REUTERS
EUROPSKI HIT

ČAROBNA PRIČA IZRASLA NA BRAKORAZVODNOJ PARNICI Izgubio pola životnog imetka, skresali mu budžet, pa rekli da 'radi što hoće'... I napravio je čudo!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 02. svibanj 2017. 12:32

Za sve je zapravo kriva - ljubav. Ona između dvoje Rusa ili ona prema novcu? Svejedno je, zapravo. I nije toliko bitno koliko je činjenično ispravno. Za današnji Monaco, za momčad koja osvaja srca diljem svijeta, za polufinalista Lige prvaka koji je na tom putu izbacio ultrabogati Guardiolin Manchester City te Borussiju Dortmund, zaslužan je - razvod braka. Ne bilo kakav, naravno, nego najskuplji raskid u povijesti.

Dmitrij Ribolovljev, ruski biznismen, investitor, filantrop i većinski vlasnik kluba iz Kneževine (ostalih 33,33 % drži kuća Grimaldi), morao je slijedom nagodbe pred sudom u Ženevi bivšoj supruzi, izvjesnoj Eleni, isplatiti nevjerojatnih 4,5 milijardi dolara kako bi se brakorazvodna parnica zbog njegovih navodno konstantnih nevjera konačno okončala. E, baš ta Elena, koja je u veljači 2014. uhićena zbog krađe nekakvih dijamanata na Cipru, razlog je što danas Monaco igra najbolji nogomet u Europi, iako vjerojatno ne zna ni koliko momčad ima igrača na travnjaku.

Nova strategija

Priču o Monacu manje-više znate. U sezoni 2011/2012. bili su debelo zadnji na tablici Ligue 2 s 13 bodova iz 18 kola! Preuzeo ih je tada Ribolovljev (2008. je kupio vilu u Palm Springsu od Donalda Trumpa!), doveo desetak igrača (Subašić, Dirar...), pa sljedeće sezone još desetak uključujući trenera Claudija Ranierija koji se s takvim kadrom prošetao do prve lige. Naravno, prepoznajete uzorak, bila je to primarna strategija novog vlasnika. Kupuj, kupuj, pa još malo kupuj dok ne budemo najjači i prvaci Francuske. James Rodriguez, Moutinho, Falcao, Carrasco, Kondogbia, Martial, Toulalan, vratar Romero... Nisu mogli protiv PSG-a i Zlatana. A baš tada Dimitrij nije mogao protiv Elene.

Stoga, uslijedila je druga strategija. Nakon što je izgubio praktički pola životnog imetka, Ribolovljev je Vadimu Vasiljevu maksimalno skresao budžet, prodao 25 igrača (!), ali mu istovremeno rekao ‘radi što hoćeš’. Vasiljev, koji očito zna više nogometa od Ribolovljeva, ustrojio je skautsku službu, prilagodio se UEFA-inu FFP-u i kazao kako se odštete od sada plaćaju samo za one ispod 24 godine. Uz to, doveo je Leonarda Jardima, viceprvaka Portugala s klincima iz Sportinga. Rezultat? Gledate ga ove sezone... ‘Bog otac’ sustav 4-4-2 s ofenzivnim bekovima, igrom koja plijeni i linijama kretanja uigranim kao da ih izvršavaju programirani roboti. A nitko od nositelja igre, ne računajući Subašića, nema više od 24 godine. Još se priča da je s njima sve dogovorio Youri Tielemans (19)...

I obrana je mnogo bolja

Kada bi se u nogometnoj Europi, po uzoru na individualne nagrade u NBA-u, dodjeljivao trofej za momčad koja je najviše napredovala u odnosu na prošlu sezonu, a na Stade Louis II. stigla bi definitivno još jedna plaketa.

Brojke će to potkrijepiti više od dojma.

Monaco je u prošloj sezoni osvojio treće mjesto u prvenstvu s osvojenih 65 bodova te gol-razlikom 57:50. U Liga kupu ispali su od Bordeauxa 3:0 (1/16), a u Kupu od Sochauxa (2:1) u osmini finala. Što se tiče europskih natjecanja, ispali su u play-offu Lige prvaka od Valencije s ukupnih 4:3 dok su u Europskoj ligi postigli samo pet golova u šest utakmice što je učinak s kojim nisu mogli proći grupu s Tottenhamom, Anderlechtom i Qarabagom.

Njihov najbolji strijelac (gledajući sva natjecanja) jedva da se dovukao do dvoznamenkastog broja golova (Traore 10, Fabinho 8, Silva i Pašalić po 7...). Primili su 72 pogotka, zabili 85, uključujući 10 komada amaterima iz Saint-Jean Beaulieua.

Ova sezona?

Samo u Ligue 1 skupili su zasad 77 bodova te utrpali već 92 pogotka. U Liga kupu još 11, u Kupu još 13, u Ligi prvaka još 28... Nevjerojatna 144 pogotka u 58 utakmica s prosjekom od 2,48 po susretu. Ako ćemo gledati samo prvenstvo, prosjek se penje na 2,78, u nemjerljivo jačoj konkurenciji Lige prvaka na ravnih 2,00 s tim da su i Cityju i Dortmundu ‘uvalili’ tri po utakmici. Falcao je prvi strijelac sa 28 golova, slijede Mbappe (23), Germain (18), Lemar (12), Fabinho (11), potom Silva, Carrillo, sad ozlijeđeni Boschilia... Obrana je također mnogo bolja nego lani, u svim natjecanjima primili su 61 pogodak, ali samo 28 u Ligue 1, a čak 14 u Kupu koji im je očito bio nebitan, sudeći po rezervnoj postavi protiv PSG-a kroz tjedan.

Za takvu nevjerojatnu metamorfozu i posljedičan rapidni porast vrijednosti igrača (Mbappe po Transfermarktu vrijedi samo 10 milijuna eura, to se ‘pod hitno’ mora revidirati!) ‘krivi’ su Vasiljev, Jardim te ostatak društva za Stade Louis II.

Ali, i Elena Ribolovljeva koja, kradući dijamante na Cipru, niti ne zna koliko Monaco ima igrača na travnjaku tijekom utakmice.

Linker
06. svibanj 2024 15:51