FRANCK FIFE Afp
Nemoralni iznosi

Od 10 najvećih transfera u nogometnoj povijesti, samo je jedan igrač u potpunosti opravdao uložene milijune

U najvećih 10 transfera istaknula se Barcelona s tri velike kupovine
Piše: SNObjavljeno: 25. veljača 2023. 20:00

Pandemija nemoralnih iznosa posljednjih je godina zahvatila nogometni planet. Iskrcati 100 i više milijuna za jednog igrača postalo je gotovo - normalno.

Među 10 najvećih transfera u povijesti, Daily Mail je izdvojio tek jedno ime koje je opravdalo plaćeni iznos. Posao je obavljen u ljeto 2017., a glavni akter bio je - Kylian Mbappé. Mnogi su bili skeptični oko kupovine, tada, 18-godišnjeg Francuza za 180 milijuna eura, no on je posljednjih šest godina gotovo jedina konstanta PSG-a. Najskuplji transfer u povijesti bio je prelazak Neymara iz Barcelone u francusku prijestolnicu za 222 milijuna eura, a njegova neupitna klasa nije toliko često dolazila do izražaja zbog čestih ozljeda.

U najveće transfere smjestile su se i tri kupovine katalonskog kluba. Ousmane Dembélé (140 milijuna eura), Phillipe Coutinho (135 milijuna) i Antoine Griezmann (120 milijuna) nisu opravdali goleme iznose, dok je Dembélé jedini u prethodnoj sezoni počeo pokazivati obrise najavljivanog talenta. Atletico Madrid platio je 127 milijuna eura za Joãoa Félixa, a Manchester City 117 milijuna za Jacka Grealisha, no niti oni nisu zasjali sjajem vrijednim tog novca. Iako se Cristiano Ronaldo često upisivao u strijelce u dresu Juventusa, u poslu vrijednom 117 milijuna eura, Portugalac u Torino ipak nije donio toliko željeni europski naslov.

Najnoviji posao među najvećih 10 u povijesti obavljen je u zadnjem prijelaznom roku. Bio je to prelazak Enza Fernándeza iz Benfice u Chelsea za 121 milijun eura, a Argentinac je tek kratko na Stamford Bridgeu, tako da još nije ni dobio priliku pokazati pravo lice. Za kraj, zanimljivo da je tek jedan transfer Real Madrida među najvećih 10, a upravo se ta kupovina Edena Hazarda za 115 milijuna eura pokazala kao najgori posao u povijesti "kraljevskog kluba".

Linker
05. ožujak 2024 20:05