Joe Nicholson-USA TODAY Sports / USA Today Sports
U RODNOM ČILEU

BIVŠI STANOVNIK MAKSIMIRA 'U Dinamu sam otvorio vrata drugima, a u Americi su izrađivali moje Lego figurice i štampali majice s mojim imenom'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 06. siječanj 2017. 15:40

Bivši ofenzivni vezni igrač zagrebačkog Dinama, Pedro Morales (31), nalazi se u rodnom Čileu gdje je rekao kako mu je išlo dobro u Maksimiru čime je otvorio vrata drugim nogometašima iz te južnoameričke zemlje poput Juniora Fernandesa (28) i Angela Henriqueza (22).

On je prije nekoliko dana napustio napustio kanadski Vancouver Whitecaps koji se natječe u američkoj MLS ligi te je sada slobodan igrač.

- Ne, ne bih rekao da sam u MLS-u ostavio najveći trag. U Huachipatu (na početku karijere) sam imao dobre sezone, bio sam u reprezentaciji, u zagrebačkom Dinamu mi je išlo dobro te sam otvorio vrata drugim Čileancima poput Juniora i Angela, koji su također ondje igrali dobro - rekao je Morales u intervjuu za čileanske dnevne novine La Tercera.

Za Dinamo je od 2008. do 2012. odigrao 87 utakmica zabivši 26 golova, a još 20 puta je dodao za pogodak. Posuđen je tada Universidad de Chileu otkuda je došao u Zagreb.

- Kada sam se vratio u Universidad, nije mi išlo onako kako sam očekivao. No zatim sam dobio priliku igrati šest mjeseci za Malagu - rekao je Morales.

Čim se vratio iz Čilea, Dinamo ga je pustio na tržište kao slobodnog igrača. To je iskoristio čileanski trener Manuel Pellegrini te ga doveo u španjolskog prvoligaša. U Malagi je nastupio u 22 utakmice gdje je zabio četiri gola i tri puta asistirao. Doveo ga je 2014. Vancouver gdje je bio do prije pet dana.

- U Vancouveru sam imao ugovor do 31. prosinca te nismo postigli sporazum. Bila je mogućnost ostanka još godinu dana za veliki iznos novca, no klub ju nije prihvatio. Tu ponudu sada može prihvatiti neki drugi klub MLS lige tako da još uvijek postoji mogućnost da ostanem ondje. Ako se to ne ostvari, mogu potpisati za bilo koji drugi klub na svijetu jer sam slobodan igrač - izjavio je Morales koji je u 95 utakmica za Vancouver zabio 29 gola i upisao 22 asistencije.

- Bile su to pozitivne tri godine i doista mi je žao što neću ondje nastaviti jer su me izuzetno lijepo tretirali. Stvarno ne mogu ništa drugo reći. Moja obitelj i djeca su se bili naviknuli, išla su ondje u školu, a navijači su se lijepo odnosili prema meni.

Gdje će se skrasiti?

U Sjedinjenim Državama igrače nastoje ‘brendirati’ i tako zarađivati na njihovu imidžu te promovirati ligu što je iznenadilo i samog Moralesa.

- Sa zanimanjem sam to promatrao. Prvo je Lego napravio moju figuricu, zatim sam osvanuo na stranici FIFA-e, pa su se pojavile polo majice s mojim imenom, a zatim i reklame u gradu. Bila je to uistinu pozitivna etapa za mene. FIFA je koristila moj imidž za videoigricu pa sam posjetio prostorije EA Sportsa smještene u Kanadi. To mi je bilo zanimljivo jer nemam baš iskustva s videoigrama - izjavio je vezni nogometaš.

Sada se nalazi na odmoru u primorskom gradu Concepcionu, u središnjem Čileu, a zastupnici mu traže novi klub. Idući tjedan će biti u glavnom gradu Santiagu gdje će provjeriti kakva je situacija. Ne zna hoće li nastaviti karijeru u Čileu gdje je počeo u Huachipatu otkuda je 2007. godine prešao u Universidad de Chile.

- Universidad je, logično, mjesto gdje bih volio igrati ako mi otvore vrata. Najbolje nogometno iskustvo sam doživio ondje, bio sretan, te bih se volio vratiti - zaključio je Morales.

Linker
11. svibanj 2024 19:00