Boris Kovacev / CROPIX / Boris Kovacev / CROPIX
NOVI NOGOMETNI POREDAK

MOĆNI PROTIV MOĆNIJIH, BOGATI PROTIV JOŠ BOGATIJIH 'Našim će klubovima biti još teže ući u Ligu prvaka, moramo se uzdati u Bobana i Čeferina'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 13. prosinac 2016. 16:29

Jučer je u sjedištu UEFA-e u švicarskom Nyonu održan ždrijeb osmine finala Lige prvaka i šesnaestine finala Europske lige.

Ždrijeb kuglica najelitnijeg europskog klupskog natjecanja uz dva super-para, Bayern i Arsenal te PSG i Barcelonu, spojio je još šest zvučnih okršaja. Kako je naš stručni prognozer za Slobodnu dalmaciju Goran Vučević utvrdio:

- Parovi su izjednačeni, svaki može proći i kao polufinale.

A sudeći prema promjenama u formatu klupskih natjecanja koje je u petak potvrdio Izvršni odbor UEFA-e mogli bismo takve susrete ubuduće gledati već i u grupnoj fazi Lige prvaka. Moćni protiv moćnijih, bogatijih protiv još bogatijih. Od samog početka. Kako bi se privukao još već broj gledatelja i sponzora, i s izvaneuropskih tržišta. A sve zbog što većeg profita.

Od 16 preostalih klubova ovosezonske Lige prvaka najistočniji je – Napoli! Nema Rusa, Ukrajinaca, Turaka, Grka, ni slučajno Hrvata ili Bugara... E, pa takav scenarij nogometni moćnici voljeli bi gledati što češće i što prije u natjecanju. A oni diktiraju pravila. Zato je UEFA potvrdila odluke koje će malim klubovima, pa tako i hrvatskim, otežati put do grupne faze Lige prvaka, ali i Eurolige.

- Sve ovo je dosta složena priča. Činjenica je da se sve radi da se napravi jaka svjetska liga u kojoj bi se našli samo najbogatiji i najmoćniji klubovi. Prošla su vremena kada su i klubovi skromnije financijske vrijednosti mogli biti prvaci Europe – rekao je na tu temu Vučević.

Novac sve diktira?

- Nažalost da.

Eventualni izlaz u budućnosti mogle bi biti regionalne lige koje se već naveliko najavljuju. Ako će već veliki igrati svoje lige, da i mali igraju svoje. Ili da Hrvatska izbori dva kluba u kvalifikacijama LP-a. Ove UEFA-ine promjene u sustavu vrijedit će do 2021. godine.

Do tada je barem sigurno da pod pritiskom najvećih europskih klubova i pomame za novcem neće startati europska Superliga. Do tada naši klubovi mogu biti mirni, vrata su još donekle odškrinuta. Iako se s godinama sve više zatvaraju i pitanje je vremena kad će se potpuno zatvoriti.

- Bit će nam teško plasirati se u grupne faze, ali vjerujem da će se i dalje tražiti modeli kako dalje, a da se ne zakinu mali klubovi. Treba se uzdati u predsjednika UEFA-e Čeferina koji je Slovenac, u našeg Zvonu Bobana u FIFA-i koji neće zaboraviti male klubove – nada se Vučević.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE!

Linker
07. svibanj 2024 22:08