CROPIX
OSVRNUO SE NA AKTUALNA ZBIVANJA

BIVŠI IZBORNIK VATRENIH O KALVARIJI MATIČNOG KLUBA 'Sada bi se sve to trebalo ugasiti zato što to paše politici? Žalosno, ne može biti žalosnije...'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. svibanj 2017. 00:08

Igor Štimac nije uspio napraviti ono što se još u startu činilo nemogućim. Al-Shahaniyu je doveo do 12. mjesta u ligi sa 14 klubova, ali u razigravanju za ostanak definitivno je izgubljen prvoligaški status. Premda se još uvijek ne zna koliko će klubova katarska liga imati u sljedećoj sezoni.

- I dalje vijećaju, traže najbolje, ili optimalno rješenje, ali Al-Shahaniya će svakako igrati drugu ligu - potvrdio nam je Štimac.

Što je s vama, ostajete li trener za sljedeću sezonu ili ćete potražiti nove izazove?

- U klubu bi htjeli da ostanem, već su mi to obznanili, ali najprije moramo obaviti konkretan razgovor, vidjeti što je njihova vizija i ambicija za budućnost pa ću onda donijeti svoju odluku.

Ispali ste iz lige, a svejedno vas žele zadržati. Nije to baš čest slučaj?

- Kada sam došao u klub, odmah mi je bilo jasno da je stanje jako loše. Sjetite se da sam stigao nakon što je momčad u prvenstvu primila deset golova na jednoj utakmici, što je bio vrhunac teške krize. Od tada smo napravili veliki pomak, nitko nas više nije razbio, momčad je dobila glavu i rep, a za nešto više nedostajao nam je strijelac koji bi neke dobre igre okrunio pogocima. U klubu su očito prepoznali stvari koje sam popravio i doveo na ozbiljniju razinu te su procijenili kako bih im ostankom pomogao da osove klub na zdravije noge.

Zagreb, 010616.
Igor Stimac, intervju .
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX

Tek klima nije idealna

Radi li se vama u drugoj katarskoj ligi. To ne zvuči kao poseban izazov?

- Ne znam moram još razmisliti o tome. Što se izazova tiče, jedan je detalj uvijek važan. U Kataru mi je doista lijepo i ugodno, baš uživam, ispunjen sam, imam puno energije za rad. Uvjeti su sjajni, infrastruktura je fantastična, u klubu nema problema, nema sukoba, željni su rada i napretka. Ustvari, da nema tih vrućina, ovdje bi sve bilo gotovo idilično.

Kako to da ste još u klubu, da niste na odmoru pa da u domaćoj atmosferi razmislite o nastavku karijere?

- Ovdje je u tijeku Emir Cup, a finale se igra 19. svibnja. Zatim je 20. na rasporedu velika svečanost kojom se zaključuje sezona. Svečanost je obavezna za sve sudionike lige tako da ja zajedno s momčadi i dalje imam kompletan trenažni program. Do te večere svakako ću znati ostajem li ili ne.

Naravno da je Štimac sve vrijeme pažljivo pratio što se događa u hrvatskom klupskom nogometu.

- Vidim da će Rijeka vjerojatno biti prvak. To je dokaz da se može. Rijekin iskorak nije slučajan, tamo se već pet godina radi na visokoj razini i rezultati su morali doći. Premda nije upitno da se dogodila i neizbježna kriza Dinama. Statistika je uvijek neumoljiva, ne postoji serija koja traje zauvijek pa je tako i Dinamova morala završiti.

Ronald Gorsic / CROPIX / HANZA MEDIA

Velika razlika

Hajduk je u seriji od četiri pobjede?

- Kao hajdukovcu mi je bilo veliko zadovoljstvo gledati pobjedu u derbiju, jer predugo godina smo čekali slavlje u Maksimiru. Međutim, nikako ne bi bilo dobro da se Hajduk zavara tim rezultatom, jer i dalje je razlika između dva najbolja kluba i Hajduka iznimno velika.

S tim da se Osijek u međuvremenu priključio Hajduku i sve žešće nadire?

- Osijeku se dogodio ulazak privatnog kapitala, a to je jedini put za one koje se žele izdići iznad problema koji ih godinama tište. Osijek ima i jednu veliku prednost, a to je činjenica da živi u okruženju koje je prepuno talenata. Vidim da je klub jako dobro vođen i ne treba dvojiti da će Osijek nastaviti rasti.

Nismo bili spremni

Nažalost, Prva HNL nije na tom putu. Prvenstvo godinama nije bilo ovako neizvjesno, a gledatelja nema?

- Dogodilo se samo ono na što sam dugo vremena upozoravao. Nismo bili spremni za Ligu 10, ona je samo napravila još veći jaz između klubova. Privatni inozemni kapital spasio je ligu od propasti, ali za vraćanje ljudi na tribine i ozdravljenje većeg broja klubova trebat će i neki drugi koraci. No, o tome bi sada trebali brinuti neki drugi...

--------------------------------------------------

Igor Štimac prve je nogometne korake napravio u Metkoviću. Sada je Neretva praktički pred gašenjem.

- Neupitno je klub žrtva određenih političkih igara i prepucavanja koja se događaju u Metkoviću. Kako je moguće da se stečaj otvori i zatvori na Trgovačkom sudu praktički u jednom satu, a da klub o tome nije imao pojma, a kamoli da je imao priliku braniti se? Znam da je u pitanju bio dug od nekih 200-tinjak tisuća kuna, što je smiješan razlog da bi se klub ugasio. Znam da je Nogometna škola Neretve dobila 2010. godine trofej podmlatka HNS-a, da se napravilo dosta na novoj infrastrukturi, na poboljšanju uvjeta za djecu, da je tamo treniralo više od 200 dječaka, ali i 80-tak djevojčica. I sada bi se sve to trebalo ugasiti zato što to paše politici? Žalosno, ne može biti žalosnije...

Neretva bi za dvije godine trebala proslaviti 100 godina postojanja?

- Je l’ moguće onda da se sve ovo događa? Nadam se da će HNS možda moći nešto napraviti, jer klub je zadnjih godina doista radio normalno i dobro, u skladu s uvjetima u kojima živi. Da stvari ne štimaju, rekao bih OK, neka ide u stečaj, ili neka se ugasi, ali tamo je situacija potpuno drugačija. Teško mi je i zamisliti da bi klub s takvom tradicijom mogao samo tako nestati.

Linker
06. svibanj 2024 14:19