Ronaldo i Messi
 Alex Caparros/Getty Images
RONALDO VS MESSI

DANAS SVEČANA DODJELA ZLATNE LOPTE Čuda neće biti i pobjednik se već zna, samo što njega neće biti na svečanoj dodjeli...

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 12. prosinac 2016. 09:14

Ponedjeljak je obično dan kada se u nogometu ne događa ništa bitno, već se skupljaju dojmovi i analize od učinjenog za vikend. Međutim, danas je malo drugačiji početak tjedna u sportskom svijetu budući da se u Parizu održava gala večer, odnosno ceremonija dodjeljivanja Zlatne lopte, ili kakoje Francuzi zovu, Ballon d’Or. Spomenuta nagrada dodjeljuje se od od 1956. godine, prvi je osvajač bio Sir Stanley Matthews, tada igrač Blackpoola, a po tri nagrade imaju Michel Platini, Johan Cruyff te sunarodnjak mu Marco van Basten.

Ako vam je nešto čudno, u pravu ste, Lionel Messi osvojio ih je četiri. Ali to, tehnički, nije ista nagrada... Ukoliko ste zbunjeni, objašnjenje slijedi u nastavku.

Dakle, Ballon d’Or dodjeljuje France Football, od sredine 1950-tih godina. Nagradu je osmislio Gabriel Hanot, pobjednika su određivali nogometni novinari, sve do 1995. mogli su se birati samo Europljani, a od tada izbor je ograničen na sve nogometaše koji nastupaju u europskim klubovima. Recimo, iduće godine Zlatnu loptu je uzeo Liberijac George Weah...

I sve je to tako “klapalo” do 2009. kada je Messi uzeo svoju prvu Ballon d’Or. E, tada se krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) uključila u izbor te svoju dodjelu (Najbolji svjetski nogometaš) u kojoj glasuju kapetani i treneri reprezentacija spojila sa Zlatnom loptom gdje, dakle, glasuju novinari. Od 2010. do 2015. godine dva su igrača osvajali FIFA-inu Zlatnu loptu (Messi 2010, 2011, 2012 i 2015) te Cristiano Ronaldo (2013, 2014), koji je ujedno favorit večerašnje dodjele u Parizu.

Dolaskom Giannija Infantina na čelo FIFA-e te Zvonimira Bobana u ulozi njegova savjetnika, raskinuta je suradnja između FIFA-e i France Footbala. Stoga, za godinu na isteku ponovno ćemo imati dva izbora, kao i svih ovih godina do 2009.

Rekli smo, čudo bi se moralo dogoditi za Zlatnu loptu u Parizu ne podigne Cristiano Ronaldo, osvajač Lige prvaka i Europskog prvenstva. No, Portugalca tamo uopće neće biti jer ima klupske obveze, točnije, s Real Madridom otputovao je u Japan na Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo. Navodno će se okupljenima obratiti ili putem video veze ili putem unaprijed snimljenog videa, a na sljedećoj utakmici trebao bi nastupiti sa zlatnim pramenovima u kosi. Nagađa se da je snimanje za Ballon d’Or bilo u četvrtak u Madridu, pa se CR uljepšao zlatnom bojom samo za tu prigodu.

Ronaldo će tako postati prvi osvajač Ballon d’Or nakon prekida suradnje s FIFA-om.

Linker
28. travanj 2024 05:31