ANDY BUCHANAN Afp
SJAJNE PARTIJE

Bivšeg hajdukovca slavi čitava zemlja: ‘Postao je novi šef, pravi lider koji je promijenio mentalitet momčadi‘

Pohvale na račun hrvatskog stopera, bivšeg člana Hajduka, koji je stigao iz Rangersa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. veljača 2023. 15:50

Miljenik publike čudesnog mentaliteta. Tako je švicarski Sport.ch opisao Nikolu Katića, 26-godišnjeg Hrvata koji je ove sezone iz Rangersa stigao u FC Zurich.

- Nakon lošeg starta u sezonu, FC Zürich se sve više stabilizira, a za to nije zaslužan samo novi trener Bo Henriksen, već i novi "šef obrane" Nikola Katić, koji je promijenio igru našeg prvaka - piše Sport.ch

Prošlu sezonu Katić je proveo na posudbi u Hajduku, ali Splićani nisu otkupili njegov ugovor, pa se snažni stoper vratio u Glasgow, odakle se pomalo iznenađujuće preselio u Zürich potpisavši ugovor na tri sezone.

U Švicarsku je došao u lošem trenutku, samo tri boda osvojio je Zürich nakon devet kola primivši čak 20 pogodaka. Katić je premijerno nastupio u 10. rundi okrenuvši u proteklih pet mjeseci kompletnu sliku o Zürichu. Momčad je "prodisala" dolaskom Katića, jer Zürich je u zadnjih 11 utakmica druga momčad lige iza Young Boysa s osvojenih 17 bodova. Pritom se počelo brojiti utakmice bez primljenog pogotka, u proteklih 11 susreta čak je šest puta Zürich završio dvoboj čiste mreže.

- Katić je čista sreća za sportskog direktora Marinka Jurendića.

Sve epitete kojim "časte" Katića Švicarci su potkrijepili i brojčanim argumentima. U prosjeku osvaja 6,25 lopti po utakmici (72,58%), pobjeđuje u većini dvoboja glavom (55%), a uz sve to ima i 87 % točnih dodavanja. Uz sve to, Švicarci dodaju i lidersku komponentu nekadašnjeg stopera Belupa i Hajduka.

- Promovirao se Katić u apsolutnog lidera, on je vođa koji nadahnjuje svoje suigrače. Zahvaljujući svojoj željeznoj volji, apsolutni je uzor. Dovoljno se sjetiti kako je mijenjao krvave dresove u dvoboju s Baselom prošle jeseni, ali je ipak doveo ekipu do remija.

Katić se očito odlično snašao u Zürichu, jer nema mnogo stopera koji mijenjaju igru i mentalitet momčadi, a 26-godišnjaku iz Stoca upravo je to uspjelo u prvaku Švicarske.

Linker
19. svibanj 2024 13:49