi neizravni slobodni udarac za Man United.

Linker
08. svibanj 2024 10:55