CROPIX
PLANOVI S RUJEVICE

NITI ELIMINACIJA SNAŽNOG RED BULL SALZBURGA NIJE GA OMELA Predsjednik Rijeke jasno najavio: 'Nema ludovanja, ne gledam ovo kroz financijsku prizmu'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 04. kolovoz 2017. 23:00

Između dva sastanka javio se Damir Mišković. Predsjednika Rijeke u srijedu navečer nije bilo na Rujevici, poslovne obaveze zadržale su ga u Nigeriji, pa je još jedan povijesni uspjeh Rijeke za koji je itekako zaslužan gledao na malim ekranima.

- Ovo što smo napravili na ponos je svim Riječanima, stvarno moramo biti presretni zbog ovoga što se događa. Igrači su bili fantastični, u dvije su utakmice prošli dalje kraj momčadi koja ima šest puta veći budžet od nas i to nas mora itekako veseliti - u dahu će Mišković, čiji san o himni Lige prvaka na Rujevici polako postaje stvarnost.

Čoharu sam sve rekao

Trenutak je to u koji će stati svih pet njegovih godina u Rijeci jer, neovisno o tome hoće li Riječani napraviti taj zadnji korak ili neće, od olupine koja je besciljno plutala HNL vodama napravio je pretendenta za mjesto u europskoj eliti.

- Stvarno ne bi bio red propustiti taj trenutak. Ostvarila nam se još jedna želja, sanjamo i dalje, već pet godina, jer je ovo gdje smo danas došli bilo teško očekivati. Ali ja uvijek govorim, kada puno i pošteno radiš, onda ti se negdje vrati. Nama se sada vratilo.

Valjda ste za petak u podne odgodili sve sastanke?

- U najgorem slučaju, ždrijeb ću gledati na mobitelu, haha... Koje su mi želje? Rekao sam direktoru Vladi Čoharu neka se ne vraća s najjačim suparnicima. Šalu na stranu, sve momčadi koje su u ždrijebu u rangu su Salzburga ili bolje, jedino je Maribor, s financijske strane, u nekim našim okvirima. Naravno, to ne znači da ćemo se predati ili zadovoljiti napravljenim, nije tako bilo ni prije Stuttgarta, Šerifa ili Salzburga, pa, vjerujte mi, neće biti ni sada. Meni je bitno da momčad da sve od sebe, ako bude tako, i ja ću biti zadovoljan. Više nije slučajnost da s manjim budžetom prolazimo bogatije suparnike, naši igrači možda vrijede manje, ali zato na travnjaku daju puno više. Treba samo vjerovati i biti pozitivan, a pustiti klub i struku da vode ovaj projekt kamo ga treba voditi.

Bez iskakanja

Nakon dvije godine osigurana je i jesen u Europi, minimalan iznos od 5,6 milijuna eura bit će lijepa injekcija budžetu.

- Ja ovo ne gledam iz financijskog kuta, nego kroz prizmu promocije igrača, kluba, grada, PGŽ-a, na kraju, i cijele Hrvatske. Novac je sigurno bitan, ali nije toliko velik kako se prikazuje. Mi moramo skupiti 12 milijuna eura za budžet, sada svi kažemo da smo osigurali 5,6 milijuna eura i mislimo da je to puno, a, u biti, nije ni pola budžeta. Prošle godine nismo imali Europu pa je klub svejedno funkcionirao i postigao najveće uspjehe u povijesti. Želim reći da strategiju kluba neću mijenjati zato što jedne godine igramo Ligu prvaka ili Europsku ligu. Moramo živjeti od onoga što zaradimo, a Europa je samo nagrada, sportska i financijska, zbog čega nikakva ludovanja ne dolaze u obzir.

Daje li barem mogućnost da se momčad duže zadrži na okupu, da se odbiju neke ponude za igrače, barem do iza play-offa?

- To ne ovisi o nama, nego o tržištu. Ako se pojavi interes za nekog igrača, ako je netko spreman platiti ono što igrač i Rijeka traže, mi ćemo se držati politike kakvu smo i dosad imali. Nećemo nikome zabraniti da ode u velik klub i da, za hrvatske prilike, zaradi velik novac.

Planira li se pojačavati momčad za jesen u Europi?

- Svi mi, na čelu sa Srećkom Juričićem, Ivanom Manceom i Matjažem Kekom, tražimo adekvatne zamjene koje će nekada doći prije, a nekada kasnije. Rijeka je na početku prijelaznog roka dovela pet igrača, riječ je o kvalitetnim pojedincima koji se prilagođavaju našem načinu rada, treninga i igre. Riječ je o igračima koji su igrali u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj. Jednostavno, mi na tržištu tražimo ono što nam je dostupno bez iskakanja ili ludovanja bez obzira na to što igramo Ligu prvaka ili Europsku ligu.

Imamo dobar kadar

Ali mogu li navijači očekivati neko veliko pojačanje za Europu, neki dodatak momčadi poput Andrijaševića i Gorgona prošle sezone?

- Što znači velika pojačanja? U srijedu smo igrali protiv 11 igrača koji bi bili velika pojačanja za Rijeku i prošli smo dalje! Daj bože da sam u krivu, ali prema financijama Rijeka bez nekog ozbiljnog investitora, nekakvog Red Bulla, neće moći biti na razini na kojoj je sada Salzburg. Bit je svega raditi, dovoditi dobre igrače i napraviti pozitivnu atmosferu. Da nema toga, niti bismo prošli protiv Salzburga, niti osvojili prvenstvo. To znači jako puno igračima, publici i svima nama. Smatram da imamo izrazito kvalitetan kadar od kojeg će netko sigurno biti prodan i u koji će sigurno netko doći, ali Rijeka će ostajati u okvirima svog budžeta jer se dugoročna stabilnost kluba ne smije dovesti u pitanje - zaključio je Damir Mišković.

Linker
13. svibanj 2024 14:54