Claude Makelele i Hrvoje Slišković u Parizu

 LAUREUS Laureus
POGLED IZ PARIZA

Makelele za SN: Mateo Kovačić će biti vođa novog Chelsea, a Hrvatska će još godinama biti u vrhu

Bivši francuski reprezentativac u Parizu je jedan od uzvanika na dodjeli nagrada Laureaus
Piše: Hrvoje Slišković iz ParizaObjavljeno: 10. svibanj 2023. 06:13

Claude Makelele, svojedobni francuski nogometni reprezentativac, te prvak Europe s Real Madridom pun je istinski osobitih, velikih dojmova i lijepih riječi za hrvatski nogomet. Potvrdio nam je to u razgovoru u Parizu, tijekom velike Laureusove svačanosti dodjele nagrada najboljm sportašicama i sportašima svijeta.

- Uspjesi hrvatskog nogometa za mene nisu nikakvo iznenađenje, pa svako malo izbacite nekog novog igrača. Uvjeren sam da ćete još godinama biti na visokoj razini - rekao je za početak sjajni Francuz.

U današnjem nogometu gotovo je nemoguće ostvariti vrhunski rezultat na najvišim razinama bez odličnog defenzivnog nogometaša. No, još prije nekih 15 do 20 godina to je bila najpodcjenjenija pozicija, a Makélélé je jedan od onih koji su redefinirali javnu percepciju zadnjeg veznog. Prije nego što smo mu još malo razgovarali o hrvatskom nogometu i našim igračima, podijelio je svoja razmišljanja o najiščekivanijim utakmicama u sljedećih tjedan dana, polufinalnim obračunima Lige prvaka između Manchester Cityja i Real Madrida. Onom prvom koji je za nama, ali i uzvratom koji slijedi.

image
JULIEN DE ROSA Afp

- Igrao sam puno važnih utakmica i mogu reći da znam kako one funkcioniraju. Real Madrid je za mene i dalje najbolji klub na svijetu, ali mislim da će Manchester City pobijediti. I dalje sam navijač Madrida, ali City je napokon shvatio kako osvojiti ovaj trofej - rekao je Makélélé i nasmijao se na upadicu da su to naučili prošle godine kada su ispali baš od Reala…

- Ne, ne, naučili su to kroz zadnjih nekoliko godina. Mnogo puta su dolazili u završnicu, ali na kraju su gubili. Rijetke su momčadi kao Real Madrid kojima je osvajanje Lige prvaka sasvim normalna stvar. Nije lako postati europski prvak, a Manchester City je napokon defenzivno kompletna i kompaktna momčad. Sazreli su tijekom ovih godina, igrači su naučili ispuniti sve Pepove zahtjeve i, po meni, zaslužili su napokon osvojiti Ligu prvaka. City godina prolazi ono što je Chelsea prolazio kada je klub ušao u novu fazu. Na koncu, Manchester sada ima i Haalanda, napadača koji ti daje sve što trebaš - golove. Imam osjećaj da kad god dobije loptu u 16-ercu da je to gol. Volim ga.

Naša subjektivna upadica je bila "Real će ispasti iako ima Luku Modrića"… Nasmijao se, rekao "Ah Luka…" i ostao pri svom…

Nastavili smo o hrvatskom nogometu i reprezentaciji…

- Koliko se sjećam uvijek ste imali sjajne nogometaše i za mene posljednji rezultati nisu nikakvo iznenađenje. Spomenuli smo Luku, fenomenalan igrač, ali ja vjerujem da ćete i nakon što on prestane igrati i dalje imati uspješnu reprezentaciju. Stalno izbacujete nove igrače. Ne, Hrvatska nije nikakvo iznenađenje i neću biti iznenađen ako nastavite s velikim rezultatima.

Makélélé je nakon raskida braka s Real Madridom karijeru nastavio u Chelseaju u koji se nedavno vratio kao jedan od trenera u nogometnoj školi.

- Nakon što sam neko vrijeme trenirao profesionalce (Bastia, Eupen, nap. a.) osjetio sam želju svoje iskustvo vratiti mladima. Nogomet nije lagan sport, niti lagan život. To je posao u kojem trebaš razumjeti sve njegove dijele, a mladi često griješe s medijima, društvenim mrežama i slično. Želim im pomoći svojim nogometnim znanjem, ali i s onime što sam prošao u životu.

A kao dio Chelseaja, još je bolje upoznat s Mateom Kovačićem.

- Dobar, odličan vezni igrač. Raznovrstan, omogućuje treneru da ga stavi na različite pozicije u veznom redu. U velikom klubu kao što je Chelsea uvijek imaš konkurenciju s kojom se boriš i nastojiš pokazati sebe u najboljem izdanju. A onda trener bira tko će igrati. Odnedavno ima novog suigrača u vezi, Enza Fernandeza, i trebalo im je vremena da se počnu razumijevati na terenu, da se Kovačić adaptira na novog igrača. Kovačić je sada jedan od iskusnijih, možda i najiskusniji u veznom redu i ne vidim zašto ne bi bio vođa novog Chelseaja.

image
FEDERICO TITONE Anadolu Agency Via Afp

Londonski klub bio je sljedeća tema. Više od pola milijarde eura je potrošeno, a ove sezone ne samo da neće izboriti igranje u Ligi prvaka, nego uopće neće igrati europska natjecanja…

- Jasno vam je da ne mogu pričati o strategiji kluba u kojem radim, ali u jedno sam siguran. Sljedeće sezone ćemo se boriti za naslov jer u klubu nije sve negativno. Gradimo mladu momčad koja bi mogla biti kao Arsenalova ove sezone. Nogomet nije lagan, a za puno toga treba vremena. Kojeg u nogometu nikad nema - nasmijao se Makélélé.

S Lampardom kao trenerom u sljedećoj sezoni, nadovezalo se pitanje…

- Nemojte me to pitati, ne mogu o tome tako pričati. Frank je moj prijatelj, on je dobar trener. Nakon ove pobjede za vikend svi smo sretniji.

Puno vremenu za odluku o budućnosti nema niti Laureusov najbolji sportaš za 2022. godinu Lionel Messi. Još mjesec, dva i morat će odlučiti u kojem klubu će igrati sljedeće sezone.

- Ne mogu ja za njega odlučiti, niti znati što će napraviti. Ono što mogu reći vezano za ovo što se događalo posljednjih tjedana da navijači PSG-a svojim ponašanjem mogu stvoriti veliku štetu svom klubu i francuskom nogometu. Protesti ispred Messijeve i Neymarove kuće mogli bi udaljiti velike igrače od budućih dolazaka u PSG što bi bila velika šteta.

Kolegu iz Engleske zanimalo je i što misli o potencijalnom Neymarovom dolasku u Premier ligu.

- Ne smijem na taj način pričati o igraču drugog kluba, ali svi znamo da se radi o odličnom igraču. No, igranje u novoj ligi, pa bio to i Premiership, moglo bi mu koristiti.

Uspjeli smo zabilježiti Makéléléova razmišljanja o još dvojici igrača.

- Vinicius je jako dobar igrač. Asistira, zabija, brz je. On je igrač kojeg bi svaka momčad na svijetu željela imati. A što se tiče rasizma kojeg doživljava… Nažalost, to nije ništa novo. Kad si profesionalac svašta doživljavaš, posebno od malih ljudi koji te ocjenjuju po stvarima koje oni žele. I ja sam to osjećao, ali nisam im davao na značaju.

Camavinga kao lijevi bek.

- Impresionirao me način na koji igra u Realu jer nije lako tako se brzo prilagoditi na novu poziciju. Što se tiče njegove prave pozicije, a to je moja pozicija, ima priliku učiti od velikana poput Modrića i Kroosa i s vremenom će preuzeti njihovu ulogu - zaključio je Makélélé.

Linker
20. svibanj 2024 17:15