Dax Images/Alamy/Alamy/Profimedia
GENIJALAC U FOTELJI

Doveo je Rakitića, Brozović mu je bio tiha patnja, ali jedan Hrvat je među njegovim najvećim promašajima

Tko je tvorac moćne Seville, čovjek koji je sinonim je za veliki uzlet kluba u 21. stoljeću
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. veljača 2022. 12:51

Ramon Rodriguez Verdejo ili skraćeno - Monchi. On je sportski direktor Seville, sad u svom drugom mandatu, čovjek kojeg mnogi nazivaju sinonimom za Sevillin nogometni uzlet u ovom stoljeću.

Dok je igrao bio je vratar, suigrač Davora Šukera u Sevilli u 90-im godinama prošlog stoljeća, ali poznat je, zapravo, kad je završio karijeru. Naime, kad je Sevilla 2000. ispala iz Primere, Monchi je postao direktor za nogomet sa zadaćom da Sevillu postavi na zdrave i jake noge. Monchi je odmah krenuo “udarnički”, pojačao rad u Sevillinoj školi te razvio kvalitetnu skautsku službu u zemlji i inozemstvu.

Diego Capel, Alberto Moreno, Jesus Navas, Antonio Puerta, Sergio Ramos, Jose Antonio Reyes..., sve su to igrači za čiji je nogometni put zaslužan Monchi, a onda je u inozemstvu pronašao i Danija Alvesa, Adriana, Julija Baptistu, Federica Fazija, Seydoua Keitu... Prozvali su Monchija u Španjolskoj genijalcem, za njegov se rad pročulo i izvan Španjolske jer Sevilla je već osvajala europske trofeje, a njezini igrači uskoro su postali važne karike Reala, Barcelone...

image

Sevillin ‘mastermind‘ Monchi

INA FASSBENDER Afp

Za mali novac

A upravo je Monchi najzaslužniji i što je Ivan Rakitić došao u Sevillu. Donedavni hrvatski reprezentativac bio je igrač Schalkea, već četiri godine, pričalo se da će napustiti taj klub, bilo je zainteresiranih. No, Monchi ga je uspio nagovoriti na Sevillu, transfer je, tako se pisalo, iznosio samo 2,5 milijuna eura, dvostruko manje od novca koji je Schalke četiri godine ranije platio Baselu. Imao je Monchi “nos” da je Rakitić pravi izbor, zapravo mu je time promijenio život. Nogometni i obiteljski, Rakitić se zaljubio u Sevillu, gdje se nakon fantastične ere u Barceloni i vratio. Naravno, uz inzistiranje Monchija...

Još su dvojica Hrvata obilježila Monchijevu karijeru sportskog direktora, ne tako uspješno kao Rakitić. Prvi je Marcelo Brozović. Bio je on već u Interu, ne u ovako sjajnom statusu kao danas, vidio je Monchi tu priliku da dovede odličnog igrača za relativno mali novac. U svakom prijelaznom roku zvao je Brozovića, pregovarao s Interom... A onda, kad je Monchi na nešto manje od dvije godine otišao iz Seville u Romu, Brozović je doista bio i blizu Seville.

Zapravo, sve je praktički u siječnju 2018. bilo dogovoreno, privatni zrakoplov iz Seville već je došao u Milano, ali je Inter u zadnji tren stopirao transfer. Tko zna, da je Monchi tada bio u Sevilli možda bi tamo bio i Brozović, iako neki tvrde da je baš Monchi, iako je radio za Romu, tada Sevilli savjetovao da svakako dovedu tog igrača. No, Brozović je ostao tiha patnja, Monchija i Seville.

Onaj drugi Hrvat koji mu nije donio sreću jest - Ante Ćorić. Jer, baš je Monchi bio sportski direktor Rome kad je Ćorić iz Dinama otišao put Rima. Dobro, tih oko šest milijuna eura, koliko je Roma platila Dinamu, nije neki velik novac za klubove tog ranga, to je svota s kojom im nije problem riskirati. No, svejedno, Ćorić se prometnuo u jedan od najvećih Monchijevih promašaja u karijeri sportskog direktora. Doveo je on u Romu i današnju zvijezdu Zaniola, igrača koji se spominje kao budući veliki posao Juventusa, stigli su i Justin Kluivert, Lorenzo Pellegrini... Uglavnom je bio uspješan.

image

Ante Ćorić

SEFA KARACAN Anadolu Agency Via Afp

Modro dvorište

No, nakon dvije godine vratio se 2019. u Sevillu i počeo opet tamo graditi novu momčad. Gotovo svi glavni igrači ove Seville koja je u četvrtak igrala protiv Dinama došli su u drugom Monchijevom mandatu, od 2019. naovamo. Očekivano, Monchi jako dobro poznaje Dinamo, to mu je, uostalom, posao. Zato je baš on, odmah nakon ždrijeba u prosincu, prvi komentirao suparnika i bio vrlo konkretan.

- Dinamo je klasik hrvatskog nogometa, sigurno najbolji hrvatski klub. Ima iskustva igranja u Europi, pa će biti komplicirano. Sigurno će biti motivirani jer igraju protiv Seville. To je momčad koja možda nema puno poznatih igrača, ali ima Oršića koji mi se izuzetno sviđa, to je 28-godišnjak koji fantastično igra na krilu. Zabio je izuzetno lijep gol protiv West Hama. Tu su još Petković, Ivanušec, Livaković… To su važni igrači s iskustvom igranja u reprezentaciji, “iz glave” je prokomentirao Monchi.

Možda mu se netko od spomenutih posebno svidi u ove dvije utakmice, pa Monchi uskoro opet pogleda i u Dinamovo dvorište.

Linker
16. svibanj 2024 10:58