AFP
UPITAN EURO 2012.?

Ako će Ukrajina biti suspendirana, moguće je EP odgoditi na godinu dana!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. svibanj 2012. 15:34

Je li moguće, sad pred vratima Eura, kad je gotovo sve posloženo, uložen golem novac a ulaznice uglavnom prodane, da se sve odgodi za godinu dana, da od summita u Poljskoj i Ukrajini ne bude ništa? Bi li to bila entropija europskog sustava, nogometnog i društvenog?

Marin Kallen, direktor Uefe za EP, otvorio je vrata takvim špekulacijama.

- Ako bi Ukrajina bila suspendirana te se Prvenstvo ne bi moglo igrati u toj zemlji moram kazati da postoji mogućnost da bude odgođeno za godinu dana.

To je rekao u intervjuu njemačkom listu Süddeutsche Zeitung!

Problemi su sigurnosni (nedavne eksplozije u Dnjipropetrovsku) i politički. Nakon što su se u javnosti pojavile fotografije pretučene Julije Timošenko, koja je bila vođa Narančaste revolucije, a osuđena je na sedam godina zatvora, mnogi svjetski državnici dignuli su glas protiv te zemlje, a otkazi posjeta Kijevu pljušte ih dana u dan. Među prvima to su učinili njemački i češki predsjednici Joachim Gauck i Vlaclav Klaus. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barrosso kazao je da će bojkotirati Ukrajinu, a slična najava stigla je i od njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kallen nije definirao što bi smatrao suspenzijom, ali vjerojatno bi se radilo o odluci EU da prekine odnose s tom državom.

Koliko li je samo problema imala Uefa zbog izglasavanja da domaćinstvo dodijeli spomenutim zemljama, a tome izgleda nema kraja. Jednom je domaćinu oduzeto veliko natjecanje, riječ je o Kolumbiji koja je trebala ugostiti Mundial 1986. godine. No, tada je to napravljeno pravodobno pa je upao Meksiko. Sada bi se radilo o strašnom udarcu mnogima, a pogotovo Poljacima koji bi ni krivi ni dužni pretrpjeli izuzetno veliku štetu.

U ponedjeljak su se u Nyonu sastali ključni ljudi organizacije, na čelu s Michelom Platinijem. U službenom priopćenju Uefa kaže:

“Dobili smo jasno jamstvo od strane vlada država da su svi potrebni koraci poduzeti kako bi se jamčila sigurnost posjetitelja i igrača. Uefa je upozorila ukrajinsku delegaciju na pitanja koja se odnose na političku situaciju, te traži da tu zabrinutost odmah prenesu nadležnim tijelima”.

Premda nisu propustili dodati da se ne žele miješati u politiku. Ali...

Radio Onda Cero nadovezao se tvrdnjom kako je Angel Maria Villar već u Nyonu izrazio spremnost da Španjolska preuzme domaćinstvo u lipnju 2013. godine. On je predsjednik nogometnog saveza svoje zemlje i vrlo utjecajan član Uefe koji se ne bi olako bavio takvim kombinacijama da se i to ne vrzma po glavama vrhuški na Ženevskom jezeru.

U HNS-u zasad ne posjeduju nikakve informacije. Glavni tajnik Zorislav Srebrić je kazao:

- Nismo u posjedu takvih podataka. Ako je problem terorizam, do odgode natjecanja moglo bi doći jedino bude li ugrožena opća i sigurnost sudionika. Što god bilo, radilo bi se o teškoj odluci. Ipak vjerujem da će se EP odigrati po planu.

U tijeku konzultacije: Hoće li državni vrh bojkotirati Europsko prvenstvo u Ukrajini?

ZAGREB - U uredu predsjednika Ive Josipovića upravo traju konzultacije oko bojkota hrvatskog državnog vrha Europskog prvenstva u nogometu, javlja HRT.

Naime, brojne europske zemlje, kao i briselska administracija, odlučile su kako na EP, koje će se od 8. lipnja održati u Poljskoj i Ukrajini, neće poslati svoja državna izaslanstva, a zbog odnosa ukrajinske vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

Josipović je na konzultacije pozvao predsjednika Vlade Zorana Milanovića i ministra sporta Željka Jovanovića. Upravo su Milanović i Jovanovićna trebali nazočiti EURO-u.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je danas u Zagrebu da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema zatvorenoj Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu.

"Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba odlučiti, odlučiti o svom stavu. Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu", rekla je u izjavi novinarima ministrica Pusić, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom Europskog tjedna.

Ukrajina je domaćin skupa predsjednika država središnje Europe na Jalti 11. i 12. svibnja, a zajedno s Poljskom domaćin je europskog nogometnog prvenstva u lipnju. Iz Ureda predsjednika Hina u srijedu saznaje da su u tijeku konzultacije s hrvatskom vladom i MVEP-om o mogućem sudjelovanju ili nesudjelovanju predsjednika Ive Josipovića na summitu na Jalti.

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izvješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donijelo više europskih predsjednika, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja do sada su, prema pisanju više njemačkih medija, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini.

Političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju.

Linker
29. travanj 2024 14:47