SPORTINFOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
RIZNICA TROFEJA

Današnji El Clasico prilika je da Modrić i Ancelotti još jednom ispišu povijesne stranice Real Madrida

Luka Modrić ima 38 godina i 5 mjeseci, te već po tome postaje poseban akter Realove povijesti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. siječanj 2024. 12:35

U nedjelju od 20 sati po našem vremenu (plus 2 u Rijadu) Real Madrid i Barcelona natjecat će se za Španjolski superkup. Bit će to deveti El Clasico između Carla Ancelottija i Xavija Hernandeza, u kojima su omjeri izjednačeni. Po četiri pobjede na svakoj klupi, uz 14:14 gol-razliku. To ukazuje kako je prosjek golova u najvećem derbiju Španjolske, otkako velikane vode ova dva trenera, visokih 3,5 po utakmici. Hoće li tako efikasno i spektakularno biti i u ovom svojevrsnom revanšu (lani je Barcelona slavila pobjedu), vidjet će se, a El Clasico nam nudi više zanimljivosti u kontekstu Luke Modrića i Carla Ancelottija...

Trener Reala je po svemu poseban nogometni lik. Ne samo po činjenici da je među rijetkima koji se dva puta u kratko vrijeme našao na užarenoj koliko atraktivnoj klupi madridskog kluba.

image
SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp

Carlo Ancelotti je nedavno potpisao produženje ugovora do 2026., iako je već imao sve dogovoreno s Brazilom. Talijan je tvrdio kako će mu nakon Reala biti zaključena klupska karijera trenera te da bi reprezentativna avantura mogla biti simbolični kraj njegove stručne priče.

Karijera traje 32 godine

Podsjetimo se, Ancelotti je počeo trenerski posao upražnjavati od prije 32 godine kao asistent Arrigu Sacchiju u reprezentaciji Italije. Ancelotti, koji je kao igrač reprezentativac osvojio broncu na Mundijalu 1990. (u Italiji), dobio je i kao asistent medalju (srebro SAD 1994.). No, u oba slučaja bili su to razočaravajući epilozi, jer kao domaćini su Talijani broncu ‘90. doživjeli kao debakl, a gubitak finala četiri godine kasnije na jedanaesterce s Brazilom još teže im je palo...

Prije 29 godina Ancelotti se osamostalio i krenuo u trenersku avanturu koja će se pokazati jednom od najuspješnijih u povijesti nogometa. Talijanski trener je do ovog finala već osvojio 25 trofeja, od čega 10 s Realom. Ukoliko bude slavio pobjedu protiv Barce, bit će to 11. trofej i poravnanje sa Zinedineom Zidaneom, pa jedini uspješniji ostaje Miguel Munoz s 14 trofeja. S obzirom na ritam koji ima Real s Ancelottijem, moglo bi se kazati da je taj Munozov rekord u ozbiljnoj opasnosti. No, valja naglasiti kako je Ancelotti jedinstven jer je uz četiri Lige prvaka (po dvije s Realom i Milanom) osvojio naslov prvaka u svim ligama Petice. Pridodamo li riznici i one trofeje koje je osvojio kao igrač, ukupno 13 (2 Kupa prvaka, 3 scudetta, 2 Superkupa Europe, 4 Kupa Italije, 1 Superkup Italije, 1 Interkontinentalni kup), plus broncu s Italijom, onda dolazimo do podatka kako bi mu pobjeda u Superkupu u Rijadu mogla donijeti okruglu brojku od 40 trofeja!

image
DAISUKE NAKASHIMA/AFLO/PROFIMEDIA

Vidljivo u svakom istupu

Koliko je sretan Carlo Ancelotti produžetkom ugovora s Realom, vidljivo je u svakom njegovom istupu. Ponavlja ono što je govorio još u prvoj etapi na Bernabeuu (2013. - 2015.), a to je da bi u Realu ostao do kraja karijere. Evidentno je da mu se na drugi način taj cilj ispunio jer ako izdrži još dvije i pol godine ugovora (lipanj 2026.) imat će 67 godina. To je dob u kojoj će ili još produžiti boravak na klupi Reala ili će definitivno zaključiti klupsku karijeru. Moguće i trenersku uopće...

Luka Modrić ima 38 godina i 5 mjeseci, te već po tome postaje poseban akter Realove povijesti. Desetka Blancosa ima priliku u nedjelju podignuti 24. trofej od 2012. godine, te bi tako došao na samo jedan manje od rekordera kluba. Naime, Marcelo i Karim Benzema imaju 25, a kako su obojica bivši igrači Reala, Modrić ima priliku u ovoj sezoni dostići taj tandem. Real je, naime, u utrci, uz Superkup, još u Kupu Kralja, prvenstvu Španjolske i Ligi prvaka. Dakle, ima četiri prilike da se prometne u rekordera Realove povijesti, uz suigrača Nacha, koji je međutim sasvim drugog statusa u odnosu na Modrića.

Dodajmo tome da je Modrić osvojio 6 trofeja s Dinamom, tako da lovi 30. klupski trofej, ali i tri medalje s reprezentacijom Hrvatske (bronca i srebro SP, srebro LN), što njegovu riznicu do sada definira s 32 trofeja. Nedjeljni u finalu Super kupa bio bi dakle 33. igrački trofej, a uz 16 individualnih priznanja bio bi to skup čak 49 “trofeja”. Impresivno u svjetskim i povijesnim okvirima...

Real Madrid je u povijesti, od osnutka 1902. godine, osvojio čak 101 naslov, i to 69 u Španjolskoj, 23 u Europi i 9 u svjetskim okvirima...

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Možda i s klupe

Jedinstven je stav analitičara svjetskog nogometa kako je ta uspješnost Reala posljedica temeljnog klupskog stava, da se u svako natjecanje ide do kraja i uspjehom smatra samo konačna pobjeda. To je Realov DNK i zato je jasno da će u nedjelju očekuje pobjeda, a da istodobno poraz od Barcelone znači dvostruku muku za trenera i igrače te navijače. Carlo Ancelotti je trener pobjednik, iako je u počecima tretiran kao jedan od najvećih luzera (osvajao druga mjesta u Parmi, Juventusu...) i trener za doprvake. Njegova karijera je fantastična, jer se trofejnim dokazao kao igrač i kao trener.

Luka Modrić je legenda hrvatskog nogometa, ali je zapravo njegov globalni značaj na razini najvećih igrača u povijesti nogometa. Kada ste u Realu jedan od najvećih, i to pokazujete i s više od 38 godina, onda je jasno da ste dio svjetske baštine najuspješnijih nogometaša.

Moguće je da će Modrić ovo finale započeti s klupe, jer Real već idućeg četvrtka ima težak kup-dvoboj (igra se samo jedna utakmica) s Atletico Madridom za ulazak u polufinale. Ancelotti će dozirati snage, jer kako kažu kroničari Madrida, u svakoj utakmici se mora ići na pobjedu...

Kraljevski klub je spreman za show

Izuzmu li se dulje vrijeme odsutni Thibaut Courtois, Eder Militao i David Alaba, Real Madrid će biti kompletan za finale Superkupa s Barcelonom.

- Dobro smo, mirni smo, momčad i igrači su se oporavili, ili će se oporaviti do utakmice. U dobrom smo raspoloženju, momčad je motivirana. Blizu smo prvog trofeja sezone, pokušat ćemo ga osvojiti - najavio je Realov trener Carlo Ancelotti.

Naravno, El Clasico nikad nije samo obična utakmica.

- To su utakmice koje svi gledaju, bit će to krasan show. Naravno, treba voditi brigu o dosta stvari. Teško će biti na emocionalnoj, ali i na tjelesnoj razini.

Kolika je zapravo važnost ovog trofeja?

- To je natjecanje koje u nedjelju završava, a ostalo je druga priča. To je važan trofej za imidž kluba. El Clasico sve izjednačava. Moguće je da smo pokazali da smo bolji u posljednjim utakmicama, ali ovo finale će odlučiti sitni detalji - smatra talijanski stručnjak koji će se u slučaju trijumfa izjednačiti sa Zinedineom Zidaneom po broju trofeja (11) osvojenih u ulozi Realovog trenera.

Kao ni inače, Ancelotti se nije izjašnjavao o početnoj postavi, pa ostaje vidjeti hoće li od prve minute protiv Barce krenuti kapetan Vatrenih Luka Modrić. No, zato je Talijan prokomentirao zvižduke koje je u polufinalu dobio Toni Kroos.

- Na njega ti zvižduci nisu ni neće utjecati. On ima toliko znanje o ovom svijetu da na njega ništa ne može utjecati. Nisam s njim razgovarao o tome. On je, kao i svi ostali, motiviran i spreman igrati - poručio je Ancelotti.

Goran Čičin-Mašansker

Prepuni motiva žele voditi igru

Prije godinu dana Barcelona je u Rijadu slavila s 3:1 protiv Real Madrida u finalu španjolskog Superkupa, a Xavi Hernandez ne bi imao ništa protiv novog trijumfa.

- Naša je momčad veoma motivirana i jako uzbuđena. Nema boljeg scenarija za nogometaša. Pokušat ćemo pružiti odličnu partiju, imamo prošlogodišnji primjer, tada je to bila idealna utakmica - rekao je trener Barcelone.

Ponudio je i recept.

- Dominirati utakmicom, iskazati naš identitet, dominirati u posjedu, to bi bilo idealno. Real je u boljem stanju, to je realnost, ali uvijek je 50:50 kad lopta krene s centra.

Ulog je velik za obje strane, iako je realno riječ o manje bitnom natjecanju. Katalonac nije skrivao izuzetnu motivaciju uoči večerašnjeg finala, pogotovo nakon domaćeg prvenstvenog poraza u prvom El Clasicu ove sezone.

- Igramo za trofej. Pokazali smo da imamo pobjednički projekt, a Real je uvijek gladan trofeja. Njihova je reakcija čak i jača kad vide jaku Barcelonu koja se može natjecati s njima. Imam osjećaj da je Real jači kad je Barca jača. Lud sam za ovim trofejom - najavio je Xavi.

Oslabljena je njegova momčad, od ranije zbog ozljeda nedostaju Ter Stegen, Gavi, Alonso, Cancelo i Martinez, a u polufinalu s Osasunom ozlijedio se i Raphinha. Brazilski krilni napadač mogao bi se oporaviti kroz mjesec dana.

- Ideja naše igre neće se promijeniti bez obzira na sastav i sustav. To je DNK kojeg je Johan Cruyff postavio prije 30 godina. Želimo ostati vjerni Cruyffismu - poručio je strateg katalonskog velikana.

Goran Čičin-Mašansker

Linker
12. svibanj 2024 16:19