DPPI via AFP
PLES MILIJUNA

Barca i Newcastle u prvom planu! Mbappe, Dembele, Pogba, Bale, Isco... svima je jedna stvar zajednička!

U siječnju i dijelu veljače mnogo će se pričati i špekulirati o transferima, igračima i klubovima
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 03. siječanj 2022. 15:52

Počinje novi ples milijuna u nogometu, zimski prijelazni rok je krenuo. Klubovi koji se bore za vrh ovaj će mjesec iskoristiti da dodatno pojačaju momčadi ili dovedu potrebne zamjene za ozlijeđene igrače. S druge strane, momčadi u zonama ispadanja i blizu nje će očajnički u nekim transferima, ako uopće imaju tu mogućnost, pokušati pronaći rješenje za svoje probleme.

Imamo i velikane poput Barcelone, Juventusa ili Manchester Uniteda, od kojih se možda i najviše očekuje u ovih mjesec dana, s time da je Barcelona već povukla prvi veliki potez s kupovinom Ferrana Torresa iz Manchester Cityja za 55 milijuna eura. Neizostavan detalj ovog prijelaznog roka je i što smo prelaskom u novu godinu ušli u posljednjih šest mjeseci ugovora za mnoge visokoprofilne igrače, među kojima se izdvaja Kylian Mbappe. To je bitno jer igračima u posljednjih pola godine ugovora mogu pristupiti drugi klubovima s ponudama. Drugim riječima, igrači poput Mbappea, Dembelea, Pogbe, Balea, Isca... već danas mogu potpisati predugovor s novim klubom i na ljeto otići bez ikakve odštete.

image
FRANCK FIFE Afp

Barcelona bi i u ovom prijelaznom roku mogla biti u centru pažnje nakon ljeta u kojemu je cijeli svijet iz dana u dan gledao što se događa na Camp Nou - od Messijeva odlaska, preko dolaska Agüera, Garcije i Depaya, pa sve do neuspješnih pokušaja da se riješe visokoplaćenih Coutinha i Umtitija. Sada je Barcelona već dovela Torresa za 55 milijuna eura i bonuse, a dodajmo i kako će 38-godišnji Dani Alves sada moći biti registriran. Dvije velike priče trenutačno su aktualne u katalonskim medijima, jedna se tiče Ousmanea Dembelea, a jedna Alvara Morate, kojeg Xavi želi u vrhu napada.

Prevelika potraživanja

Naime, pregovori kluba i Dembelea oko novog ugovora krenuli su po krivu i dogovor je, smatra se, trenutačno neizgledan. Priča je to koja se vuče već mjesecima, Barcelona je htjela obnoviti suradnju s Francuzom, ali su njegovi financijski izahtjevi previsoki. Španjolci tvrde da Dembeleov agent traži 30 milijuna po sezoni uz bonus od 15 milijuna eura pri potpisu, na što Barcina uprava nema namjere pristati. Iako, piše Mundo Deportivo, Dembelea i dalje ne smatraju potpuno izgubljenim, Barcelona će se sada okrenuti drugim opcijama.

image
PAU BARRENA Afp

Nije isključena ni prodaja do kraja mjeseca iako bi to podrazumijevalo znatno manju cijenu od realne. Kada bi Dembele ostao, ali bez obnove ugovora, do kraja sezone, postavlja se i pitanje što napraviti s njim u sportskom smislu - treba li ga Xavi koristiti i ako da, kako će se Francuz nositi s teretom nezadovoljnih navijača na domaćim utakmicama. Dodajmo da su po pisanju Engleza i Manchester United i Newcastle već pokazali interes za potpis predugovora s Dembeleom.

- U pregovorima smo. I dalje se nadam da će ostati. Pričao sam s njime i mislim da je njegov ostanak moguć. Razgovori su i dalje u tijeku, možemo samo čekati - rekao je Xavi o ovoj temi.

Moraju biti aktivni

S druge strane, na ulaznim vratima Camp Noua je Alvaro Morata, kojeg Xavi želi kao devetku koja Barceloni nedostaje. Kontakt između Barcelone i Juventusa je već ostvaren, no ovaj će posao biti vrlo kompliciran jer pregovori moraju uključivati i Atletico Madrid, pošto je Morata ugovorom vezan za njih i samo posuđen u Juventus. Barcelona je spremna ponuditi Depaya Juventusu, no čini se da Staru damu Depay pretjerano ne zanima. Štoviše, Juventus bi mogao pokušati dobiti Griezmanna u ovoj rošadi.

Ako to ne bude Barcelona, onda će momčad s najviše praćenja u ovom prijelaznom roku zasigurno biti Newcastle u svom prvom prijelaznom roku otkad su ih preuzeli saudijski investitori. Magpiesi su spremni potrošiti velik novac kako bi se pojačali jer pred sobom imaju izazov ostanka u Premier ligi. Atleticov Kieran Trippier trebao bi biti prvo veliko pojačanje Svraka u novoj eri. Transfer vrijedan okvirno 30 milijuna eura blizu je realizacije. Trippier će po pisanju engleskih medija dobiti povišicu u odnosu na plaću koju ima u Madridu. Blizu povratka u Englesku je i Aaron Ramsey, kojeg je Juventus spreman pustiti i besplatno kako bi se riješio njegove velike plaće. Newcastle je Ramseyju ponudio trogodišnji ugovor.

image
INA FASSBENDER Afp

Ozbiljan kandidat je i Unitedov zamjenski vratar Dean Henderson, koji ima aspiracije biti prvi vratar engleske reprezentacije, ali to bez igre neće ostvariti. Za Hendersona bi se u slučaju prodaje zaredali i drugi zainteresirani kupci, iako vjerojatno nitko s kupovnom moći poput Newcastlea, no ostaje za vidjeti hoće li Rangnick dopustiti ikakav transfer, jer je Nijemac već sugerirao kako Henderson nije na prodaju. Prodan bi zato mogao biti Anthony Martial, čije je vrijeme u Unitedu naizgled gotovo. Dao je do znanja da želi otići, a upravo je i za Martiala Newcastle moguća destinacija.

Još neka imena koja se povezuju s Newcastleom su Jesse Lingard, Dele Alli, Adama Traore, Nathan Ake, James Tarkowski, ali i zvučnija imena poput Aubameyanga, Philippea Coutinha ili čak Garetha Balea. Kroz iduće dane ćemo sigurno dobiti konkretnije vijesti sa sjevera Engleske, a da će aktivnosti biti - to je sigurno.

Sjajni nastupi

Neki su igrači, pak, zbog sjajnih igara privukli interes, te su na vrhu popisa želja mnogih klubova. Dušan Vlahović je nadmašio sva očekivanja odličnom polusezonom u Fiorentini. Ovaj 21-godišnji napadač je već na 18 pogodaka u sezoni, na 21 ako ubrojimo i pogotke sa Srbijom u kvalifikacijama za Mundijal. Unatoč godini i pol do isteka ugovora, jasno je da Vlahović neće produljiti s Fiorentinom, odbio je ponudu postati najplaćeniji igrač u povijesti kluba. S tri prijelazna roka do isteka ugovora, Fiorentina će se osjećati pritisnuto prodati svoga asa kako bi izbjegla situaciju u kojoj bi ih ovaj igrač vrijedan 70 milijuna eura (po TM-u) napustio bez odštete.

Od engleskih premierligaša kao vrlo poželjnog možemo izdvojiti Leedsova Brazilca Raphinhu, za čije se usluge između ostalih zanima i Bayern. Ključan igrač Bielsine momčadi, Raphinha je vezan sve do 2024. godine, tako da engleski klub ne mora žuriti s prodajom koja bi vjerojatno bila rekordna u klupskoj povijesti. Veća čak i od 46 milijuna eura koliko su dobili za Rija Ferdinanda na ljeto 2002.

Najveći transferi u zimskom prijelaznom roku dosad:

1. Philippe Coutinho, 135 milijuna eura (Liverpool - Barcelona 2018.)

2. Virgil van Dijk, 84,65 milijuna eura, (Southampton - Liverpool 2018.)

3. Aymeric Laporte 65 milijuna eura (Athletic - Manchester City 2018.)

4. Christian Pulisic, 64 milijuna eura, (Borussia D. - Chelsea 2019.)

5. Pierre-Emerick Aubameyang, 63,75 milijuna eura, (Borussia D. - Arsenal 2018.)

Linker
20. svibanj 2024 16:43