Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POGLED STRUKE

'LUKA DAJE NOVU DIMENZIJU' Bivši hrvatski izbornici se naklonili Modriću, Mandžukiću i Kaliniću, ali i - Anti Čačiću

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. ožujak 2017. 17:03

Važna pobjeda, briljantna atmosfera na tribinama, vodeće mjesto u skupini s gol-razlikom 11:1! To je epilog utakmice u kojoj su Vatreni oduševili naciju. Kako su igru momčadi Ante Čačića vidjeli eminentni treneri?

- Vatreni su pokazali pravu mušku igru. Bila je to jedna od onih klasičnih kvalifikacijskih utakmica gdje smo zaslužili pobjedu. Možda je moglo biti i 2:0... - kaže “trener svih trenera” Ćiro Blažević.

Osvajač bronce u Francuskoj kaže da se Ukrajina predstavila kao kompaktan, opak suparnik.

- U našoj su skupni najveća konkurencija, zato je ova pobjeda toliko značajna. Sad imamo finu bodovnu razliku, sve je super.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Ćiro tvrdi da se nakon ogleda u petak mogu dijeliti samo komplimenti. Posebno se osvrnuo na Luku Modrića, koji možda igra svoje najbolje partije za nacionalnu vrstu uopće.

- Luka Modrić u ovom trenutku zaista daje novu dimenziju reprezentaciji. Kad protivnik ima loptu, on sve čini da je vrati u naš posjed, uklizava, bori se do krajnjih granica, kao da mu je zadnja u životu. Njegova veličina, koja je “preplivala” nogometni svijet, potvrdila se u reprezentativnom dresu. Zaista je sjajan.

Pohvalio je Antu Čačića što je Marija Mandžukića gurnuo na lijevo, a Nikolu Kalinića u špicu.

- To je zaista ispalo dobro. Kad je Mandžo u pitanju, uopće nije bitno gdje ga staviš. Gdje god ga staviš, svuda će biti dobar. Onaj njegov proboj kroz centralnu poziciju kad se lopta zaustavila na stativi može izvesti samo on. Hrvatska nema drugog tako probojnog nogometaša u napadu, Mandžo je neophodan u ovoj konstelaciji. Probiti se i ostaviti protivnika iza leđa, to može samo Mandžo.

Kad je junak pobjede, Kalinić, u pitanju, kultni trener također sipa rečenice posute šećerom.

- Kalinić je klasični “killer” koji zna zabiti iz svake situacije.

Kazao je nešto i o igraču oko kojeg su se lomila koplja.

- Josip Pivarić apsolutno je odradio dobar posao, on se vraća u onu svoju staru formu i to me osobito veseli.

Blažević je ovako zaključio svoju priču:

- Da ne pretjeramo, možda nije bilo za čistu peticu, ali za debelu, zaista debelu četvorku jest. Čestitke svima!

Ćiro i Čačić
Damir Krajac / Hanza Media

A što kaže još jedan bivši izbornik, Otto Barić?

- Bilo je vidljivo da igramo iznimno organizirano i disciplinirano. Naravno, želim posebno naglasiti da igramo i jako borbeno, što pokazuje da u nacionalnoj vrsti vlada zaista sjajna atmosfera i da su igrači i izbornik jedno tijelo i jedna duša.

Herr Otto ipak misli da neki igrači mogu još više pokazati, da ovo nije sve što može ponuditi ova generacija.

- Bila je zaista jako dobro, ali ima nešto što bih želio podcrtati: našoj momčadi fali inicijativa. Smatram da ima dosta igrača koji brzopleto pokušavaju ostvariti tu inicijativu, ali nedovoljno. Recimo Modrić je stalno u potrazi za inicijativom, on je bio odličan. Ipak, ima nekoliko igrača koji trebaju pokazati više inicijative. Od Brozovića primjerice očekujem više...

Za Barića je bilo odlično što je Čačić odlučio igrati s Mandžukićem na lijevo, a s Kalinićem u špici.

- Mandžukić ne igra mnogo za gol, ali jako puno igra za momčad, iznimno pomaže. Imali smo malih problema na lijevom bočnom, ali je Mandžo pomagao, zato ga je bilo manje u završnici. A Kalinić je pak sjajan golgeter.

Bivši je izbornik jako pohvalio Vidu, koji je, kaže, bio superioran, dominantan.

- Čačić vidi sve, svaka mu čast na tome. Sada protiv Estonije ima priliku isprobati i igrače koji nisu igrali. Sad je trenutak za Kramarića, za Pjacu, Roga... Čačić mora dobiti još igrača, tu inicijativu o kojoj govorim. Naravno, Perišić će sigurno dati novu dimenziju u inicijativi. Ako Čačić još to uspije dobiti, onda imamo i velike šanse na Svjetskom prvenstvu u Rusiji jer ćemo se tamo plasirati - zaključio je Barić.

Za mišljenje smo priupitali i Dinamova trenera Ivajla Peteva, bivšeg izbornika Bugarske.

- Hrvatska je ostvarila veliku pobjedu. Mene je posebno oduševila odlična atmosfera na tribinama, zaista je bilo sjajno.

Veli Petev da su Vatreni ostvarili sjajan rezultat.

- Ta su tri boda vrlo važna za put u Rusiju, zato je taj trijumf značajan. Drago mi je i što se naš Pivarić dobro snašao na lijevom boku. Sve je bilo super - zaključio je Petev.

Linker
27. travanj 2024 11:07