JAVIER SORIANO Afp
TRILER U MADRIDU

VIDEO: Čudesno uskrsnuće Reala, Kraljevi u finalu Lige prvaka! Modrić ide po šesti trofej

S dva pogotka u tri minute, Ancelottijev džoker Joselu bio je junak preokreta protiv Bayerna
Piše: Tomislav Juranović, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 23:08

REAL MADRID - BAYERN 2:1 (Joselu 88., 90+1./Davies 68.)

REAL MADRID: Lunin - Carvajal, Rüdiger, Nacho, Mendy - Valverde (od 82. Joselu), Tchouaméni (od 70. Camavinga), Kroos (od 70. Modrić) - Bellingham (od 99. Militao) - Rodrygo (od 81. Diaz), Vinicius

BAYERN: Neuer - Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraoui - Laimer, Pavlović - Sane (od 76. Kim), Musiala (od 85. Müller), Gnabry (od 27. Davies) - Kane (od 85. Choupo-Moting)


Sažetke s utakmice pogledajte OVDJE.

Real Madrid novim je preokretom u svojem stilu preokrenuo vodstvo Bayerna i pogocima Joselua u zadnjim minutama slavio 2:1 i osigurao finale Lige prvaka kontra Borussije. Kako? Teško objašnjivo...

Dogodi se, eto, i to. Da Real Madrid ima kontrolu, udarce, posjed, onaj famozni segment očekivanih pogodaka (tzv. xG), da nakon brojnih potvrdi mentalne snage, potvrde veličine, svega, pa recentno prolaska Manchester Cityja i remija u Münchenu, postane dominantan. Da igra dobro, da stvara prilike, da dominira, da bude ono što načelno jest - Real. Da, konačno, u prvome dijelu uzvratne utakmice reda prilike, da slaže igru, da se ne povuče, već bude on konkretni dio utakmice, onaj koji stvara, a ne čeka. Da, pritom, prijeti, i kontra drugog europskog kolosa, pokazuje svoj habitus.

image
THOMAS COEX Afp
image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

A onda, eto, očekujući minimalno produžetke - postane šokiran. Ukupno, otprilike, Real je u sat vremena uzvrata polufinala Lige prvaka imao 7-3 u velikim šansama. Redali su se mahom Vinicius, Rodrygo, koje je anulirao Neuer, s druge su strane uzvraćali u manjem obujmu primarno Kane i Musiala, no narativ je bio, zapravo, posve jasan: utakmica se igra samo da bi serijski osvajač, koji ne bira sredstva, došao do finala i nove prilike osvojiti svoj 15. naslov europskog prvaka. Nije Bayern daleko, ali... Pogotovo nakon paradigme pobjednike koja je stvorena, pogotovo nakon realne priče da je Bayernu i ovo u ovoj sezoni - krajnji domet i nagrada. Uostalom, društvene mreže odavno se šale na račun Harryja Kanea, koji je iz Tottenhama došao u Bayern - gledati u leđa Bayeru. Krivo mjesto, krivi klub.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

A onda, eto, u 68. minuti taj isti Kane upošljava Daviesa, koji s ruba 16-rca prebacuje loptu a slabiju desnu nogu i sjajno pogađa u suprotne rašlje za vodstvo Bayerna. Pa minuta potom Ancelotti zove "joker zovi" - Modrića i Camavingu umjesto Kroosa i Tchouamenija, a onda Marciniak s razlogom poništava gol Reala za izjednačenje zbog faula Nacha, i čini se da priča o tom mentalnom monstrumu dolazi kraju...

image

Alphonso Davies slavi gol

OSCAR DEL POZO Afp

Bilo je, međutim - prerano za takve ocjene koje su preplavile internet. Jer, naime, Vinicius je u 88. pucao direktno u Neuera, golman Bayerna je ispustio loptu koju je dočekao Joselu i poentirao za izjednačenje, a samo tri minute kasnije, dakle u prvoj minuti sudačke nadoknade Real opet radi ono što radi rijetko tko u svijetu sporta. Prvaci preokreta opet su na djelu: Rüdiger je ubacio s lijeve strane, zlatni joker Joselu je sam u sredini i zabija za 2-1. Šou na Bernabeu, a onda i muk jer Marciniak i ekipa sude zaleđe, a ali VAR kreće u provjeru zbog možebitnog krivog ulaska Mendyja prije ubačaja u sredinu, ali nakon provjere utvrđeno je da se Joselu nalazio iza Francuza, tako da nije bilo govora o zaleđu...

image

Joselu slavi pobjedu

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

"Nitko nikad ovako", jedan je od brojnih komentara na društvenim mrežama, ali onaj koji točno pogađa poantu. Analitika, statistika, igra "velikih brojeva", što god želite ne može više pobiti klub koji je doista (u Ligi prvaka) postao - "Nepobjediv". I kao takav igrat će finale na Wembleyju, tko zna koje svoje u povijesti, protiv Borussije Dortmund, 1. lipnja u 21 sat. S Lukom Modrićem u novom pohodu. Ludo, doista...

Nevjerojatna utakmica na Santiago Bernabeuu, Real je u finalu Lige prvaka! Ponovno je Real režirao preokret, na samom kraju utakmice ukazao se Joselu s dva brza pogotka i okrenuo sreću na stranu Kraljeva. Thomas Tuchel i njegov Bayern borili su se do kraja, činilo se da imaju sve u svojim rukama - ali na kraju je ponovno presudio taj nevjerojatan pobjednički mentalitet koji je, izgleda, ugrađen u ovom klubu i svako malo izađe na vidjelo u ključnim trenutcima.

KRAJ UTAKMICE

90+12. Bayern je pokrenuo akciju, linijski sudac je podigao zastavicu, a nakon toga De Ligt zabija gol. Bayernovi igrači su poludjeli na konačnu odluku, Bavarci smatraju da su ostali zakinuti za čisti pogodak na kraju utakmice.

90+7. 🟨 Žuti karton zaradio je Thomas Tuchel.

🕖 U metežu smo zaboravili spomenuti da se igra devet minuta sudačke nadoknade.

90+2. ⚽GOOOL!

VAR je preokrenuo odluku, Joselu zabija za 2:1! Sporna je bila pozicija Mendyja prije ubačaja u sredinu, ali nakon provjere utvrđeno je da se Joselu nalazio iza Francuza, tako da nema govora o zaleđu.

image
THOMAS COEX Afp

90. ⚠ Real ponovno zabija, ali gol je poništen zbog zaleđa!

88. ⚽ GOOOL! Real se vratio, rezultat je 1:1. Vinicus je pucao direktno u Neuera, golman Bayerna je ispustio loptu koju je dočekao Joselu i poentirao za izjednačenje.

86. Sada je Modrić spriječio veliku priliku Bayerna. Pavlović je istrčao, a hrvatski kapetan u posljedni trenutak stopirao akciju.

85. ⇔ Nove promjene kod Bayerna.

Izlaze Kane i Musiala, a na terenu su sada Müller i Choupo-Moting.

83. Velika prilika za Real! Odlično je ubacio Rüdiger, Vinicius je bio na lopti, ali njegov udarac odlazi preko gola.

Ludo slavlje Alphonsa Daviesa nakon što je zabio za vodstvo Bayerna. Sudeći prema transfer glasinama, upravo bi mu Kraljevski klub trebao biti sljedeća destinacija u karijeri...

image
OSCAR DEL POZO Afp

76. ⇔ Promjena u Bayernu.

Izlazi Sane, a u igri je Kim.

73. ⛔ Pogodak je poništen! Nacho je napravio faul u napadu na Kimmichu, ništa od izjednačenja.

image
OSCAR DEL POZO Afp

72. ⚠ VAR soba provjerava situaciju...

71. ⚽ GOOOL! Odmah uzvraća Real, rezultat je 1:1!

70. ⇔ Ekspresna reakcija Ancelottija. U igru ulaze Modrić i Camavinga, a iz igre izlaze Kroos i Tchouameni.

68. ⚽ GOOOL! Bayern vodi 1:0, strijelac je Alphonso Davies! Istrčali su Bavarci kontru, Kane je uposlio Kanađanina - a on prebacio na slabiju desnu nogu i sjajno pogodio u suprotne rašlje za vodstvo.

66. Konačno i pokušaj Bayerna. Musiala je izborio udarac, no Lunin je bio na mjestu.

65. Skraćeni korner Reala završio je dalekometnim pokušajem Carvajala. Španjolac gađa visoko iznad gola.

59. Sjajan pokušaj Rodryga iz slobodnog udarca. Neuer je ponovno bio na mjestu i spektakularno obranio pokušaj.

image
JAVIER SORIANO Afp

54. Dvije minute kasnije - ista priča! Ovaj put je Vinicius napao De Ligta i uspješno proigrao Rodryga, a njegov pokušaj odlazi malo pokraj gola Neuera.

52. Kimmich je u velikim problemima na desnoj strani, Vinicius je ponovno probio njegov bok. Sjajno igra Brazilac, stvara prostor, ali konačne konkretizacije akcija i dalje nema. Kao da ne dostaje jedna prava "devetka" koja će kretnjom u kaznenom prostoru izboriti poziciju i poentirati u korist Kraljeva...

49. Vinicus nastavlja probijati po lijevoj strani, no konkretnog udarca prema golu ponovno nije bilo.

image
OSCAR DEL POZO Afp

47. Madriđani su otvorili drugi dio u pozitivnom tonu. Vinicius je probio po lijevoj strani i poslao prizemnu loptu, obrana Bavaraca je dobro reagirala.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Polufinalni susret na Bernabeuu imao je uvertiru koja je oduševila nogometni svijet. Po tko zna koji put navijači Kraljevskoga kluba ispratili su svoje miljenike na veliki okršaj, a scene s ulica Madrida jednostavno oduzimaju dah. Više pročitajte OVDJE.

Odličnu utakmicu za sada u posljednjoj liniji Bayerna igra Matthijs de Ligt. Postavlja se pitanje kako bi se Bayern proveo na domaćem terenu da je Nizozemac bio na terenu umjesto Kima, koji nije odigrao bajnu utakmicu...

Nakon uvodnih uzbuđenja gledali smo malo rezerviraniju utakmicu s obje strane. Konkretniji je u svojim pokušajima ipak bio Real, Bavarci mogu zahvaliti Manuelu Neueru što još nemaju primljen pogodak u svojoj mreži.

Nijemac je sjajno reagirao u nekoliko situacija, od kojih se najviše ističe obrana Rodrygu. S druge strane, konkretan je u svojim pokušajima bio Harry Kane.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. 🕖 Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade.

44. Iz daljine je pucao Mazraoui, Lunin je to lagano ukrotio.

40. Real prijeti iz ničega. Na centaršut Viniciusa nitko nije reagirao, a lopta na kraju prolazi tik uz vratnicu nakon reakcije Neuera.

Manuel Neuer je ranije u utakmici još jednom pokazao kakav je majstor u igri nogom.

image
JAVIER SORIANO Afp

Španjolski mediji objavili su da će igrači Real Madrida osvojiti rekordne premije u slučaju da osvoje Ligu prvaka.

Opširnije pročitajte OVDJE.

31. Kane se spustio nisko kako bi pokrenuo kontra - napad Bayerna i uposlio u prostoru utrčalog Sanea. Nijemac je vodio utrku s Nachoom, ali kapetan Reala je bio uspješniji. Za svoj trud počašćen je pljeskom i skandiranjem s tribina.

29. Odličan pokušaj Kanea! Uhvatio je loptu na volej i zaprijetio prema vratima Lunina, lopta je prošla jako blizu gola.

27. ⇔ Gnabry nije izdržao dugo, njemački reprezentativac se ponovno ozlijedio. Umjesto njega na teren će ustupiti Alphonso Davies, čovjek kojeg se često povezivalo s transferom u Kraljevski klub.

Sjajna atmosfera za sada na Bernabeuu.

image
OSCAR DEL POZO Afp

23. Ponovno prijeti Rodrygo. Pobjegao je po desnoj strani, uposlio Viniciusa, no Brazilac nije uspio uputiti udarac.

16. Sada je obećavajuću šansu imao Bayern. Bavarci su lijepo proigrali Sanea u prostor, Nijemac je imao pregršt opcija u kaznenom prostoru, no akcija je završila bez konkretne realizacije.

13. Kakva sekvenca! Brza akcija Reala završila je pokušajem Vinicusa, Brazilac je zatresao vratnicu, na odbijenoj lopti se našao Rodrygo - a njegov pokušaj fantastično brani Manuel Neuer.

image
OSCAR DEL POZO Afp

8. Odmah uzvraća Bayern. Musiala se našao u međuprostoru i uposlio Gnabryja na lijevoj strani, a njegov udarac prolazi pokraj gola.

6. Prvo uzbuđenje! Madriđani su prebacili igru na desnu stranu do Carvajala koji šalje oštru prizemnu loptu, no Rodrygo kasni nekoliko sekundi na drugoj vratnici.

5. Gledamo početno ispitivanje snaga, lopta je većinom u posjedu Reala, a prve znakove nesigurnosti pokazao je Dier. Englez je izgubio loptu u posljednoj liniji, ali prolazi nekažnjeno.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

1. Počela je utakmica na Bernabeuu.

Trener Real Madrida Carlo Ancelotti pokušat će večeras doći do svog ukupno šestog finala Lige prvaka, a njegov trenutni broj (5) već je najveći od svih trenera.

Također, Thomas Tuchel bi s Bayernom mogao postati prvi trener koji je stigao do finala s tri različite momčadi (prethodno s Paris Saint-Germainom i Chelseajem).

image
JAVIER SORIANO Afp

Bit će ovo bolna večer za Judea Bellinghama, prema navodima Movistara. Španjolski medij donosi vijest kako engleski reprezentativac večeras igra pod "painkillerima", odnosno sredstvom protiv bolova. Vidjet ćemo kako će se ova nelagoda odraziti na njegovu večerašnju predstavu.

U Madridu danas vlada užarena atmosfera. Iz kluba su posljednjih dana pozvali sve navijače da "okite" večeras Santiago Bernabeu u striktno bijelim bojama, a pripreme za utakmicu počele su i na ulicama. Pogledajte kako je autobus Reala dočekan pri dolasku na stadion.

19.55 Stigao je i sastav Bayerna. Tuchel je iznenadio izborom u veznom redu, umjesto Goretzke u prvih 11 ušao je Pavlović. Došlo je i do rošade u napadačkoj trećini, Musiala je s lijevog krila preselio u sredinu, a novi čovjek na lijevoj strani je Gnabry. Na klupu je posljedično zasjeo Müller.

Na Bernabeuu je danas i najprestižnija nagrada.

Iako legendarni Argentinac nema aktivnu ulogu u večerašnjem susretu, navijači Reala prisjetili su se Lea Messija i "počastili" ga s nekoliko pogrdnih uzvika.

- Leo Messi, k****n sine - moglo se čuti ispred stadiona prije utakmice.

Situaciju pogledajte OVDJE.

19.24 Stigao je sastav Real Madrida. Carlo Ancelotti nije puno kalkulirao, jedina promjena u odnosu na prvu utakmicu s Bayernom je ulazak Carvajala u mjesto Vazqueza na desnom beku. Luka Modrić kreće s klupe.

Najavu piše: Mladen Bariša

Među navijačima Reala vjerojatno nema previše onih koji se izjašnjavaju kao budisti. No ove sezone mnogi se tako osjećaju.

Naime, patnja je ishodišni pojam budističke filozofije, ali i igre madridske momčadi. Real je postao sinonim nogometnih predstava u kojima se do željenog rezultata dolazi mukom i patnjom. Čak su i ovdašnji kroničari konstatirali da je Dinamo na Rujevici protekle nedjelje izgledao kao - hrvatski Real. Izvjesno je da će u duhu Realove filozofije proteći i uzvratni ogled polufinala Lige prvaka. Na stadion Santiago Bernabeu dolazi minhenski Bayern. Prvi je susret, na Allianz Areni, zaključen neodlučenim ishodom (2-2). No događanja tijekom spomenute utakmice ne promoviraju "kraljevski klub" u izglednog favorita uzvratnog dvoboja, kako bi goli rezultat iz Münchena sugerirao. Svi statistički parametri bili su na strani njemačke momčadi.

Čini se da obje momčadi u pripremi madridske utakmice imaju dosta prostora za korekcije i unaprjeđenje igre. Poglavito u defenzivnom segmentu. I poglavito Bayern. Prezentacija korejskog stopera Kim Min-jaea u bavarskoj momčadi umnogome je odudarala od uloga utakmice i razine poluzavršnice najprestižnijeg nogometnog klupskog natjecanja. Nezgrapni Korejac imao je protiv sebe igrače vrijednosti iznad sto milijuna eura, s kojima se nije uspijevao nositi. Hoće li Carlo Ancelotti taktičke zamisli usmjeriti na najslabiju kariku Bayernove igre u prvom susretu? Istovremeno, najveći problem Reala u minhenskom ogledu bila je suzdržanost Judea Bellinghama. Njegov skromniji doprinos bio je razlog patnje Realove igre. Luka Modrić je u Münchenu odradio završnih 15 minuta. Iznimno korektno. I revanš će kapetan reprezentacije započeti s pričuvne pozicije. No nema dvojbe da će određenu minutažu Modrić dobiti i ove srijede. Ovisno o zbivanjima na travnjaku.

Posljednjih su tjedana kritike njemačkih medija spram Bayerna bile negativno intonirane. Nakon gubitka bundesligaškog naslova bavarski je gigant postao predmet sprdnje zbog uzaludne potrage za trenerom. Sasvim atipično i neozbiljno za klub poput Bayerna. Nastala bi situacija mogla probuditi "dišpet" kod otpisanog Thomasa Tuchela. Većina njegovih potencijalnih nasljednika nikada nije doživjela završnicu Lige prvaka. A Tuchel se u srijedu navečer ima priliku u finalu naći treći put. Prvo je kao trener PSG-a izgubio od Bayerna (0-1), no već sljedeće godine (2021.) je kao menadžer Chelseaja dobio Guardiolu i njegov City (1-0).

Linker
08. svibanj 2024 23:49